Quantcast

Prieš atostogas – politinė mišrainė

Rugsėjį, Seimui grįžus iš atostogų, valdančiosios koalicijos partnerių laukia sunkios ir įtemptos derybos dėl tarpusavio susitarimų peržiūrėjimo ir postų dalybų.

Bandys atvėsti

Kol kas padėtis koalicijoje tik komplikuojasi. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija vakar pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija, kurios lyderiai buvo išmesti iš partijos. Bet nepraranda savo galios ir anksčiau TPP pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas su Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija, nors TPP nariai susipyko vieni su kitais ir išsiskyrė į dvi frakcijas.

p>Visa ši sudėtinga politinė mišrainė neleidžia bent kiek tiksliau prognozuoti, kas, su kuo ir dėl ko derėsis rugsėjį, kai turėtų būti peržiūrėta valdančiosios koalicijos sutartis.

Politikai sutinka, kad padėtis kebli, tačiau tvirtina ramia širdimi išeinantys atostogauti. Premjeras Andrius Kubilius tikisi, kad per kelias savaites visi besikivirčijantys politikai "atvės ir su naujomis jėgomis bei idėjomis rugpjūčio pabaigoje grįš į darbus", taip pat ir derėtis dėl to, kaip valdantieji gyvens toliau.

Veiks kaip vienetas

TS-LKD ir TPP frakcijos paskelbė pasirašiusios susitarimą "Dėl frakcijų sąjungos". Įsteigta Frakcijų sąjunga, "kuri valdančiojoje koalicijoje veiks kaip bendras vienetas ir padės rasti geriausius politinius sprendimus, siekiant nacionalinio susitarimo jiems įgyvendinti".

TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma pranešė, kad toks frakcijų susitarimas buvo būtinas susidarius naujai padėčiai, kai nuo TPP frakcijos atsiskyrė kai kurie jos nariai ir įsteigė TPP lyderį, Seimo pirmininką Arūną Valinską remiančią "Ąžuolo" frakciją.

TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius pripažino, kad susitarimas su TS-LKD leis suformuoti bendrą dviejų frakcijų bloką būsimoms deryboms dėl koalicijos peržiūros. TS-LKD ir TPP frakcijoms sudarius bloką, šis gali turėti 58 narius iš 84 esančių koalicijoje. Todėl jeigu per derybas būtų perskaičiuojamos proporcijos ir pagal jas iš naujo dalijamasi postais, šis blokas galėtų pretenduoti į mažiausiai devynių ministrų portfelius.

Bręsta postų rokiruotės

Kitą bloką derybose gali sudaryti 18 mandatų Seime turinčios Liberalų sąjūdžio ir "Ąžuolo" frakcijos. Jos abi jau anksčiau yra pasirašiusios susitarimą dėl glaudaus bendradarbiavimo, taip pat ir dėl koalicijos sutarties peržiūros per derybas.

Šis blokas pagal turimų vietų Seime proporcijas galėtų pretenduoti tik į tris keturis postus Vyriausybėje, nors dabar Liberalų sąjūdis turi tris portfelius, o "Ąžuolas" – Seimo pirmininką ir du ministrus. Tad yra tikimybė, kad per derybas bent vienas šių ministrų portfelių galėtų atitekti TPP.

Dar viena valdančiosios koalicijos partnerė – Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) turi du ministrus. Jeigu ji liktų neįstojusi į jokį bloką, turėtų vieną postą Vyriausybėje paaukoti, veikiausiai TPP.

LiCS frakcija nemano, kad dėl pasikeitusių politinių aplinkybių derėtų laikyti nutrūkusiu jos bendradarbiavimo susitarimą su TPP frakcija. "Niekas mūsų susitarimo nenutraukė. Jis tebėra galiojantis, nepaisant kai kurių politinių pokyčių", – sakė LiCS frakcijos seniūno pavaduotojas Žilvinas Šilgalis.

L.Dinius irgi teigė, jog TPP ir TS-LKD susitarimas nereiškia, kad nutrūksta TPP ir LiCS bendradarbiavimo sutartis.

Pašalino iš partijos

Bet kol kas neaišku, ar iki rugsėjo nepasikeis frakcijų sudėtys, taigi ir pradinės pozicijos prieš derybas dėl koalicijos. Tai įmanoma, turint galvoje, neblėstančią įtampą besiblaškančioje TPP.

Vakar A.Valinsko vadovaujamos TPP taryba iš partijos išmetė TPP frakcijos Seime seniūną L.Dinių ir dar kelis narius: parlamentarus Aleksandrą Sacharuką ir Ligitą Kernagį bei buvusį aplinkos viceministrą Valdemarą Stančiką.

Tokį sprendimą TPP taryba vienbalsiai priėmė posėdyje, kuriame dalyvavo septyni nariai iš aštuonių. Taryba konstatavo, kad visi pašalinti žemina partijos vardą, todėl prarado jos pasitikėjimą.

Apie TPP tarybos sprendimą A.Valinskas partijos skyrių vadovus informavo vakar, susitikęs su jais Seimo rūmuose. Susitikime dalyvavo 28 TPP skyrių vadovai iš 37. Jie patvirtino prieš savaitę priimtą sprendimą remti "Ąžuolo" frakciją ir A.Valinską.

Gali išsivaikščioti

L.Dinius nesutinka su tuo, kad yra išmestas iš partijos. Anot jo, pagal galiojančius TPP įstatus pirmiausia turi būti išklausyta pozicija tų, kuriuos ketinama pašalinti, bei nuomonė skyrių, juos priėmusių į partiją. Tačiau TPP frakcijos seniūnas dar nežino, kaip teisiškai kovos dėl narystės atkūrimo partijoje ir ar apskritai tai darys.

L.Dinius neatmetė galimybės, kad iki rudens TPP frakcija bus pervadinta.

Be to, politiniuose kuluaruose netyla prognozės, kad TPP frakcijos nariai netrukus išsivaikščios po kitas valdančiąsias frakcijas – TS-LKD, LiCS, vienas kitas gali papildyti "Ąžuolą".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių