Quantcast

Prokuroras I. Mikelionis pralaimėjo bylą dėl skyrimo į pavaduotojus

  • Teksto dydis:

Ilgametis prokuroras Irmantas Mikelionis pralaimėjo bylą teisme dėl jo skyrimo į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento pavaduotojus.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija išnagrinėjo I.Mikelionio apeliacinį skundą, kuriame buvo prašoma panaikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą ir patenkinti jo skundą – panaikinti generalinio prokuroro 2016 metų gruodžio 16 dienos įsakymus „Dėl Dariaus Valio paskyrimo“ ir „Dėl Rimvydo Valentukevičiaus paskyrimo“ bei įpareigoti jį paskirti į Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas.

„Skundas atmestas“, – BNS sakė LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė. Nutartis galutinė ir neskundžiama.

LVAT teisėjų kolegija pripažino, jog generalinis prokuroras nepažeidė įstatymų, pasinaudodamas diskrecijos teise.

Teismas paskelbė, kad Prokuratūros įstatyme yra įtvirtinta, jog į Prokurorų pareigybių sąraše esančias pareigas asmenį skiria generalinis prokuroras.

Pagal Prokuratūros įstatymą, į pareigas asmenį įsakymu skiria generalinis prokuroras, atsižvelgdamas į Atrankos komisijos išvadas, kurios generalinio prokuroro nesaisto.

Taip pat LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad pretendentų į pareigas vertinimas balais yra tik vienas iš atrankos etapų, po kurio komisijos nariai dar aptaria pretendentų vertinimus pagal atskirus kriterijus, įvertina kiekvieno jų svarbą konkrečiu atveju, taip pat – pretendentų privalumus ir trūkumus ir kitas svarbias aplinkybes.

„Taigi akivaizdu, kad vien pretendento įvertinimas aukščiausiais balais atrankos metu dar nereiškia, jog jis apskritai bus pripažintas tinkamiausiu kandidatu užimti pareigas, dėl kurių buvo vykdoma atranka“, – paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

LVAT teisėjų kolegija taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog iš Pretendentų įvertinimo balais suvestinės lentelės matyti, kad I.Mikelionio, D.Valio ir R.Valentukevičiaus vertinimo balais rezultatai skyrėsi labai nežymiai: I.Mikelionis surinko 84,2 balų, D.Valys – 81,8 balų, o R.Valentukevičius – 80,6 balų.

Teismas konstatavo, kad pareiškėjas nepateikė duomenų, įrodančių, kad generalinis prokuroras, priimdamas skundžiamus įsakymus ir į Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas, iš visų tinkamiausiais pripažintų pretendentų paskirdamas kitus asmenis, o ne pareiškėją, būtų netinkamai pasinaudojęs savo diskrecijos teise ir pažeidęs teisės aktų nuostatas bei priėmęs neteisėtus ir nepagrįstus įsakymus. Tokių aplinkybių nenustatė ir apeliacinės instancijos teismas.

I.Mikelionio kadencija kaip Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro baigėsi beveik prieš metus – pernai balandžio 5 dieną. Kovą surengta atranka į šias pareigas. Iš penkių pretendentų atrankos komisija tinkamiausiais pripažino I.Mikelionį ir prokurorų profesinės sąjungos lyderį Julių Rėksnį.

Nepasirinkęs nė vieno kandidato, balandžio 1-ąją generalinis prokuroras paskelbė papildomą atranką. Jis tvirtino norįs paskatinti daugiau prokurorų dalyvauti konkurse.

Tuomet dokumentus pateikė vienintelis naujas kandidatas – prokuroras Rimvydas Valentukevičius. Atrankos komisija generaliniam prokurorui departamento vadovu vėl rekomendavo skirti I.Mikelionį arba J.Rėksnį.

Birželio 23 dieną generalinis prokuroras E.Pašilis pranešė nutaręs dar kartą pratęsti atranką į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas. Šį sprendimą I.Mikelionis buvo apskundęs teismui, bet bylą pralaimėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių