Quantcast

Referendumas dėl stojimo į ES jau prasidėjo

Diplomatinėse atstovybėse ir konsulatuose užsienyje vakar Lietuvos piliečiai jau galėjo balsuoti dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), šiandien paštu balsuojama ir šalyje

Diplomatinėse atstovybėse ir konsulatuose užsienyje vakar Lietuvos piliečiai jau galėjo balsuoti dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), šiandien paštu balsuojama ir šalyje

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas prognozuoja, jog iki balsavimo paštu pabaigos - gegužės 8-osios - paštu balsuos apie 150 tūkst. rinkėjų. Balsavimas taip pat vyks specialiuose pašto skyriuose ligoninėse, įkalinimo įstaigose bei namuose.

Stengiamasi sudaryti kuo palankesnes sąlygas

Norą balsuoti namuose pareiškė daugiau kaip 65 tūkst. rinkėjų. Tai, pasak VRK pirmininko, yra pusantro karto daugiau negu per praėjusius Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimus.

Šiandien Seimo Pirmininko Artūro Paulausko vadovaujama taryba referendumo pasirengimui koordinuoti ketina svarstyti pasiūlymą atidaryti specialius pašto skyrius ir didžiuosiuose prekybos centruose.

“Mes tam nematome kliūčių. Vienintelis reikalavimas - turi būti sudarytos atitinkamos sąlygos rinkėjams balsuoti”, - sakė Z.Vaigauskas.

Į pašto skyrių atvykę balsuoti rinkėjai turi pateikti rinkėjų pažymėjimą ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Negavusieji pažymėjimų gali kreiptis telefonu

Rinkėjų pažymėjimų iki šiol negavę rinkėjai, pasak Z.Vaigausko, gali apie tai informuoti trumpuoju telefono numeriu 1855.

Rinkėjų pažymėjimai turėjo būti baigti teikti iki balandžio 20 dienos. Negalutiniais VRK duomenimis, buvo įteikti 95 proc. atspausdintų rinkėjų pažymėjimų, liko neįteikti 136 tūkst. pažymėjimų. 16 tūkst. rinkėjų pažymėjimų liko neįteikti, gavus informaciją, jog rinkėjai yra išvykę į užsienį.

Tačiau manoma, jog nuo nepriklausomybės atkūrimo į užsienį gyventi ir dirbti išvyko 150-200 tūkst. asmenų, kurių dauguma šio fakto nedeklaravo. Seimas praėjusią savaitę priėmė VRK įstatymo pataisą, kuria įpareigojo VRK išbraukti iš rinkėjų sąrašų į užsienį išvykusius asmenis.

Politikai nuogąstauja

Iš viso rinkėjų sąrašuose yra 2,6 mln. rinkėjų. Referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus ne mažiau kaip pusė visų šalies rinkėjų.

Praėjusiuose Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo 54 proc. rinkėjų. Kai kurie politikai nuogąstauja, jog į referendumą ateis mažiau nei 50 proc. rinkėjų ir jis neįvyks.

Jeigu rinkėjai pritars šalies narystei gegužės 10-11 dienomis rengiamame referendume, Lietuva tikisi tapti ES nare 2004 metų gegužę.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių