Quantcast

Prezidentės pataisos supainiojo Šiaulių merą: netinkamas investuotojas ar teritorija?

  • Teksto dydis:

Šiaulių meras socialdemokratas Justinas Sartauskas sako, kad kol kas nesvarstoma nutraukti investicijų sutartį su įmone, sulaukusia kai kurių politikų įtarimų dėl ryšių su Rusija ir norinčia veikti prie karinio oro uosto, kur dislokuoti NATO sąjungininkų naikintuvai.

Jo teigimu, įmonė „Rail Skyway Systems Ltd.“ savivaldybei praėjusią savaitę pervedė 1 mln. litų teritorijos tvarkymo darbams dar iki jos išnuomojimo.

„Mes turime investuotojų, kurie išsinuomoja žemę ir nieko nedaro, jau turime tokią praktiką. Buvo paprašyta garanto, kadangi mums ten reikėtų du sklypus sujungti, medžius pašalinti. Jie pervedė mums į sąskaitą 1 mln. litų, kad mes darbus galėtume pradėti ir jeigu jie pasitraukia, tada mes iš to 1 mln. padengiame visas patirtas išlaidas“, - trečiadienį BNS aiškino meras.

Pasak jo, „Rail Skyway Systems Ltd.“ lėšos savivaldybę pasiekė rugsėjo 10 dieną.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei parengus pataisas dėl reikalavimų investuotojams į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų, J.Sartauskas pabrėžia, kad sprendimą, ar leisti nuomoti žemę įmonei, priims Nacionalinė žemės tarnyba.

„Mes padarėme tik investicijų sutartį - kad jie gali investuoti. O žemės nuomos sutarties nėra. Žemės nuomos sutartį daro Nacionalinė žemės tarnyba. Jeigu mes gautime žinių, kad Nacionalinė žemės tarnyba nenuomoja žemės, mes nutrauksime investicijų sutartį“, - patikino meras.

Kartu jis svartė, kad pataisų kontekste darosi neaišku, ar netinkamu reikia laikyti patį investuotoją, ar teritoriją.

„Kai mes dabar kalbame dėl to strateginio investuotojo, kuris pas mus ateitų, tai ar jis yra blogas, ar vieta bloga? Kas čia yra blogai? Jeigu vieta bloga, tai miestas turėtume teisę ieškoti kitos vietos? Mes kol kas nieko nežinome, tiktai girdime iš konservatorių, kad šita lietuviška įmonė yra šnipai. Tai jeigu šnipai, tai jiems niekur vieta neturėtų tikti“, - kalbėjo J.Sartauskas.

Registrų centro duomenimis, „Rail Skyway Systems“, kurios įstatinis kapitalas rugpjūčio mėnesį padidintas nuo 105 tūkst. litų iki 1 mln. litų, akcininkai kovo pabaigoje buvo tuo pačiu adresu Maskvoje gyvenamąją vietą nurodę įmonės vadovas Anatolijus Junickis ir Nadežda Kosareva.

A.Junickis BNS sakė telefonu negalintis nieko komentuoti ir pažadėjo su BNS žurnalistu bendrauti pirmadienį.

Prezidentė trečiadienį pateikė įstatymų pataisas, kad investicijos į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančią teritoriją būtų leidžiamos tik įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Pagal prezidentės siūlomas pataisas, siūloma į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą įtraukti šiuo metu karinio aerodromo teritorijoje veikiantį Šiaulių oro uostą bei suteikti strateginės reikšmės objekto statusą visiems Lietuvos teritorijoje esantiems aerodromams.

Teikiamuose įstatymų projektuose nacionalinio saugumo užtikrinimui strateginiais ūkio sektoriais įvardinami energetika, transportas, komunikacijos, informacinės ir aukštosios technologijos, finansai.

D.Grybauskaitės patarėja ekonomikai Giedrė Kaminskaitė-Salters BNS trečiadienį sakė, kad pataisų pateikimą paskatino situacija Šiauliuose, tačiau jomis siekiama plačiau atsižvelgti į sudėtingą geopolitinę situaciją.

„Esame sunkioje geopolitinėje padėtyje ir buvo nuspręsta, kad reikia saugumą garantuoti plačiau, negu dabar yra nustatyta įstatymuose. Be abejo, kad pagrindas yra situacija Šiauliuose“, - sakė G.Kaminskaitė-Salters.

Pataisos pateiktos po to, kai opozicijoje esantys konservatoriai perspėjo dėl Šiauliuose parengto investicinio projekto, kuriuo remiantis, pasak jų, prie Zoknių karinių oro pajėgų NATO bazės neaiškaus, spėjama, rusiško kapitalo įmonė ketina statyti „styginiais bėgiais“ riedančių traukinių laboratoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balickas

Balickas portretas
Tam merui reikėtų pasiskaityti mokyklinį fizikos vadovėlį, kad nebūtų kvailinamas su tom stygom, ant kurių pakibę kelių šimtų km/h greičiu lekiantys traukiniai. Jeigu p. Sartauskas sugeba skaityti rišlų tekstą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių