Quantcast

Radviliškyje minimas pergalės prieš bermontininkus šimtmetis

  • Teksto dydis:

Penktadienį Radviliškyje iškilmingai bus paminėtos Lietuvos kariuomenės pergalės prieš bermontininkus šimtosios metinės.

Karo istorijos rekonstruktoriai padės įsivaizduoti to laikotarpio kovas, šiuolaikinė kariuomenė demonstruos savo ginkluotę ir techniką, kaip ir prieš šimtą metų, vienu metu skambės visų aplinkinių bažnyčių varpai, informavo kariuomenė.

„Lietuvos kariuomenės pergalė prieš bermontininkų armiją prie Radviliškio – labai svarbus įvykis kariuomenei ir valstybei“, – teigia kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento direktorius pulkininkas leitenantas Eugenijus Lastauskas.

„1919 metų pradžioje į buriamą Lietuvos kariuomenę atėjo 4 tūkst. savanorių su savo ginklais ir tikėjimu, jog sugebės apginti savo valstybę. Tas tikėjimas ir atsidavimas buvo toks stiprus, kad vadinamoji „driskių“ kariuomenė sugebėjo sustabdyti dvi kariuomenes, kuriose buvo po 30 tūkst. karių – pirmiausia sustabdė bolševikus, o paskui – bermontininkus. Mūšis prie Radviliškio – tai buvo esminis lūžio taškas šioje metus laiko trukusioje epopėjoje“, – sakė jis.

Nepriklausomybės kovų metais Lietuvos kariuomenė, sustiprėjusi po kovų su bolševikais, 1919 metų lapkričio 21–22 dienomis Šiaulių-Radviliškio operacijos metu sumušė Radviliškyje įsitvirtinusias Pavelo Bermonto-Avalovo pajėgas.

Minint šią sukaktį Radviliškio miesto gatvėmis žygiuos brigadų „Geležinis Vilkas“, „Žemaitija“, Karinių oro pajėgų, Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių būriai.

Renginyje taip pat dalyvaus Lietuvos šaulių sąjungos Generolo P. Plechavičiaus šaulių 6-osios rinktinės šauliai ir Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus moksleiviai, Laisvės kovų sąjūdžio nariai.

Numatyta klubo „Grenadierius“ interaktyvios pamokos inscenizacija, ji perkels į to laikotarpio kovas.

Radviliškio miesto kultūros ir poilsio parke bus uždegta šimtas deglų ir pergalės laužas.

Atkartojant istorinius įvykius, skambės Radviliškio bažnyčios varpai, gaus geležinkeliečių įjungtos sirenos, vyks ugnies ir lazerių šou.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
smagu,sekmes
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių