Quantcast

Registrų centro pacientų registravimo sistema taps konkurente privačiam verslui?

Medijų ir skaitmeninio verslo bendrovė „Media bitės“, valdanti internetinę gydytojų rezervavimo sistemą manodaktaras.lt, tvirtina, kad Registrų centro kuriama išankstinė registracijos sistema taps konkurente privačiam verslui.

Pasak didžiausio „Media bičių“ akcininko ir bendrovės „Mano daktaras“ vadovo Tomo Balžeko, gydymo įstaigos, prisijungusios prie sistemos manodaktaras.lt, moka mokestį už pacientus, tuo metu Registrų centro sistema, sujungsianti privačias ir valstybines medicinos įstaigas, tokio mokesčio neprašys.

„Manome, kad tai pažeidžia lygiavertę konkurenciją (...) Valstybė nuo nulio kurdama visiškai naują įrankį ima stipriai konkuruoti su verslu, nors tokia sistema jau egzistuoja ir bendradarbiavimo galimybė visą laiką egzistavo. Modifikavus manodaktaras.lt sistemą ir įdiegus papildomus funkcionalumus buvo galima sutaupyti ir dalį valstybės lėšų, ir laiko“, – BNS tvirtino T. Balžekas.

Jis pabrėžė, kad nauja sistema kuriama Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva, ją be konkurso suprogramavo pats Registrų centras, todėl nėra žinomos ir sistemos kūrimo išlaidos.

„Mes buvome ministerijoje ir siūlėme naudoti mūsų sistemą vietoj naujos, sukviesti rinkos dalyvius pokalbiui ir naudoti jau išvystytus sprendimus PPP (viešosios ir privačios partnerystės – BNS) principu. Bet, aišku, mus ignoravo, programavo savo ir dabar paleidinėja, – sakė T. Balžekas.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė patvirtino, kad su manodaktaras.lt kūrėjais buvo kalbama, tačiau bendradarbiavimo galimybių nerasta.

„Tokiu atveju (bendradarbiaujant su manodaktaras.lt – BNS) į išankstinės pacientų registracijos sistemą turėtų būti integruota ne tik ši, bet ir visos kitos verslo sukurtos registracijos sistemos. Tačiau tuomet būtų sudėtinga užtikrinti sklandų tokios daugialypės sistemos veikimą bei, svarbiausia, pacientų duomenų saugumą“, – komentare BNS nurodė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Tačiau, anot jos, jei įstaigos jau turi savo pacientų registracijos sistemą ir nori ja toliau naudotis, joms bus pasiūlyta galimybė įsidiegti sąsają su Registrų centro sistema.

„Todėl gydymo įstaigos, kurios naudoja manodaktaras.lt registracijos sistemą, gali ją toliau naudoti kaip savo individualią sistemą ir šį rudenį įsidiegti reikiamas integracijas“, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Tiek ji, tiek Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus pabrėžė, kad nauja sistema nėra kuriama – jau veikiantis portalas sergu.lt integruojamas į bendrą nacionalinę e. sveikatos sistemą.

„Nauja sistema nebuvo kuriama, yra numatyta sergu.lt integruoti į e.sveikatos sistemą siekiant užtikrinti vieningą, visiems pacientams ir gydymo įstaigoms prieinamą sistemą efektyviam pacientų srautų valdymui ir jų duomenų apsaugai“, – aiškino L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Būtent ministerija, kuri yra tiek sergu.lt, tiek e. sveikatos informacinės sistemos valdytoja, priima visus su šių sistemų plėtra susijusius sprendimus, mes tik juos įgyvendiname, būdami šių sistemų tvarkytojai“, – BNS tvirtino M. Samkus.

Pasak jo, naujas išankstinės pacientų registracijos portalas jau veikia, šių metų pabaigoje į jį bus pradėtos integruoti sveikatos įstaigos.

Registrų centras jau pradėjo konsultacijas su didžiosiomis šalies sveikatos įstaigomis, sistemą jau išbandė Santaros klinikos, Centro ir Karoliniškių poliklinikos.

L. Bušinskaitės-Šriubėnės teigimu, prie išankstinės pacientų registracijos sistemos turės prisijungti visos nacionalinei sveikatos sistemai priklausančios gydymo įstaigos.

„Gydymo įstaigos jau gali pasirašyti sutartis su Registrų centru ir naudotis išankstine pacientų registracijos sistema – jungtis prie jos ir registruoti pacientus elektroniniu būdu. Šiuo metu 30 gydymo įstaigų yra pasirašiusios sutartis ir planuoja mokymus darbuotojams“, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Gydymo įstaigos sistema naudosis nemokamai, turės padengti tik trumpųjų žinučių siuntimo pacientams kaštus“, – pridūrė ji.

Šiuo metu skirtingos įstaigos naudoja atskiras pacientų registracijos informacines sistemas, dėl to negalima vienoje vietoje matyti visų jų specialistų užimtumo ir efektyviau planuoti gydytojų darbo laiko.

Sveikatos įstaigos į Registrų centro sistemą bus prijungiamos palaipsniui, kol vyks įstaigų prijungimo procesas veiks ir portalas sergu.lt.

T. Balžeko duomenimis, naujoje Registrų centro sistemoje bus apie 900 sveikatos įstaigų, tuo tarpu manodaktaras.lt jų yra daugiau kaip 1,8 tūkst. ir jau įvykę beveik 750 tūkst. internetinių registracijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš paciento pozicijos

Iš paciento pozicijos portretas
1) Sunkiomis, nepagydomomis ligomis sergantiems metų metus TENKA naudotis ne vienos, o kelių med. įstaigų paslaugomis. Dėl dabar esamos tvarkos, kad kiekviena įstaiga turi savo autonominę el. registraciją ir visą dokumentaciją, užuot viską lengvinus, el. sistema padaro pacientų sveikatos el. dokumentus pačiam ligoniui ir jį gydantiems medikams NEPRIEINAMA TVIRTOVE, jei tik jie yra ne toje med.įstaigoje! 2) dėl asmens duomenų PERTEKLINĖS apsaugos (juk galima pačiam pacientui spręsti, ar jis nori slėpti juos?!), sunkiau sergantis net savo dokumento neatidaro, negali kopijos padaryti, kad kitam medikui jį nunešti. O kodėl reikia nešti, kodėl man bet kur pasaulyje paslaugas man teikiantis medikas negali PATS atidaryti jo, jei jis mane gydo, o AŠ tam neprieštarauju!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių