Quantcast

S. Kairiui kelia klausimų dar vienos buvusios viceministrės įsidarbinimas

Kultūros ministerija pirmadienį kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl buvusios viceministrės Reginos Jaskelevičienės darbo direktoriaus pavaduotoja ministerijai pavaldžiame Kultūros infrastruktūros centre.

„Prieš imdamasi sprendimų ar reikšdama nuomones dėl šios konkrečios situacijos, ministerija šiandien kreipiasi į VTEK prašydama ištirti šį konkretų atvejį“, – rašoma kultūros ministro atstovės Viktorijos Vitkauskaitės BNS perduotame ministerijos komentare.

Ji taip pat teigė, kad faktas apie R. Jaskelevičienę „išaiškėjo šiomis dienomis“.

Buvusi viceministrė BNS teigė nemananti, kad šiuo atveju turėjo būti taikomas vadinamasis „atšalimo“ laikotarpis, nes su Kultūros infrastruktūros centru susijusių klausimų dirbdama viceministre nesprendė.

„Manau, kad ne, nes su šita įstaiga nieko bendro neturėjau (...) Nei veiklos kuravau, nei priėmiau kokių sprendimų, susijusių su veikla, finansavimu“, – sakė R. Jaskelevičienė.

Jos teigimu, ministerijos kreipimasis į etikos sargus – „tam tikras noras susidoroti su buvusia politine komanda“, tačiau tuo pačiu ji sakė, kad VTEK išaiškinimas būtų naudingas.

Sutartis – mažiau nei metams

Buvusi viceministrė centre pradėjo dirbti sausio pabaigoje bei teigė sudariusi terminuotą sutartį mažiau nei metams.

„Nebuvo konkurso. Esu laikinai priimta į šias pareigas ir mano darbo sutartis yra laikino bandomojo pobūdžio – baigiasi šių metų pabaigoje“, – sakė R. Jaskelevičienė.

„Jeigu būčiau netinkama, matyt, būtų su manimi atsisveikinta“, – pridūrė ji.

R. Jaskelevičienė taip pat sakė, kad tapti direktoriaus pavaduotoja jai pasiūlė įstaigos direktorius Šarūnas Šoblinskas.

Nebuvo konkurso. Esu laikinai priimta į šias pareigas ir mano darbo sutartis yra laikino bandomojo pobūdžio – baigiasi šių metų pabaigoje.

Kultūros viceministre R. Jaskelevičienė dirbo nuo 2019 metų vasario iki praėjusių gruodžio vidurio.

Ji buvo atsakinga už visuomenės informavimo, autorių teisių politiką, Europos Sąjungos ir valstybės investicijų kultūros srityje klausimų koordinavimą, Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinės paramos kultūros srityje mechanizmų planavimą ir įgyvendinimą.

Tarptautinės teisės magistro išsilavinimą turinti R. Jaskelevičienė Kultūros ministerijoje yra dirbusi ir 2007–2017 metais. Ji vadovavo ministerijos Visuomenės informavimo politikos skyriui, Kultūros politikos departamentui.

2017–2018 metais R. Jaskelevičienė dirbo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos patarėja teisės klausimais, o prieš tapdama kultūros viceministre buvo įmonės „Eurokonsultantas“ direktorė.

Šiuo metu ji dar dirba teisininke privačioje bendrovėje.

Įdarbinimai kelia klausimų

VTEK šiuo metu aiškinasi ir kitos buvusios kultūros viceministrės Ingridos Veliutės įsidarbinimo aplinkybes 2,5 mln. eurų vertės Kultūros ministerijos inicijuotame, o dabar Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vykdomame projekte.

Buvusi viceministrė BNS teigė, kad dirbdama ministerijoje prie projekto rengimo neprisidėjo, nes tai nebuvo jos kuruojama sritis.

Ji pripažino, kad būdama viceministrė bendradarbiavo su Nacionaline biblioteka ir kitomis ministerijai pavaldžiomis įstaigomis kaip ir visa buvusi ministerijos vadovybė.

Be viceministrės, su projektu „Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimas“ dirba ir buvusi ministro Mindaugo Kvietkausko patarėja Gabija Čepulionytė bei Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus vedėja Jana Mikulevič.

Tai savo ruožtu kelia klausimus, ar buvusių aukšto politinio pasitikėjimo asmenų įdarbinimo viešajame sektoriuje veiksmai nebuvo sistemingai derinami senosios ministerijos vadovybės kadencijos pabaigoje.

Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad buvusių viceministrių įdarbinimai kelia klausimų, ar tai nebuvo derinta buvusios ministerijos vadovybės.

„Kultūros ministerija pastaruoju metu susiduria jau su antru panašiu atveju, keliančiu abejonių dėl viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo. Tai savo ruožtu kelia klausimus, ar buvusių aukšto politinio pasitikėjimo asmenų įdarbinimo viešajame sektoriuje veiksmai nebuvo sistemingai derinami senosios ministerijos vadovybės kadencijos pabaigoje“, – BNS teigė ministras.

Anot jo, specialistai turi galimybes pritaikyti savo gebėjimus, tačiau jie negali sudaryti galimo pažeidimo regimybės.

„Kvalifikuoti žmonės turi galimybes pritaikyti savo sugebėjimus, taip pat ir viešajame sektoriuje. Vis dėlto jie negali sudaryti viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo pažeidimo matomumo“, – sakė S. Kairys.

Reikalavimas vienus metus „atvėsti“ taikomas, jeigu asmuo per pastaruosius vienus savo darbo metus tiesiogiai rengė, svarstė ar priėmė sprendimus dėl veiklos priežiūros ar kontrolės, finansavimo ar turto to juridinio asmens, kuriame ketina dirbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Bet pats ministras pusę Kauno savivaldybės ministerijoje sudarbino

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Nors liežuvis ir be kaulų, bet malkų daugiau už kirvį gali priskaldyti.

Anonimas

Anonimas portretas
KIEK DAR REIKS KENTETI PER TOKIUS ASILUS? EINA PATYS PRIE LOVIO DAR IR PUSE GIMINES ATSITISIA. GEDA ,PLIUS DAR JAUNAS GEDA
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių