Quantcast

Prezidentė: savo valstybei reikia duoti, o ne iš jos reikalauti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tvirtina, kad ištikimybė savo valstybei įpareigoja jai „duoti, o ne imti ar reikalauti iš jos“.

Trečiadienį Vilniuje, aikštėje prie Prezidentūros surengtose Valstybės – Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos iškilmėse D.Grybauskaitė pabrėžė, kad ši šventė pažymi vieną seniausių Lietuvos valstybės istorijos datų. „Kartu tai yra viena naujausių mūsų švenčių“, - pastebėjo Prezidentė.

Pasak jos, Lietuva gali džiaugtis ir didžiuotis, kad jos istorija „yra ne tik sunki, bet ir viltinga“. „Laisvai plazdanti trispalvė – geriausias mūsų valstybingumo ir istorijos sėkmės liudijimas“, - sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžė būtinybę piliečiams patiems suvokti savo atsakomybę prieš valstybę: „Nepamirškime, kad pilietybė liudija ypatingą žmogaus ryšį su savo valstybe, kurį geriau apibūdina žodis „duoti", o ne „imti" ar „reikalauti". Suderinti teisę, laisvę ir atsakomybę šiandien gal net sunkiau negu anais, Karaliaus Mindaugo ar Vytauto Didžiojo laikais“.

Pasak Lietuvos vadovės, ypatingą piliečio ir valstybės ryšį apibūdina meilė, pasiaukojimas ir atsakomybė. Prezidentės teigimu, suderinti teisę, laisvę ir pareigą Tėvynei yra svarbiausias mūsų visų - kiekvieno šalies piliečio uždavinys kuriant pažangią, demokratinę ir laisvą Lietuvą, įtvirtinant amžinąsias vertybes.

Valstybės vadovė pareiškė tikinti, kad lietuviai myli „savo Tėvynę kaip artimą žmogų“.

„Lietuva pasirinko mus. Todėl ir esame čia – mindyti, bet nesumindyti, vežti, bet neišvežti, šaudyti, bet nesušaudyti, išsivaikščioję po įvairius pasaulio kampelius, bet tvirtomis šaknimis į savo žemę įskibę“, - savo šventinėje kalboje akcentavo Prezidentė.

Simono Daukanto aikštėje buvo išsirikiavę Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopos kariai, pasipuošę atkurtos XIV amžiaus karine apranga.

Šalia Prezidentės D.Grybauskaitės aikštėje stovėjo kadenciją baigęs Lietuvos valstybės vadovas Valdas Adamkus su žmona, taip pat Seimo pirmininkė Irena Degutienė su savo vyru.

Premjeras Andrius Kubilius trečiadienį dar nebuvo spėjęs grįžti iš kelionės į Afganistaną, todėl iškilmėse nedalyvavo.

D.Grybauskaitė apėjo išrikiuotus Garbės sargybos kuopos karius, pasveikino juos: „Sveiki, kariai!“. „Sveika, Tamsta!“, - atsakė išsirikiavę kariai.

Keliant valstybės ir istorinę vėliavas skambėjo Tautiška giesmė, kurią atliko ne tik lietuvių chorai, bet ir dainininkai iš užsienio, atvykę į šiomis dienomis Vilniuje vykstantį tarptautinį folkloro festivalį „Baltica“.

Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus istorinio klubo atstovai iš istorinio pabūklo iššovė tris salves, skirtas Karaliui Mindaugui, Lietuvos valstybei, Lietuvos žmonėms. Dėl prapliupusio lietaus parakas kiek sudrėko, todėl vieną salvę teko užtaisyti dar sykį.

Į iškilmes susirinkusiems keliems tūkstančiams vilniečių ir miesto svečių buvo pademonstruota Garbės sargybos kuopos karių aikštėje atlikta parodomoji programa - defilė ginklais. Karinis orkestras grojo maršus.

Orkestro programos metu prapliupo vasariška liūtis ir aikštė „pasipuošė“ įvairiaspalviais skėčiais.

Po iškilmių prie Prezidentūros Vilniaus arkikatedroje bazilikoje aukotos šventos mišios už laisvą Lietuvos valstybę.

Vienintelis Lietuvos istorijoje Karalius Mindaugas buvo karūnuotas 1253 metais. Istorikas Edvardas Gudavičius nustatė, kad tai galėjo įvykti tų metų liepos 6-ąją.

Nuo 1993 metų liepos 6-oji švenčiama Lietuvoje kaip Valstybės diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrant

emigrant portretas
vargse valstybe,gesta akyse,jau visiskai nedaug beliko...

emigrant

emigrant portretas
to 18. Baik pasirasineti svetimu vardu! As nicka emigrant uzregistravau ir tik vienas galiu ji naudoti. Uztai jis ir yra melynos spalvos!

666

666 portretas
jinai is jos viska ir ima ir ja naudojas ir dar daro zala jai - atomine elektrine
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių