Quantcast

D. Žalimas apie A. Paleckio propagandą: tikiuosi principingos prokuratūros reakcijos

  • Teksto dydis:

Melagiena, kad į beginklius žmones šaudė ne sovietai, o neva Vytauto Landsbergio pasiųsti snaiperiai, pradėta kurti dar maždaug per aukų laidotuves, pasakojama LNK reportaže.

„Tai yra savotiškas strateginis manipuliatyvus žingsnis bandant apversti realybę aukštyn kojomis“, – kalbėjo politologas Nerijus Maliukevičius.

Praėjus daugiau nei 30 metų nuo kruvinosios Sausio 13-osios šią propagandą bandoma gaivinti ir čia vėl darbuojasi nepažaboti Rusijos šnipo Algirdo Paleckio bendražygiai.

„Yra žmonių sąžinės reikalas pasakyti, kad posakis „savi šaudė į savus“, už kurį labai nukentėjo A. Paleckis, turi didelio pagrindo. Buvo dar atvežta papildomų lavonų“, – sakė A. Paleckio bendražygė.

Jie dar buvo pasisodinę buvusios prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderį Valerijų Ivanovą, kuris anuomet bandė daryti perversmą.

„Man atrodo, kad svarbiausias elementas yra prisiminti pradžių pradžią – Aleksandro Nevzorovo „Naši“ laidą“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

1991 metais, netrukus po laidotuvių, į Vilnių atsiųstas propagandininkas A. Nevzorovas. Tikslas buvo paneigti sovietų agresiją.

„Yra net tokie kadrai, kur A. Nevzorovas su kariais laksto prie langų ir sako, kur yra sąjūdžio snaiperiai“, – tęsė N. Maliukevičius.

Vėliau ši propagandos klišė buvo primiršta, bet prieš dešimtmetį prasidėjo naujas etapas – A. Paleckio projektas.

Anot dezinformacijos tyrėjo N. Maliukevičiaus, įvykių vertimas aukštyn kojomis, neva žudė ne jie, o žmonės išsižudė patys, tapo propagandos šablonu. Kitomis formomis tai naudojama ir kitur. Pastaruoju metu – Ukrainoje.

Pavyzdžiui, anot Rusijos propagandos, Euromaidane irgi šaudė mistiniai snaiperiai iš Sakartvelo, o rusų karių skerdynių vietoje, Bučoje, neva kalti patys ukrainiečiai.

„Neva tai – aktoriai, ten niekas nenužudyta“, – sakė N. Maliukevičius.

Rusijoje melaginga Sausio 13-osios versija tebegyvuoja iki šiol, bet ją platinti Lietuvoje – įstatymai draudžia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tas, kas kuria ir platina tokias sąmokslo teorijas turėtų sulaukti atitinkamo mūsų institucijų atpildo“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas viešai pritarė <<>> 1990–1991 metais <<...>> vykdžiusių ar joje dalyvavusių asmenų labai sunkiems ar sunkiems nusikaltimams <<...>>, juos neigė ar šiurkščiai menkino <<...>> baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

„Tai, ką mes girdime, yra ir Sovietų Sąjungos šio konkretaus nusikaltimo, ir agresijos, ir lydinčių nusikaltimų žmoniškumui prieš civilius Lietuvos gyventojus neigimas, ir net tyčiojimasis iš šitų nusikaltimų aukų“, – teigė VDU Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Už sovietų agresijos neigimą prieš dešimtmetį A. Paleckis buvo nuteistas ir gavo 10 tūkst. litų baudą. Dabar už šnipinėjimą Rusijai atlieka šešerių metų bausmę.

„Jeigu tokie veiksmai bus ir toliau tęsiami, labai tikiuosi principingos prokuratūros reakcijos, kurios jau pasigendu visais 2022 metais“, – tęsė D. Žalimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to-Paleckis

to-Paleckis portretas
jei tier ,,darbo žmonės''- pašalpiniai, ir Leinino anūkė-Švenčionienė, tai tada sutinku. Tau NEPADĖS net visi Pasaulio psichiatrai.

Artūras

Artūras portretas
Kodėl tam savę vadinamam neva teisininkui D. Žalimui, nepradėtas ikiteisminis tyrimas už įtakojimą ir nurodymą ką prokūratūra turi daryti su opozicijos lyderiu. A. Paleckis yra politinis kalinys. Šnipinėjimo byla yra suklastota ir sukurpta. Lietuvos korumpuota valdžia laikosi ant melo ir teroro.

to-II

to-II portretas
jei nenusimanai tame-kas ir ką gali komentuoti, tai savo durnumo nedemonstruok visiems.
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių