Quantcast

R. Palaitis: su policijos algomis augo ir nusikalstamumas

Vidaus reikalų ministro teigimu, „tendencijos gatvėse“ pernai bei šių metų pradžioje nebuvo priklausomos nuo policijos pareigūnų atlyginimų dydžio. „2008 metais, kai pareigūnų algos kilo, taip pat sėkmingai kilo ir nusikalstamumo statistika“, – penktadienį pristatydamas naujus statistinius duomenis aiškino Raimundas Palaitis, nors nepamiršo pridurti, kad „taupyti viešojo saugumo sąskaita – pakankamai pavojinga“, rašo Lrt.lt.

Spaudos konferencijoje R. Palaitis aiškino, kad „kai kurių profsąjungų vadų“ teiginiai, jog mažesni policijos pareigūnų atlyginimai galėtų atsiliepti didesniais nusikalstamumo rodikliais, „neturėtų būti, sakykim, šantažo įrankis“.

„Tai kuriozas, tai ne taisyklė, bet nusikalstamumas augo kartu su atlyginimais“, – tvirtino R. Palaitis. Anot jo, šiemet pirmąjį ketvirtį, palyginti su ketvirtuoju praėjusių metų ketvirčiu, nusikalstamumas sumenko apie 3 proc., nors mažintos ir pareigūnų algos.

Policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno teigimu, pateikiami geresni duomenys „rodo, kad žmonės dirba nė kiek ne prasčiau“. „Visi pasiryžę dirbt“, – aiškino V. Telyčėnas.

Jis pridūrė, kad tai, jog pareigūnų protestais buvo „į visuomenę pateiktas toks signalas“ nėra blogas dalykas.

„Sunkmečiu nusikalstamumas turi tendenciją augti, taupyti viešojo saugumo kaina yra pavojinga“, – kalbėjo ir R. Palaitis. Tačiau, anot jo, „viską sudėjus“ situacija Lietuvoje vertintina kaip „kontroliuojama“.

Jis skaičiavo, kad šiemet, palyginti su ketvirtuoju praėjusių metų ketvirčiu, vidutinis pareigūnų atlyginimų mažėjimas pirminėje grandyje buvo 2,4 proc. „Pakankamai nedidelis“, – įvertino ministras, aiškindamas, jog „sakoma, kad 700 Lt sumažėjo, bet tai – vienetai“. Vis dėlto jis neslėpė, kad „iš tikrųjų reikia pasakyti, kad atlyginimai sumažėjo“.

R. Palaitis aiškino, kad „darbo grupė ieško tų 10 mln. Lt, kurių reikia 1-9 kategorijos pareigūnų algoms“, tačiau tvirtino, kad kol kas „šaltinis vienas – investicinės programos“.

Vidaus reikalų ministro teigimu, mažinant investicijas, reikėtų stabdyti Anykščių komisariato, Marijampolės areštinės statybas, Alytaus viešosios policijos nuovados, Daugų nuovados remontą, stabdyti kompiuterinės įrangos ir programų pirkimą.

Lietuvoje pastaruoju metu vyko ne viena pareigūnų protesto akcija. Verbų sekmadienį ugniagesiai, policininkai, muitininkai, Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai Vilniaus Gedimino prospekte surengė eitynes ir mitingą.

Balandžio 2 dieną prie Vyriausybės buvo surengta įspėjamoji protesto akcija „Basas pareigūnas – nesaugūs žmonės“.

Trečiadienį paskelbta, kad dialogą su Vyriausybe pradėję statutiniai pareigūnai atideda balandžio 25 dieną planuotą dar vieną protesto akciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių