Quantcast

Prezidento patarėjas: aplinkos apsaugos sistema neveikia

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas sako, kad aplinkos apsaugos sistema neveikia ir dažnai saugo pačius pažeidėjus, o ne gamtą.

„Iš Alytaus, Klaipėdos atvejų ir kitų įvykių matome, kad realiai aplinkos apsaugos sistema neveikia. Nėra valios nei vizijos Aplinkos apsaugos departamente tvarkytis su tais iššūkiais“, – žurnalistams antradienį po prezidento susitikimo su aplinkos ministru ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovu sakė šalies vadovo vyriausiasis patarėjas aplinkos apsaugos ir infrastruktūros klausimais Jaroslavas Neverovičius.

„Galima netgi pasakyti, kad aplinkos apsaugos sistema dažnai saugo pažeidėjus, bet ne gamtą“, – pridūrė jis.

G. Nausėda susitikimą surengė teisėsaugai tęsiant tyrimus dėl kartono fabriko „Grigeo Klaipėda“ taršos Kuršių mariose ir gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“.

J. Neverovičius sakė, kad prezidentas ragina atlikti visos aplinkosaugos sistemos auditą, kur būtų įvardytas rizikingų objektų sąrašas ir įvertintas pareigūnų darbas juose.

Šalies vadovo patarėjas taip pat sakė, kad pertvarkant aplinkos apsaugos sistemą trūksta „atsakomybės ir vizijos“.

„Turbūt sunku būtų paneigti, kad šita sistema yra tokio užsistovėjusio vandens būsenoje, kur reikėtų iš principo pasižiūrėti, kaip galima čia įnešti pakeitimų, kurie užtikrintų ir mentaliteto pasikeitimą“, – kalbėjo J. Neverovičius.

Spręs dėl pasitikėjimo departamento vadovu

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sakė, kad sieks nuo pareigų nušalinti daugiausiai įtarimų sistemoje keliančius asmenis.

„Pirminis planas yra nušalinti asmenis, kurie kelia bet kokius įtarimus bet kuriame iš atvejų – tiek Alytaus, tiek Klaipėdos, tiek kituose atvejuose, kur yra įtarimai, kad vienas ar kitas specialistas ar tarnybos darbuotojas piktnaudžiavo tarnyba, tuos atvejus ištirti“, – teigė ministras, į susitikimą Prezidentūroje dėl balsavimų Seime vėlavęs pusantros valandos.

Teisėsauga yra pareiškusi įtarimus dviem Aplinkos apsaugos departamento darbuotojoms Kaune dėl netinkamo pareigų atlikimo „Ekologistikos“ byloje.

Aplinkos ministras teigė, kad spręs mažiausiai dėl trijų sistemos darbuotojų nušalinimo.

Paklaustas, ar pasitiki Aplinkos apsaugos departamento vadovu Vaidu Laukiu, ministras pažadėjo į šį klausimą atsakyti trečiadienį: „Atsakysiu rytoj ryte, kai susitiksime“.

Aplinkosaugos sistemoje taip pat veikia Aplinkos apsaugos agentūra, tačiau K. Mažeika sakė, kad ji „šiandien dienai yra labiausiai susitvarkiusi ir kelia mažiausiai rūpesčių“.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Žydrūnas Bartkus teigė, kad aplinkosaugos sistemoje egzistuoja didelis fragmentiškumas, o dar prieš kurį laiką inicijuota reforma kol kas nepadeda.

„Žingsniai kol kas yra daugiau formalūs. Tarkime, apjungiant regiono Aplinkos apsaugos departamentus į vieną juridinį vienetą iš esmės vietose situacija neišsispręs savaime. Situacija gali išsispręsti tada, kada centre ministerija ar jos padaliniai valdys informaciją apie tai, kas vyksta regionuose (...) ir įgis realias galias veikti procesus regionuose“, – kalbėjo Ž. Bartkus.

Pasak jo, Aplinkos ministerijoje, kaip ir kai kuriose kitose ministerijose, iki šiol nėra sukurta antikorupcinė aplinka. Anot pareigūno, įtarimų kelia tai, jog STT visiškai negauna pranešimų apie bandymus papirkti aplinkosaugininkus.

„Tai reiškia, kad arba niekas nesistengė išspręsti problemų korupciniu būdu arba paprasčiausiai aplinka nėra sukurta tokia, kuri būtų atspari korupcijai ir žmonės, susidūrę su tokia situacija, signalizuotų visais įmanomais kanalais“, – tvirtino STT vadovas.

STT siūlo pagalbą Klaipėdoje

Ž. Bartkus taip pat sakė, kad STT siūlo prokuratūrai savo pagalbą tyrime dėl „Grigeo“ taršos.

Pasak jo, tai leistų tirti ne tik aplinkosaugos taisyklių pažeidimus, bet ir galimą pareigų neatlikimą iš pareigūnų pusės.

Teisėsauga apie tyrimą dėl Kuršių marių taršos paskelbė praėjusią savaitę.

Prokurorai įtaria, kad „Grigeo Klaipėda“ sistemingai į vandens telkinį leido nevalytas nuotekas.

Įmonių grupės „Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas Gintautas Pangonis sako, kad netinkamai išvalytos nuotekos į Kuršių marias pateko per avarinį vamzdį.

Pareigūnai taip pat atlieka tyrimą dėl pernai spalį Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ kilusio gaisro. Jame įtarimai pareikšti penkiems asmenims, tarp jų – dviem aplinkosaugininkėms Aušrai Bružienei ir Aušrai Kričenienei dėl netinkamo pareigų atlikimo.

Šiame tyrime STT jau dalyvauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prezidento patarėjui :

Prezidento patarėjui : portretas
LR aplinkosaugos sitemos ir nebuvo. Nežinojot?

Anonimas

Anonimas portretas
VISI TYLEJO KAD KARALIUS NUOGAS NORS IR MATE.TIK MUSU PREZIDENTAS IVARDINO MUSU BEDA PER KA VYKSTA NELAIMES MUSU SALYJE.NEDIRBA APLINKOSAUGA.GAL PAKEIS DARBUOTOJUS VIRSININKUS GAL KAS PASIKEIS

Juozas

Juozas portretas
Gal kas gali pasakyti, kas pas mus gerai veikia? Prezidentą vis aršiau rusai puola, vaikų teisės iš geriausio vaikų pagalbininko tapo didžiausiu jų siaubu. Draudimų ir baudų kiekis jau nesuskaičiuojamas. Seimo, prokuratūros ir teismų autoritetas žemiau plintuso... Gal kas nors pasidomės statybų leidimų išdavimais?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių