Quantcast

Prievolę izoliuotis iš šalių, kur audinių fermose plinta COVID-19, nustatys A. Veryga

Sprendimus dėl privalomos izoliacijos atvykstant iš Danijos ir kitų šalių, kuriose užfiksuotas mutavęs COVID-19 audinių fermose, priims ministras Aurelijus Veryga, sako jo patarėja Lina Bušinskaitė.

Anot jos, pakeitimus dėl izoliacijos ministras įsakymu priims „šiomis dienomis“.

„Tai turi būti reguliuojama ne nutarimu, tai yra izoliacijos taisyklių klausimas, jos bus tvirtinamos žemesniais teisės aktais – ministro įsakymu“, – BNS sakė L. Bušinskaitė.

Antradienį A. Veryga teigė, jog pasiūlymai dėl sugriežtinimų ruošiami Vyriausybei.

„Naujienos yra keliančios nerimą, nes pagal tuos duomenis, kurie buvo pateikti ir pristatyti, yra stebimos tam tikros viruso mutacijos, nustatyti atvejai žmonių užsikrėtimo nuo audinių“, – sakė jis.

Kopenhaga praeitą savaitę paskelbė, kad su audinių ūkiais siejama COVID-19 mutacija gali sukelti pavojų bet kokios būsimos vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumui.

A. Veryga savo ruožtu tvirtino, jog bus sprendžiama dėl  izoliacijos ir atvykstant iš Italijos, Nyderlandų, Ispanijos bei Švedijos, nes yra duomenų, kad užkrato atmaina galėjo išplisti ir į šias šalis. Apie nustatomus šios atmainos atvejus informavo ir Jungtinės Amerikos Valstijos.

Danijos specialistai tvirtina, kad mutavęs virusas pajėgus užkrėsti žmones, nustatyta mažiausiai 12 užsikrėtimų, visi jie – Šiaurės Jutlandijos regione, paveiktose teritorijose mėnesiui įvesti griežti suvaržymai.

Didžiausios pasaulyje audinių kailių eksportuotojos Danijos Vyriausybė anksčiau skelbė, jog turės būti sunaikinti visi šalies žvėreliai, tačiau vėliau atsiprašė ūkininkų, pripažindama, kad teisiškai tokios prievolės visiems šalies ūkiams nėra.

Lietuva atidžiai stebi situaciją

Lietuvos Žemės ūkio ministerija informavo atidžiai stebinti situaciją, bet neplanuojanti imtis „jokių drastiškų veiksmų naikinant kailinių žvėrelių ūkius“.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba VMVT ruošiasi įpareigoti šalies audinių augintojus nedelsiant informuoti pareigūnus  apie audinių laikymo vietoje dirbantiems asmenims patvirtintus koronaviruso infekcijos atvejus.

VMVT duomenimis, Lietuvoje 71 augintojas 100 ūkių laikė apie 2 mln. audinių. Vien kanadinių audinių sektoriuje dirba apie 1,5 tūkst. žmonių, dar tiek pat asmenų aptarnauja šį sektorių.

VMVT taip pat nurodo, kad tarnybą būtina informuoti ir apie padidėjusį audinių gaištamumą ūkyje, įtariant galimą užkrečiamosios ligos protrūkį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojai

Gyventojai portretas
Pilni daugiabučiai šunų -augintinių ,nejau jie nenešioja "šventi angelai" ..???Netik visokiais kirmėliniais užkratais su išmatomis aplinka apdergta ,galimai ir Covid-19 ,kt ,na ir kas gali paneigti...?

COVID-19

COVID-19 portretas
Idomų pro kur stebi? Pro žiuronus? Kai pasipils virusas tai kaltų neliks kaip visada.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių