Quantcast

Profesorius: nesaugodama homoseksualų šeimų, Lietuva gali pažeisti konvenciją

  • Teksto dydis:

Skirtingai traktuodama partnerystę tarp skirtingos ir tos pačios lyties asmenų, Lietuva gali pažeisti Europos žmogaus teisių konvenciją, sako Vilniaus universiteto teisės profesorius Vytautas Mizaras.

Diskusijoje Seime teisininkas trečiadienį teigė, kad Strasbūre įsikūręs Europos Žmogaus Teisių Teismas pažeidimų gali nustatyti tiek galiojant dabartiniams įstatymams, tiek įteisinus partnerystę tik tarp skirtingos lyties asmenų, kaip siūlo Teisingumo ministerija.

Pasak V.Mizaro, kai kurie šiuo metu galiojantys įstatymai suteikia tam tikras teises ne santuokoje kartu gyvenančiam vyrui ir moteriai, tačiau ne kartu gyvenantiems homoseksualams. Galimų pažeidimų liktų ir priėmus įstatymą, kuris leistų sudaryti partnerystę skirtingos lyties asmenims.

„Su tarptautinės teisės galimais pažeidimais yra ir šiuo metu didelių problemų. Konkrečiai pats įstatymo priėmimas, matyt, neprieštarautų Konvencijai, bet jį taikant tikrai būtų akivaizdžiai diskriminuojami faktinius šeimos santykius gyvenantys tos pačios lyties asmenys“, - kalbėjo teisės profesorius.

Grupė Seimo narių siūlo įteisinti partnerystę tiek tarp skirtingų, tiek tarp tos pačios lyties asmenų, tačiau politikos ekspertai abejoja, ar šis įstatymas artimiausiu metu sulauks daugumos parlamentarų paramos. Teisingumo ministerija partnerystę registruoti siūlo leisti tik skirtingos lyties asmenims.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos buvo numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes nebuvo priimtas specialus įstatymas.

Vienos lyties asmenų partnerystei pritaria tik opozicinis Liberalų sąjūdis ir dalis valdančiųjų socialdemokratų. Premjeras Algirdas Butkevičius yra pasisakęs prieš homoseksualų partnerystės įteisinimą, prezidentė Dalia Grybauskaitė aiškios pozicijos už arba prieš neišsakė, teigdama, kad šiuo klausimu reikia platesnės diskusijos. Kritikai, tarp jų - Katalikų bažnyčia, sako, kad homoseksualų partnerystė menkintų šeimos sampratą.

V.Mizaras teigia, kad partnerystės įteisinimas padėtų jaustis saugiau ir oriau, pavyzdžiui, asmenys būtų informuojami partnerio mirties ar nelaimingo atsitikimo atveju, galėtų duoti sutikimą daryti operaciją netekus sąmonės, būtų išspręsti paveldėjimo, tarpusavio išlaikymo klausimai.

Teisininkas atkreipė dėmesį, kad toks žingsnis taip pat būtų svarbus įtvirtinant partnerių pareigas, pavyzdžiui, deklaruojant turtą ar interesų konfliktus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iškrypėlių

iškrypėlių portretas
konvulsijos tuo nesibaigs.......leisyt susituokti ,prielaida , pareikalaus jų mėšlą po ''santykių'' laižyti ..........įžulumui ribų nėra

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Išimkit tą šlykščią nuotrauką! Grubiai pažeidėte mano teisę gauti informaciją be nepadorių, iškrypimus propaguojančių iliustracijų!

va taip

va taip portretas
Homofobiski sunys viauksi,bet karavanai eina toliau.Homofobiskiems sunims:au au.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių