Quantcast

Rengiami siūlymai dėl UNESCO konvencijos perkėlimo į šalies teisę

Suburta ekspertų grupė, kuri iki birželio turėtų pateikti siūlymus dėl UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencijos nuostatų perkėlimo į nacionalinę teisę.

Dėl to įvairios šalies institucijos sutarė ketvirtadienį prezidento Gitano Nausėdos inicijuotame kultūros forume, skirtame aptarti UNESCO paveldui, informavo prezidento patarėja Jolanta Karpavičienė.

„Nuspręsta suburti teisininkų, paveldo ekspertų, atsakingų institucijų, suinteresuotų grupių atstovų darbo grupę, kuri, įvertinusi Valstybinės kultūros paveldo komisijos bei kitų ekspertų pasiūlymus, pateiks galimus sprendimo būdus, kaip konvencijos nuostatos turėtų būti integruotos į nacionalinę teisę“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė patarėja.

Prezidentūra nurodo, jog prieš tris dešimtmečius prie konvencijos prisijungusi  Lietuva dar nėra sukūrusi pasaulio paveldo vertybių valdymo sistemos, nepakankamai užtikrinta pasaulio paveldo vertybių stebėsena, neskiriamas tinkamas finansavimas jų priežiūrai, trūksta mokslinių tyrimų, švietimo programų.

Kultūros ministras Simonas Kairys tvirtina, kad darbo grupė pasiūlymus turėtų pateikti vėliausiai birželį.

„Pirmiausia, kas mūsų laukia – tai apsisprendimas, kaip integruoti iki galo šią konvenciją į mūsų teisinę sistemą: ar tai turėtų būti specialus įstatymas, ar – esamų teisės aktų korekcija (...). Iki vasaros turėtumėme turėti aiškius pasiūlymus, kuriuo keliu turime eiti“, – sakė jis.

Pirmiausia, kas mūsų laukia – tai apsisprendimas, kaip integruoti iki galo šią konvenciją į mūsų teisinę sistemą.

Nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato Paveldo programų vadovė Renata Vaičekonytė-Kepežinskienė  tvirtino, kad konvencija įtvirtina reikalavimus, susijusius su pasaulio paveldo vertybių valdysena, tačiau Lietuvoje nė viena iš sąraše esančių keturių vertybių neturi valdymo plano, reikalingo numatyti ilgalaikius veiksmus išsaugant objekto vertę ir telkiant institucijas.

„Tai bus vienas iš elementų, kurie turi atsirasti ir kuriuos turime įgalinti veikti nacionalinėje teisėje. Bet noriu pabrėžti, kad visos pasaulio paveldo vertybės yra visų pirma saugomos remiantis nacionaline teise. Gali atsirasti kai kurie elementai, kurie bus su konvencijos galiojimu“, – tvirtino ji.

Pasak sekretoriato atstovės, priėmus pakeitimus, taip pat turėtų atsirasti naujos nacionalinio koordinatoriaus ir vietos valdytojo pareigybės – nacionalinis koordinatorius rūpintųsi konvencijos nacionalinį įgyvendinimu, valdymu, vietos valdytojas būtų daugiau atsakingas už savivaldos kontrolę.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašytas Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė ir Struvės geodezinis lankas. Laukiama sprendimo dėl Kauno modernizmo architektūros įtraukimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vel afiora susuks !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių