Quantcast

Prie akcijos „Ištark, išgirsk, išsaugok“ prisijungė užsienio lietuviai

  • Teksto dydis:

Minint Gedulo ir vilties dieną, atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“ šiemet surengta virtualiai. Tai leido prie tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymo prisijungti užsienio lietuviams.

Ketverius metus iki šiol tremtinių ir politinių kalinių pavardės birželio 14 d. visoje Lietuvoje skaitytos gyvai. Šiemet toks skaitymas išliko tik vienoje vietoje – Vilniuje, prie Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus. Kitur skaitymai persikėlė į virtualią erdvę. Juos galima sekti pilietinės jaunimo iniciatyvos „Misija Sibiras“ feisbuko paskyroje.

Akcijai persikėlus į virtualią erdvę, šiemet prie jos prisijungė visame pasaulyje išsibarstę tautiečiai: pavardes skaito ne tik Lietuvos, bet ir Didžiosios Britanijos, Belgijos, Italijos, kitų užsienio šalių lietuviai.

„Genovaitė Navikaitė – grįžo, Alfonsas Vosylius – likimas nežinomas, Česlovas Polukordas – likimas nežinomas, Bronė Krikštonienė – likimas nežinomas, Leonas Burgis – grįžo, Kazys Trinkūnas – negrįžo, Ona Jonkevičienė – negrįžo“, – skamba tremtinių pavardės ir žodžiu arba dviem įvardijami jų likimai.

Vis dėlto ne visi norėjusieji dalyvauti akcijoje šiemet galėjo registruotis joje dalyvauti. Akcijos organizatoriams nusprendus į ją jungtis per pokalbių programėlę „Skype“, šia programėle nesinaudojantieji prarado galimybę dalyvauti istorinei atminčiai skirtame renginyje.

„Esu su šeima dalyvavusi anksčiau šioje akcijoje Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje Kaune. Pavardes skaičiau naktį. Nuotaika buvo ypatinga – šiurpai per kūną ėjo skaitant, jaudinausi. Ketinau sudalyvauti ir šiemet, tačiau nesinaudoju „Skype“, tad negalėjau registruotis“, – pasakojo kaunietė Aušra.

Per dvi pirmąsias „Ištark, išgirsk, išsaugok“ valandas buvo perskaityta apie 2 tūkst. pavardžių. Skaitymai, kaip įprasta, truks parą. Akcija siekiama įgarsinti daugiau kaip 40 tūkst. tremtinių bei politinių kalinių vardų ir likimų. „Misijos Sibiras“ atstovų teigimu, akcija bus rengiama tol, kol kol bus ištartas paskutinis vardas, esantis skaitymų knygoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paprasykit kad jus isgirstu

paprasykit kad jus isgirstu  portretas
TS-LKD konservatlyberastiniu KGBesniku sutve jusu polit kaliniu tremtiniu bendrapartieciai ,uzsislapstine 75 metams kartu su jumis , ir uz kuria jus visi balsavot 30 metu ir kartu su jais vygdetr tautos genocida istremdami is lietuvos per 30 metu pusantro milijono gyventoju, jauos apvoge apiplese , nuskurdine , o sau pasiskyre trigubas pensijas ir apsidovanoje kryziais ir ordenais...

yes

yes portretas
Istark - "lauk KGB is Seimo ir valstybes instituciju!". Isgirsk - "visa KGB sarasa!". Issaugok Lietuva - balta ir heteroseksualia, be jokiu nepotu!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių