Quantcast

Prognozė: sprogus Zaporižios AE – didžiausia grėsmė V. Putinui prijaučiančioms šalims

Atliktas galimos avarijos Zaporižios atominėje elektrinėje modeliavimas rodo, kad Lietuvai pavojaus nėra, tačiau nukentėtų atominės elektrinės kaimynystėje esančios valstybės, pranešė Radiacinės saugos centras.

Kaip teigiama paskelbtoje informacijoje, neteisėti Rusijos kariniai veiksmai Ukrainos atominių elektrinių objektų aikštelėse, ypač Zaporižios atominės elektrinės (AE), pasėjo baimę dėl galimo Europos radioaktyviojo užterštumo. Radiacinės saugos centro specialistai, atlikę branduolinių avarijų pasekmių prognozavimą, atkreipė dėmesį, kad didžiausia radiacinė grėsmė yra šalims, esančioms arčiausiai Zaporižios AE, t. y. Rusijai, Baltarusijai, Turkijai, Moldovai, Rumunijai. Tačiau Lietuvai, anot specialistų, reikšmingo radiologinio poveikio nebūtų.

Nors yra didelis pavojus, kad karo veiksmai Ukrainos atominių elektrinių aikštelėse gali iššaukti branduolines avarijas, tačiau Zaporižios AE, kuri yra didžiausia Europoje, nuo Lietuvos nutolusi daugiau kaip 900 km atstumu. Vadovaujantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis ir buvusių branduolinių avarijų patirtimi, jeigu Zaporižios AE įvyktų branduolinė avarija, dėl didelio atstumo iki Lietuvos, mažai tikėtina, kad būtų reikšmingas radiologinis poveikis Lietuvos gyventojams ir reikėtų taikyti gyventojų apsaugomuosius veiksmus bei vartoti stabiliojo jodo preparatus.

Jeigu Zaporižios AE įvyktų branduolinė avarija, dėl didelio atstumo iki Lietuvos, mažai tikėtina, kad būtų reikšmingas radiologinis poveikis Lietuvos gyventojams.

Šiuos Radiacinės saugos centro specialistų atliktus prognozavimo rezultatus patvirtina ir viešoje erdvėje pateikiami ekspertų komentarai.

Radiacinės saugos centro specialistai nuolat atlieka galimų Baltarusijos ir Ukrainos atominių elektrinių, įskaitant Zaporižios AE, branduolinių avarijų pasekmių Lietuvos gyventojams bei aplinkai prognozavimą ir bendradarbiauja su kitų šalių reguliuojančiomis institucijomis radioaktyviojo užterštumo sklaidos prognozavimo klausimais. Prognozuojant analizuojama radioaktyvaus debesies sklidimo kryptis ir greitis realiomis oro sąlygomis bei kokią gyventojų apšvitą gali lemti ant žemės paviršiaus nusėdusios radioaktyviosios medžiagos.

Radiacinės saugos centro inf.

Reali grėsmė Lietuvos gyventojams kiltų įvykus avarijai Baltarusijos atominėje elektrinėje, nutolusioje nuo Lietuvos sienos 20 km atstumu.  

Radiacinės saugos centro specialistai nuolat stebi radiacinį foną Lietuvoje. Apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, nedelsdami informuosime atsakingas institucijas ir gyventojus.

Per Rusijos raketų smūgius Zaporižiai žuvo žmogus, dar penki sužeisti

Per Rusijos pajėgų raketų smūgius Zaporižios miestui pietryčių Ukrainoje ketvirtadienį vienas žmogus žuvo ir dar penki buvo sužeisti.

Apie tai platformoje „Telegram“ pranešė Zaporižios srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

„Ryte priešas raketomis smogė srities centrui. Okupanto taikiniu vėl tapo infrastruktūros objektai. Buvo sugriauti aplinkiniai gyvenamieji pastatai. Preliminariais duomenimis, žinoma apie vieną žuvusįjį. Amžinąjį jam atilsį, užuojauta artimiesiems bei draugams. Penki sužeisti. Informacija tikslinama“, – rašė O. Staruchas.

Kiek vėliau Ukrainos prezidento Volodymyto Zelenskio biuras pranešė, kad Rusijos pajėgos Zaporižiai ir jos apylinkėms smogė devyniomis raketomis. Pasak biuro atstovų, po griuvėsiais esama žmonių, vyksta gelbėjimo operacija.

„Rusijos nežmonės paleido raketą į viešbutį centriniame parke. Ten daug sugriovimų, po griuvėsiais esama žmonių. Gelbėtojai ardo griuvėsius ir stengiasi išlaisvinti žmones“, – nurodė biuras.

„Be to, kaip jau tapo įprasta Rusijos teroristams, buvo smogta elektros pastotei. Zaporižios rajono pietūs liko be elektros energijos. Nukentėjo ir televizijos bokštas. Avarinės tarnybos dirba, kad kuo greičiau likviduotų padarinius“, – pridūrė biuras.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeZaporižiosAEradiacijapavojus Lietuvai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių