Quantcast

R. Vanagaitei – apdovanojimas iš su Kremliumi siejamos organizacijos

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu skandaluose klimpusiai rašytojai Rūtai Vanagaitei Vienoje „Už indėlį atkuriant didžiausios Lietuvos žydų tragedijos istorinį teisingumą“ įteiktas Europos žydų kongreso metinis apdovanojimas, rašo portalas delfi.lt.

Apdovanojimą būtų galima laikyti maloniu įvertinimu, tačiau šios organizacijos vadovą persekioja Rusijos prezidento Vladimiro Putino šešėlis.

Jau devynerius metus Europos žydų kongresui vadovaujantis Moshe Kantoras yra vertinamas prieštaringai. Jis siejamas ne tik su nelegalia ginklų prekyba, bet ir su Kremliumi, konkrečiai su V.  Putinu. M. Kantoras Europos žydų kongreso vadovo rinkimus 2016 m. laimėjo be jokios konkurencijos. Ksenofobijos ir radikalizmo bangai šluojant žemyną, atsinaujinus įtampai tarp Rusijos ir Vakarų, sustiprėjo nerimas dėl oligarcho, garsėjančio ryšiais su Rusijos prezidento V. Putino režimu, kuris yra Europos žydų kongreso pirmininkas, taip pat kyla klausimų dėl pačios organizacijos aktualumo šiuo metu.

Europos žydų kongresas jau ir anksčiau palaikė R. Vanagaitę. Praėjusių metų lapkritį jis griežtai pasmerkė „išpuolius prieš ją“ ir sprendimą nebeleisti ir išimti iš prekybos jos knygas. Savaitgalį atsiimdama apdovanojimą, R. Vanagaitė pasakė jausmingą kalbą. „Aš nesu herojė. Netgi neypatingai drąsus žmogus. Esu paprasčiausia vidutinio amžiaus lietuvė moteris su širdimi. Rūpestinga širdimi“, – sakė R. Vanagaitė.

Rašytoja savo kalboje prisipažino, kad beveik 60 savo gyvenimo metų, kaip ir daugelis lietuvių, težinojo bendrus faktus apie tai, kas nutiko jos šalyje, kol vieną žiemos dieną atsitiktinai sužinojo, kad du jos šeimos nariai dalyvavo Holokauste. 

Rašytoja savo kalboje nenuslėpė, kad šios knygos, kaip ir kitos, kurias ji parašė, buvo išimtos iš prekybos vietiniuose knygynuose praėjusių metų spalį, kai ji išreiškė abejonę, ar antisovietinio pasipriešinimo lyderis vertas būti pagerbtu parlamente. Bet esą tai visiškai nesvarbu, kaip ir tai, kad ji yra vadinama tautos prieše ir užsienio agente. 

Apdovanojimas R. Vanagaitei buvo įteiktas per Austrijos sostinėje Vienoje surengtą konferenciją „Antisemitizmo pabaiga“. Per konferenciją 150 mokslininkų iš skirtingų šalių kurs strategijas prieš antisemitizmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Dar viena veteranė. Prunskienė lygintuvo dėžėj irgi medalį gavo- dabar sėdi su pampersais ir guguoja.

TREMTINIO SUNUS

TREMTINIO SUNUS portretas
LAI JINAI PARASO KAIP SAUGUMIECIAI ZYDAI SPARDE JAU NUTEISTUS ISVEZIMUI I SIBIRA ZMONES KALE...

Pastaba

Pastaba portretas
Ar ponia tikrai turi širdį, kaip pati giriasi? Kažkodėl abejoju :)...
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių