Quantcast

R. Savukynas: „supuvusios silkės“ metodas naudojamas apšmeižti tuos, kurie padeda Ukrainai

  • Teksto dydis:

Šmeižtas aktyviai skleidžiamas visais laikais, tačiau dabar, prasidėjus karui, ypač suintensyvėjo. Tinklaraštininkas Ričardas Savukynas teigia, kad šmeižtas plačiai naudojamas šių laikų propagandoje. Jis šmeižtą prilygino žuvies dvokui.

„Vienas iš klasikinių juodojoje propagandoje naudojamų triukų yra taip vadinama supuvusi silkė. Supuvusios silkės esmė yra ta, kad ji smirda nenuplaunamai, o ant ko ją užmesi, tas ir smirdės, ir nusiplauti negalės. Kai prisikaupia kažkiek supuvusių silkių, po kiek laiko žmonėms net nesvarbu prisiminti, dėl kokio melo ir ką kas sakė, nes tiesiog lieka kvapas. Todėl svarbu, kad ta silkė būtų paskleista ilgam ir paskleista ne pavieniui“, – rašė R. Savukynas.

Kaip pavyzdį jis pateikė Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko Vytauto Landsbergio šmeižimą.

„Labai ryški ir pavyzdinė tų supuvusių silkių mėtymo pasekmė – tai kai kurių visai nukvakusių priedurnių reakcijos į V. Landsbergį. Jis tiek daug kartų buvo šmeižiamas visiškai išgalvotais dalykais, kad dabar daugelis į jį reaguoja kaip į kažkokį blogį, nors negali pasakyti, kodėl. Tame ir esmė – silkės nukrenta, bet šmeižto sukeltas kvapas pasilieka“, – aiškino tinklaraštininkas.

Esą šmeižikai nesitiki, kad jų melu patikės dauguma – jie siekia ne to.

„Tiesiog norima, kad daugeliui metų tas kvapas liktų, visada būna svarbu tą silkę labai plačiai paskleisti, nes ji gyvuoja tik jei suranda kritinę masę tikėtojų. O tai reiškia, kad jos paskleidimas neįmanomas, neįtraukus į tai plačių sklaidos kanalų. O jau tas įmanoma, tik organizuojant reikalus tyčia, tikslingai“, – pridūrė vyras.

To esmė – kuo baisiau apkaltinti žmogų, net jei jis to ir nepadarė, aiškino R. Savukynas.

Kai kažkas daug kartų pakartoja, kad, pvz., esą A. Tapinas pavogė labdaros pinigus, tai yra visiškai klasikinis supuvusios silkės pavyzdys.

„Supuvusios silkės esmė yra ta, kad naudojami ne šiaip falsifikavimai ar iškraipymai, ar šiaip kokia nors klaidinga argumentacija. Šio triuko esmė – tai užmesti ant kokio nors žmogaus tokį kaltinimą, kuris būtų kuo bjauresnis, šlykštesnis ir nenuplaunamas, ir visai nesvarbu, kad tas kaltinimas netikras. Kaltinime gali išvis nebūti jokios tiesos, gali būti vos keli ar keliolika procentų tiesos, bet išties tai nesvarbu – svarbu tik tai, kad kaltinimas bent keliems procentams žmonių dėl kokių nors priežasčių atrodytų įtikinamas ir kad jis būtų kuo bjauresnis, o dėl to – kuo ilgesniam laikui užsifiksuotų. T. y. kad suveiktų kaip supuvusi silkė, kuri išteplioja ir tada pasilieka nenuplaunamas kvapas“, – rašė jis.

Šmeižto sulaukė ir žurnalistas Andrius Tapinas bei visuomenininkas Olegas Šurajevas, šiuo metu aktyviai renkantys labdarą Ukrainai.

„Kai kažkas daug kartų pakartoja, kad, pvz., esą A. Tapinas ar O. Surajevas, ar dar kas nors pavogė labdaros pinigus, perka užkeltomis kainomis ar panašiai – tai yra visiškai klasikinis, tipinis ir vadovėlinis supuvusios silkės pavyzdys. Žmogus yra apkaltinamas išgalvotu, bet kokiu nors labai šlykščiu dalyku. Viso apkaltinimo tikslas – tiesiog kad tam tikra, kad ir nedidelė dalis žmonių patikėtų. Ta nedidelė dalis žmonių paskui kartos ir kartos tą kaltinimą, o daugeliui kitų užmiršus, tas kaltinimas bus vis prikeliamas. Būtent tai ir yra tos supuvusios smarvės esmė“, – pabrėžė R. Savukynas.

Toks metodas – įprastas tikintiems ir kuriantiems Kremliaus propagandą.

„Šitas metodas nėra natūralus normaliems žmonėms ir tiems, kas nėra užsiimantys melais, intrigomis ir panašiais reikalais. Tačiau jis yra visiškai įprastas tiems, kas dirba tokiose struktūrose, kaip FSB, KGB, taip pat ir Kremliaus propagandos organuose. Tenai tokio tipo melai yra kuriami dar nuo tų laikų, kai V. Leninas buvo gyvas. Taigi, per daugybę metų jie ir prikurti, ir atidirbti. Netyčia sugalvoti ir paskui paskleisti supuvusios silkės neįmanoma. Įmanoma tiktai tyčia, nes tam reikia ir tyčia kurti, ir tyčia skleisti. Savaime supuvusi silkė faktiškai neturi šansų įvykti“, – rašė vyras.

Vadinasi, tokio šmeižto skleidimas – tikslingas.

„Kai kas nors plačiai ir organizuotai paskleidžia tokius melus, kurie turi aiškius supuvusios silkės požymius (t. y. paskleidžiami smarkiai ir yra lipnūs, šlykštūs ir melagingi), galite neabejoti, kad tai nėra šiaip nusišnekėjimai – tai yra supuvusi silkė, t. y. tikslinga diskreditavimo operacija. Supuvusi silkė yra klasikinis KGB, FSB metodas, specifinis šlykštus šmeižimas, klasifikavime priskiriamas juodajai propagandai. Dabar tas metodas aktyviai ir tikslingai naudojamas. Pasitikrinkite, kas tie naudotojai ir gal sau atsakysite į kai kuriuos klausimus“, – tikino R. Savukynas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių