Quantcast

Prezidentė: būti herojumi – tai ir prisiimti atsakomybę už savo šalį

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo konkurso „Herojai tarp mūsų“ nugalėtojų apdovanojimo ceremonijoje, kurioje buvo pagerbti savo kilniais poelgiais žygdarbius darantys ir kitiems drąsos įkvepiantys žmonės.

Prezidentė herojams padovanojo Lietuvos trispalvę – šimtmetį švenčiančios valstybės simbolį.

Penkerius metus organizuojamas konkursas „Herojai tarp mūsų“ šiemet buvo skirtas atkreipti dėmesiui į emigraciją ir tuos piliečius, kurie pasirinko Lietuvą. Prestižinius mokslus, darbus užsienyje palikę žmonės sugrįžę namo kuria neįtikėtinas sėkmės istorijas, inovatyvius verslus ir prasmingas iniciatyvas, prisideda prie šalies augimo, bendruomenių stiprinimo ir valstybės įprasminimo. Iš viso apdovanota 10 žmonių.

Pasak prezidentės, Lietuvą pasirinkusių žmonių buvimas Tėvynėje ir jų veikla jau tapo reikšminga daugeliui kitų. Žmonių, kurie gali būti geruoju pavyzdžiu, šaliai reikia kuo daugiau. Todėl būtina rasti būdų jiems įrodyti, kad Lietuva yra svarbiausia ir čia yra laukiamas kiekvienas, priėmęs ryžtingą sprendimą sugrįžti. Kartu galima pasiekti, kad gyvenimas Lietuvoje būtų toks, jog argumentai likti čia būtų kur kas svaresni nei išvažiuoti.

Herojų apdovanojimus šiemet pelnė po 50 metų emigracijos į Lietuvą sugrįžęs kunigas  Antanas Saulaitis. Visą savo gyvenimą A. Saulaitis skyrė lietuvybės emigracijoje puoselėjimui, lietuvių bendruomenės telkimui, sugrįžęs į Lietuvą siekė stiprinti jaunimo pilietiškumą, savanorystės tradicijas. Taip pat apdovanotas  Leonas Narbutis –  sugrįžęs po 54 metų iš emigracijos JAV, jis aktyviai dalyvauja pasaulio lietuvių veikloje, remia išeivių mokslą ir kultūrą, prisideda prie gimtųjų Kybartų miestelio vardo garsinimo.

Herojų titulą pelnė  Arvydas Savulionis, kuris po 16 metų emigracijos JAV sugrįžo namo ir dabar dirba Trakų ligoninėje akušeriu ginekologu. Taip pat apdovanota vaikų ir paauglių psichiatrė  Asta Dervinytė-Bongarzoni  – iš emigracijos Italijoje grįžusis specialistė šiandien dirba Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikoje. Herojaus vardas suteiktas ir vilniečiui  Jurgiui Pašukonui, vienam iš lietuviškų startuolių „Trafi“ įkūrėjui. Įmonėje kone pusė darbuotojų yra į Lietuvą sugrįžę emigrantai, o pati platforma garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje – lietuvių sukurta viešojo transporto sistema jau yra populiari Indonezijoje, Turkijoje, Brazilijoje. Herojumi paskelbtas ir  Linas Mažutis  – prestižinius pasaulio universitetus baigęs mokslininkas sugrįžęs Vilniaus universitete įsteigė Biotechnologijų instituto Mikroskysčių laboratoriją.

Apdovanota ir  Eglė Usonytė  – 28 metų vilnietė po studijų Londone ir Barselonoje sugrįžusi į Lietuvą, pasitelkusi meno terapiją padeda „Carito“ specialiųjų poreikių turintiems vaikams. Herojų vardą pelnė ir  Anastasija ir Antonas Jevtiuchovai – iš emigracijos Anglijoje sugrįžusi šeima Visagine įkūrė turizmo agentūrą ir kviečia žmones susipažinti su laukine Aukštaitijos gamta. Taip pat apdovanotas ir palangiškis  Dovydas Petrošius, kuris po 10 metų gyvenimo Anglijoje sugrįžo į Lietuvą ir socialiniuose tinkluose subūręs iniciatyvinę emigrantų grupę kviečia lietuvius grįžti namo, padeda jiems adaptuotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS PREZIDENTŪRAI

KLAUSIMAS PREZIDENTŪRAI portretas
O tie, kurie niekur neišvyko, o kantriai skursdami dirbo čia Lietuvoje Lietuvai- ne herojai?

Mano nuomone - Sumaisyti akcentai

 Mano nuomone - Sumaisyti akcentai  portretas
"..būti herojumi – tai ir prisiimti atsakomybę už savo šalį" Tai jau kazkur girdeta, ar ne? Labai jau panasiai skambejo tarybine propoganda apie sovietini patriotizma. Ne, ponia Prezidente. Paprasti zmones privalo prisiimti atsakomybe tik uz save ir savo seima. Tai Jusu, parlamentaru ir kitu isrinktu valstybes tarnautoju pareiga prisiimti visiska atsakomybe uz savo sali. Zinoma, kiekvienas zingsnis prisivioti atgal emigrantus yra pagirtinas, bet nedaug ka suviliosite blizganciais popieriukais. Jei sudarysite salygas ne tik sau bet ir kitiems geriau gyventi ir jaustis pilnaverciais, tada nebus problemu susgrazinti daugybes isvykusiuju. O propogandiniai sukiai, ultra-patriotines kalbos, menkaverciai popieriukai ir seimynines nuotraukos drauge tera tik pigus, nieko vertas triukas be jokiu rimtesniu pasekmiu.

Anonimas

Anonimas portretas
jau,kaip ji sutvarkė šalį šita kgb beprotė,tai kaip karčiauskas ūkį
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių