Quantcast

Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl diplomatų pokalbių paviešinimo

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos diplomatų pokalbių paviešinimo internete.

Tyrimas dėl neteisėto informacijos rinkimo ir paviešinimo pradėtas iš Vengrijos ambasadoriaus pareigų atleisto Renato Juškos prašymu.

R.Juška ir Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas iš pareigų atšaukti, kai svetainėje "YouTube" buvo paskelbti slapta įrašyti jų pokalbiai telefonu. Juose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad ikiteisminio tyrimo veiksmus pavesta atlikti Lietuvos kriminalinės policijos biurui. Tyrimas bus atliekamas dėl neteisėto pokalbių telefonu slaptumo pažeidimo, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo ir jo atskleidimo.

Dienraštis "Lietuvos rytas" praėjusią savaitę pranešė, kad R.Juška paprašė prokurorų išsiaiškinti, kaip jo pokalbiai pateko į viešumą. Be to, R.Juška prokurorams pareiškė manąs, kad jo klausomasi iki šiol.

Buvęs ambasadorius Vengrijoje prokuratūros prašo, kad ji ištirtų, kodėl pačios valstybės institucijos - Valstybės saugumo departamentas ar Užsienio reikalų ministerija - nesikreipė dėl ikiteisminio tyrimo, kaip įrašai atsidūrė internete. R.Juška turi įtarimų, kad jo klausėsi ir Lietuvos specialiosios tarnybos, teigė dienraštis.

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus siūlymu Vyriausybė pritarė jų atšaukimui, o prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė tai numatantį dekretą. Seimo užsienio reikalų komitetas tokiam žingsniui nepritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių