Quantcast

S. Gentvilas: Ukrainos miškininkams bus perduoti automobiliai, parkui – stumbrai

  • Teksto dydis:

Ukrainos miškininkams bus perduoti didelio pravažumo automobiliai, o naujai įsteigtam parkui – stumbrai, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Penktadienį ministras ir kiti šalies atstovai nuotoliniu būdu susitiko su Ukrainos delegacija, vadovaujama Ukrainos ekologijos ir gamtos išteklių ministro Ruslano Strileco.

Automobiliai ir stumbrai

Dvišalio susitikimo metu pristatytas Ukrainoje vykstančio karo poveikis ir žala aplinkai, įvardintos Lietuvos pagalbos Ukrainai formos ir aptartas planuojamas aplinkos ministro bei delegacijos vizitas į Ukrainą.

„Ne tik siūlome Ukrainai pagalbą, bet ją realiai ir suteiksime. Pagalba bus teikiama techninėmis priemonėmis, tokiomis kaip automobiliai, konsultacijomis miškų, gamtos apsaugos, klimato kaitos, taršos mažinimo bei kitose srityse Ukrainai integruojantis į ES. Taip pat padėsime naujai įsteigtą Radvilų nacionalinį parką pritaikyti rekreacijai ir gyventojų lankymui“, – pranešime spaudai sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Sutarta, kad Lietuva perduos Ukrainai labai reikalingų didelio pravažumo automobilių miškininkams ir nacionalinių parkų darbuotojams bei kitos įrangos. Jau rugpjūčio pabaigoje Aplinkos ministerijai pavaldžios įstaigos Ukrainai perduos penkis priešgaisrinius automobilius, 25 automobilius, dvi valtis, 300 ugniagesių aprangos komplektų.

Tokia parama, pasak Ukrainos ekologijos ir gamtos išteklių ministro, labai reikalinga, o keli visureigiai keliaus į karo zoną, kur bus naudojami renkant įrodymus dėl žalos aplinkai.

Ne tik siūlome Ukrainai pagalbą, bet ją realiai ir suteiksime. Pagalba bus teikiama techninėmis priemonėmis, tokiomis kaip automobiliai, konsultacijomis miškų, gamtos apsaugos, klimato kaitos.

Lietuva prisidės prie naujausio, neseniai įsteigto nacionalinio parko „Pushcha Radzivila“, kuriame atkuriamos pelkės, parengimo geresnei laukinės gamtos ir buveinių apsaugai bei žmonių lankymui. Todėl susitikimo metu buvo pasiūlyta pagalba rengiant dokumentus paramai gauti. 

Taip pat S. Gentvilas pristatė idėją, kad Lietuva parkui galėtų padėti ne tik ekspertinėmis žiniomis ar turimais resursais, bet ir dovanojant stumbrų, kuriems, mūsų gamtininkų vertinimu, ten gyventi būtų puikios sąlygos.

Nukentėjo ir gamta

R. Strilecas pristatydamas karo poveikį ir žalą aplinkai teigė, kad okupuotose teritorijose šiuo metu įvertinti žalos neįmanoma, tačiau tose vietose, kur galima tai padaryti, fiksuojama itin didelė vandens ir oro tarša.

Azovo ir Juodosiose jūrose padaryta žala florai ir faunai palies visas su jomis besiribojančias kaimynes. Pažymėta ir miškų užminavimo problema, nuo minų žūsta ne tik gyvūnai, bet ir gaisrininkai, vykstantys gesinti gaisrų. 

„Kaip žinote, sudėtinga Vakarų Europos šalims paaiškinti, kas iš tiesų vyksta Ukrainoje. Baltijos šalys, ypač Lietuva, labai aiškiai ir teisingai supranta situaciją, užjaučia ir remia Ukrainą, skirtingai nei kai kurios Vakarų šalys ar jų žmonės, kurie nesuvokia šio baisaus karo, užgriuvusio Ukrainą“, – pranešime sakė Ruslanas Strilecas.

Anot jo, tai pirmas „toks susitikimas su Europos ministerija, kurio pabaigoje galime užtikrintai kalbėti apie užmegztus konkrečius horizontalius ryšius ir kontaktus“.

Artimiausiu metu planuojamas Lietuvos atstovų vizitas į Ukrainą. Aplinkos ministerijos vadovaujama delegacija, kurioje dalyvaus miškų ir vandentvarkos sektoriaus specialistai, verslo atstovai, turėtų susitikti su Ukrainos aplinkos sistemos darbuotojais.


Šiame straipsnyje: Simonas GentvilasAplinkos ministerijapagalba Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių