Quantcast

Prisimenant Lietuvos okupacijos 80-metį bus pagerbti žuvę kariai

  • Teksto dydis:

Pirmadienį prisimenant Lietuvos okupacijos 80-ąsias metines, bus pagerbti žuvę kariai.

Antakalnio kapinėse Vilniuje vyks gėlių padėjimo ceremonija prie paminklo žuvusiems už Tėvynę Lietuvos kariuomenės karių kapų memoriale.

Varėnos rajone, Ūtos kaime, bus pagerbta pirmoji sovietų okupacijos auka, pasienietis Aleksandras Barauskas. Bus padėta gėlių jo žūties vietoje ir ant kapo Perlojos kapinėse.

1940 metų birželio 15 dieną maždaug 3.40 val. apie dvidešimt Raudonosios armijos 185-ojo šaulių divizijos žvalgybinės grupės kareivių apšaudė pasienio 2-osios Ūtos sargybos būstinę, susprogdino granatą ir, įsiveržę į patalpą, jėga išvedė sargybos viršininką A. Barauską į kiemą. Vienas kareivis kelis kartus kirto jam kardu, kitas iššovė į galvą. Vežamas pas gydytoją A. Barauskas mirė.

Okupacijos pradžią primins ir Lietuvos ypatingojo archyvo parengta virtuali paroda, atspindinti sovietinės okupacijos ir aneksijos procesus.

Joje skelbiami dokumentai ir nuotraukos, saugomos Lietuvos ypatingajame archyve, Centriniame valstybės archyve, Pasieniečių muziejuje.

1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą ir įjungė ją į savo sudėtį. Prasidėjo sovietinės okupacijos laikotarpis, per kurį tūkstančiai žmonių kalinti, ištremti, nužudyti.

1990 metų kovo 11 dieną Lietuva atkūrė nepriklausomą valstybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ontei

Ontei portretas
nu ir pasakorius tu esi..:D) Manai kas patikės?

Jonas

Jonas portretas
Rusai kiekvienas atskirai nėra kalti, bet valstybė ,jau kas kita. Pavyzdys hitlerinė Vokietija. Vokiečiai nekalti, bet teko surengti Niunbergo teismą. O Rusijos galvažudžiai laukia nesulaukia kada juos nuteis ar išteisins.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Nors nelieskite Lietuvos karių, komunistai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių