Quantcast

Pudrai ištaško vis daugiau

Kuo arčiau rinkimai, tuo daugiau savigyros. Tad Seimo nariai užsakomiesiems straipsniams ir laidoms išleidžia vis daugiau. O leidžiamose savo darbo ataskaitose kartais rašo vėjus.

Keičia įpročius

Artėjantys Seimo rinkimai koreguoja ne tik politikų kalbas, bet ir biudžeto pinigų leidimo įpročius. Vadinamųjų parlamentinių lėšų užsakomiesiems straipsniams spaudoje, specialioms radijo ir televizijos laidoms Seimo nariai išleidžia jau kur kas daugiau. Tai liudija paskelbta Seimo narių parlamentinių išlaidų antrąjį šių metų ketvirtį ataskaita.

"Viešosios informacijos rengėjų teikiamos paslaugos", – taip oficialiai pavadinta išlaidų eilutė.

Užsakomųjų straipsnių virtuozas – Seimo narys Dainius Budrys. Jis per kelis mėnesius šiam reikalui išleido daugiausia – beveik 3,8 tūkst. litų. Nuo jo nesmarkiai atsilieka ir Bronius Pauža, iš parlamentinių lėšų atseikėjęs 2,8 tūkst. litų, taip pat Edvardas Žakaris, išleidęs beveik 2,4 tūkst. litų.

"Be tūkstančio neįdėsi"

Už straipsnius bei laidas iš savo kišenės linkę mokėti ir daugiau politikų. Agnė Bilotaitė antrą šių metų ketvirtį savigyrai skyrė 1,5 tūkst. litų, Evaldas Jurkevičius – 1,3 tūkst. litų, Arvydas Vidžiūnas – veik 2 tūkst.

"Tai jums, broliai, viską atiduodu, viską, – paklaustas, kam leidžia pinigus, juokavo A.Vidžiūnas. – Daug ką publikuoju ir už savus pinigus. Turiu sutartį su keliais Marijampolės laikraščiais. O žinote, kiek kainuoja puslapis, – be tūkstančio litų straipsnio neįdėsi... Be to, turiu sutartį su "Kapsų" radiju, tai kiekvieną pirmadienį ten kalbu. Daugiau beveik niekam neišleidžiu. Mašinos neturiu... Tai kaip dar pasirodysi rinkėjams?"

p>Užsakomaisiais straipsniais save giria ne tik valdantieji, bet ir opozicijos veikėjai. Antai Valentinas Mazuronis tam nepagailėjo 1,6 tūkst. litų, Remigijus Žemaitaitis – 1,45 tūkst., Saulius Bucevičius – 1,3 tūkst., Kęstutis Daukšys – 1,3 tūkst. litų.

Biudžeto lėšų šiam tikslui negaila ir Valdemarui Valkiūnui, kuris, kaip liudija ataskaita, tam skyrė irgi 1,3 tūkst. litų.

Tvarko ir gatves

Dar vienas būdas parlamentarui save pagirti – išspausdinti vadinamąją Seimo nario veiklos ataskaitą. Už daugiau nei 5 tūkst. litų kelių puslapių bukletą apie save ir gerus savo darbus išleido Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Ji dėsto stiprinusi parlamentinę kontrolę, dariusi viską, kad Seimas būtų kuo atviresnis, dėjusi pastangas, kad būtų sumažintos parlamento išlaidos.

Maža to, I.Degutienė aiškina, kad sutvarkytos Vilniaus Žvėryno mikrorajono gatvės – būtent jos nuopelnas. Parlamento vadovė tikina, kad ji tai padaryti paprašė savivaldybės.

Seimo nario veiklos ataskaitas išleido dar keletas politikų.

Ataskaitą, kaip liudija Seimo kanceliarijos pateikiama informacija, išleido ir Loreta Graužinienė – jai tai atsiėjo beveik 3,7 tūkst. litų, taip pat Dalia Kuodytė. Tiesa, šiai politikei tai kainavo vos 900 litų.

Parlamentinę ataskaitą jau turėjo išleisti ir Gediminas Navaitis. Dokumentai liudija, kad pinigus už ataskaitą jis jau sumokėjo, tačiau leidinys esą vis dar ruošiamas. Politikas dienraščiui ilgai aiškino, iš kokių etapų susideda leidinio ruošimas, įrodinėjo, kad tai užtrunka, ir atsiųsti ataskaitą pažadėjo po poros savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių