Quantcast

Pusvalandžiui palikus šešiametį vieną – rimti nemalonumai tėvams

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ėmėsi tobulinti vaiko teisių apsaugą reglamentuojančius teisės aktus. Tėvų organizacijų atstovai piktinasi, kad tėvų pareigos esą kriminalizuojamos, o politikai abejoja, ar visuomenėje visiško pritarimo nesulaukusiems kai kuriems siūlymams pritartų Seimas.

Tėvus vienijančioms organizacijoms didžiausią nerimą kelia kai kurie valdininkų siūlymai, ypač tai, kad bus draudžiama palikti vieną vaiką iki 7 metų be suaugusiojo arba ne mažiau nei 14 metų turinčio asmens priežiūros. Vaikai po 10 valandos vakaro (vasarą – 11 valandos) negalės vieni lankytis viešose vietose be tėvų ar kito pilnamečio asmens. Kitaip tėvams ar globėjams grės administracinė ar net baudžiamoji atsakomybė.

„Jūs esate vienas namuose su šešerių metų vaiku ir darote vakarienę. Pamatote – baigėsi druska. Jums reikia nueiti į parduotuvę. Jūs negalite palikti vaiko pusvalandžiui, 20 min., nes jei jūs išeinate ir paliekate vaiką vieną, esate nusikaltėlis ir tą reikia labai aiškiai įvardyti. Čia labai aiški tendencija: kriminalizuoti žmonių gyvenimą“, – įsitikinęs Lietuvos tėvų forumo narys Andrius Atas.

„Norima sustiprinti prevencinę pagalbą šeimai, kad šeima esant poreikiui gautų reikiamą pagalbą, kad būtų užtikrinta viako teisių apsauga. Mes nežiūrime per baudimo ir šeimų persekiojimo prizmę <...>, mes akcentuojame vaiko apsaugą, pagalbą šeimai“, – aiškino Šeimos ir bendruomenių departamento direktoriaus pavaduotoja Daina Ubonaitienė.

Tačiau ne tik tėvai, bet ir politikai abejoja, ar įstatymų kalvėje tokie siūlymai ras pritarimą – esą tam reikia sukurti nemokamo užimtumo ir socialinių paslaugų tinklą.

„Tas įprotis, kad anksčiau vaikus prižiūrėjo seneliai, darželiai... Dabar – visiškai kitokia ekonominė situacija: dalyje šeimų, kur vaikus išlaiko mama arba tėtis, t.y. vienas iš tėvų, reikia uždirbti pinigus maistui, rūbams, mokesčiams ir samdyti auklę. Jei dar pažiūrėisme, kad trūksta vaikų darželių, nes tinklas sunaikintas, to vaiko iš tikro nėra kur dėti“, – atkreipė dėmesį Seimo narė, Vaiko gerovės parlamentinės grupės pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, esą norima konkrečiau apibrėžti, kokias teises turi vaikai, kaip jas turėtų garantuoti jų tėvai ar globėjai, tačiau, įsigaliojus įstatymui, skaičiuojama, kad prireiks beveik 10 mln. litų tam įgyvendinti, o tokių lėšų kItąmet nenumatyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mamai

mamai portretas
sauniaisia prisidengus vaiku nieko neveikt tik sedet iki jo vestuviu o ne retai ir po ju ir vaizduot kad tu pavyzdinga motina kad jo negali palikt ir juo labai rupiniesi gyvenime jam nieko nenupirkus nebent is pasalpos

mama

mama portretas
verta ir reikalinga kurti teisinę bazę, reglamentuojančią vaikų priežiūrą namie, kad ir vardan tų kelių mažutėlių, kurie nemokėdami saugiai žaisti padega namus ir uždūsta išsigandę , pasislėpę dūmuose. O mama išėjo tik pusvalandžiui, druskos pas kaimynę pasiskolinti. O kita tik porai valandų ilgiau negrįžo namo pas 15-metį. Grįžusi rado prispjaudytas grindis, nurautas gėles, ir paauglį tysantį gerai, kad lovoje,- su bendraamžiais išbandžiusį tam tikras "vežančias" priemones. Iš kur Tu žinai, kas laukia Tavo vaikų rytoj?

kite

kite portretas
palikti viena be prieziuros-yra skirtingi dalykai ,palikti valandai ir palikti 3 parom ,visad palikdavau val ar net dviem jei vaikai protingi jie ras uzsiemima ,o jei kvaili tai aisku puls lauza kurti ar dar kokia nesamone daryti va todel ir reikia su vaikais dazniau kalbetis ka galima ir ko ne.O idomu kas vaikscios po seimas ir tikrins kur paliktas vaikas?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių