Quantcast

Šeimų psichologas: vaikai yra skurdas – kuo jų daugiau, tuo prasčiau žmonės gyvena

  • Teksto dydis:

Dar niekada nuo pat tarpukario Lietuvoje nebuvo tokio mažo gimstamumo. Kasmet gimusiųjų skaičius mažėja. Kodėl moterys nenori turėti vaikų?

„Esu labai rami šitoje temoje, nes esu apsisprendusi vaikų neturėti – aš jų nenoriu. Vaikų nenorėjau nuo vaikystės. Kai buvau maža gąsdindavau šiuo požiūriu savo močiutę sakydama, kad niekada nesituoksiu ir niekada neturėsiu vaikų. Man sakė: vaikeli, pamatysi – paaugsi, panorėsi ir viskas bus taip, kaip reikia“, – atviravo žurnalistė Fausta Marija Laščiauskaitė.

„Pati turiu pametinukus, tai dabar klausia: o kada trečias? Ir kadangi pas mane du berniukai, klausia: o kada mergaitė? Atsimenu, net gimdykloje pagimdžius, akušerė sakė: lauksime su mergaite. Pagalvojau: eikite patys ir gimdykite, auginkite – man užtenka“, – šyptelėjo judėjimo „Motherhood is sexy“ įkūrėja Ieva Juodelė.

„Požiūris yra labai supaprastintas. Kaip sako patarlėje: kuo pats smirda, tuo kitus tepa“, – tarstelėjo šeimų psichologas Mykolas Truncė.

Kas ketvirta mama serga pogimdyvine depresija. Pasak psichologo, tai rodo, kad šeima arba mama yra palikta su visais iššūkiais.

Žurnalistei F. M. Leščiauskaitei – 29-eri, ji pasilieka sau teisę nuomonę pakeisti, bet dabar yra visiškai patenkinta sprendimu neturėti vaikų. „Mano dabartinis ir tikiuosi paskutinis partneris vaikų irgi daugiau nebenori ir mes tuo klausimu sutariame. Beje, esame šnekėję šita tema, nes tai yra tema, kurią reikia išsiaiškinti. Mes pasišnekėjome, apsisprendėme, kad jei kada nors, kurio nors nuomonė pasikeistų, tai kitas pabandytų ją priimti“, – kalbėjo ji.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Fausta laikosi griežtos nuomonės – jei moteris nenori turėti vaikų, – puiku, o jeigu nori būti daugiavaikė mama, tai replikos: kaip tu čia nedirbsi, apie ką su tokia vaikų skalbiniuose paskendusia mama reikės kalbėti – turi būti baudžiamos kaip ir neatsakingas demografijos didinimas.

„Man atrodo, žmonės dažnai pamiršta – prisidaro vaikų, o padaryti vaiką yra gana lengva. Pats procesas, jeigu tu esi vaisingas, nėra raketų mokslas. Tai jie prisidaro vaikų, bet pamiršta juos pakankamai ir besąlygiškai mylėti, ir jais rūpintis“, – argumentavo F. M. Leščiauskaitė.

Tad ar gimdyti vaikus – moters prigimtis? „Ir religija, ir gamta taip surėdė, kad moteris turi turėti vaikų. Anksčiau moterys buvo visiškai sutapatinamos su motina. Mano mama yra iš dešimties vaikų. Tai jos darbas buvo gimdyti ir auginti vaikus, o dabar, jei moterys dirba tik vyrams būdingus darbus, tai nebevaidina moters vaidmens, ir ypač ankstesnės kartos žmonėms netelpa į galvą, kodėl taip turi būti“, – aiškino šeimų psichologas.

Prisidaro vaikų, bet pamiršta juos pakankamai ir besąlygiškai mylėti, ir jais rūpintis.

„Prieš turėdama vaikų, būčiau pasakiusi taip, o dabar, kai turiu vaikų, tai galiu pasakyti, kad tai yra labai sąmoningas apsisprendimas, kuris turi būti atsakingas – įvertinant labai daug kriterijų. Tai yra be galo sunkus darbas – auginti vaikus“, – teigė judėjimo „Motherhood is sexy“ įkūrėja.

„Moksliškai negalėčiau nei pagrįsti, nei paneigti dėl to, kad mūsų požiūrį šiais laikais formuoja labai daug dalykų – ir socialinių, ir piniginių, ir karjeros siekiamybė. Manau, kad net, jei moteris turi tą įgimtą motinystės jausmą, kai kurie išoriniai dalykai gali tą jausmą pakeisti“, – įsitikinusi akušerė-ginekologė Virginija Paliulytė.

Tačiau neretai pasitaiko, kad aplinkiniai labiau žino, kaip turėtų būti. „Yra moterų, kurios vieną kartą pastojusios, iš tiesų pasako: aš padarau karjerą, tampu mama, man užteks vieno vaiko. Čia aš jau save realizavau, įgyvendinau visų aplinkinių lūkesčius ir daugiau vaikų nebenoriu. Yra ir tokių moterų, kurios tiesiog tą spaudimą vienu vaiku išreiškia ir atsako į visų aplinkinių spaudimą“, – pridūrė akušerė-ginekologė.

„Pasitaiko situacijų, klausimų: kada, kaip šeima? Bet aš esu tvirtos nuomonės ir manęs neblaško tokie žmonių komentarai“, – sakė kalbinta jauna praeivė. „Nesutinku su tuo. Moteris turi gimdyti vaikus – paskui išmirsime“, – šyptelėjo vyresnio amžiaus moteris. „Man visai neįdomu, ką sako, jei aš noriu, pagimdysiu. Jei ne, tai ne. Galima ir vienai gyventi“, – įsitikinusi dar viena praeivė.

Judėjimo „Motherhood is sexy“ apklausoje pusė iš tūkstančio moterų atsakė, kad net ir augindamos kelis vaikus, jaučia, kad pagal savo prigimtį visavertiškai gali auginti tik vieną. Ir juos augindamos nesijaučia taip, kaip norėtų. Nesijaučia, kad augina juos kokybiškai.

„Joms trūksta pagalbos – visiškai su tuo sutinku. Dar norėčiau padaryti revoliuciją ir atsukti Lietuvą veidu į šeimą. Pavyzdžiui, kad galėtų dirbti aukle vaikų darželyje ir prižiūrėti mūsų vaiką, mokinasi ketverius metus. O kiek mes kaip visuomenė mokiname jaunas moteris auginti vaikus? Nieko nemokinam. Todėl ir turime didžiausią nusikalstamumą ir kitokius neigiamus linksnius“, – kalbėjo šeimų psichologas.

Statistikos departamento duomenimis, dar niekada nuo pat tarpukario Lietuvoje nebuvo tokio mažo gimstamumo. Kasmet gimusiųjų skaičius mažėja. „Mes stokojame tam tikrų paramos šeimai politikos priemonių, kurios būtų labiau orientuotos į šeimos, darbo derinimą. Konfliktas tarp šeimos ir darbo gali turėti tokį efektą, jog dalis moterų, dalis šeimų nutaria nesusilaukti daugiau vaikų“, – sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Sociologijos katedros profesorė Aušra Maslauskaitė.

„Vaikai yra skurdas – tai tiesioginė progresija. Kuo daugiau vaikų, tuo prasčiau žmonės gyvena. Aš pats užauginau penkis vaikus, tai suprantu“, – atviravo M. Truncė.

Jeigu pažiūrėsime į moterų išsilavinimo rodiklius, tai 70 proc. 34-erių metų moterų Lietuvoje turi aukštą išsilavinimą. Vis daugiau moterų ryžtasi rinktis karjerą, ekonomiškai tvirtą pagrindą, o gal tiesiog visai nemato savęs kaip mamų. Taigi, per 20 metų Lietuvoje vidutinis pirmą vaiką pagimdžiusių amžius – nuo 24-erių šoko iki 28-erių. O jeigu sunku atlaikyti aplinkos spaudimą – vaikų išvis neturėti, psichologas siūlo stiprinti savo savivertę, pasitikėjimą savimi, ir tada galima pasakyti ne drąsiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas portretas
Šlykštus straipsnis, neįsivaizduoju iki kiek žmonės nusivažiuot turi, kad taptų tokie egoistai.

Mama-močiutė

Mama-močiutė portretas
Iš tokių psichologų reikia atimti diplomus ir licencijas.

Baba

Baba portretas
Ir psichologas ir dar seimu pasirase ant babkiu papliurpti? Kaip pigiai jis varksas atrodo,idomu kaip jo mama jauciasi tai girdedama?
VISI KOMENTARAI 89

Galerijos

Daugiau straipsnių