Quantcast

STT sulaikė korupcija įtariamą Šiaulių teisėją R. Jurgaitį

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė Šiaulių apygardos teismo teisėją Raimundą Jurgaitį, jis įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšininkavimu.

Kaip BNS informavo STT atstovė spaudai  Renata Keblienė, atliekant tyrimą dėl piktnaudžiavimo, papirkimo, kyšininkavimo bei prekybos poveikiu, dar keturiems privatiems asmenims pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir papirkimu.

„Jis yra sulaikytas, jis yra įtariamasis nuo sulaikymo momento. Įtarimai yra dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo“, – teigė R. Keblienė.

STT Šiaulių valdybos pareigūnai pirmadienį atlieka apklausas, kratas asmenų darbo vietose bei namuose, paimami tyrimui reikšmingi dokumentai.

Tuo metu Generalinė prokuratūra informavo, kad surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad R. Jurgaitis, dirbdamas Šiaulių apygardos teismo teisėju, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, savo naudai tiesiogiai pažadėjo ir susitarė su asmeniu priimti iš jo kyšį.

Įtarimai teisėjui pareikšti, kai prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį panaikino jo neliečiamybę.

Pasak STT,  apie galimai nusikalstamus teisėjo veiksmus duomenų gauta tiriant galimą korupcinę veiklą – fizinių asmenų, pasinaudojusių savo pažintimis ir kita tikėtina įtaka, bandymą paveikti teismo sprendimą.

Tyrimą kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Įtarimai yra dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo.

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda, atsižvelgdamas į generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teikimą, pasirašė dekretą, leidžiantį suimti jį ar kitaip suvaržyti jo laisvę, pareikšti jam įtarimus, bei sustabdė šio teisėjo įgaliojimus iki galutinio sprendimo ikiteisminiame tyrime arba baudžiamojoje byloje įsiteisėjimo.

Kaip skelbia Prezidentūra, R. Jurgaičio atžvilgiu prokuratūra atlieka tyrimą dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba.

Pagal konstituciją, teisėjas gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas arba kitaip suvaržyta jo laisvė tik gavus Seimo, o tarp Seimo sesijų – prezidento sutikimą.

Pasak G. Nausėdos, korupcijos apraiškos griauna konstitucinius demokratinės teisinės valstybės pagrindus, kadangi skatina nepagarbą įstatymams ir sudaro prielaidas pažeisti žmogaus teises, pakerta visuomenės pasitikėjimą valstybe, jos institucijomis, demokratiniu valstybės valdymu ir teise.

„Prezidentas, leisdamas patraukti Šiaulių apygardos teismo teisėją Raimundą Jurgaitį baudžiamojon atsakomybėn, pabrėžė, kad teisėjo ir teismų nepriklausomumas yra viena svarbiausių teisėjo ir teismų pareigų, turinti užtikrinti nešališkų teismų sprendimų priėmimą. Bet kokiam kėsinimuisi pažeisti šią pareigą turi būti laiku užkertamas kelias, o teisėjo imunitetas negali tapti kliūtimi tiriant korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas ar prielaida išvengti baudžiamosios atsakomybės už jas“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Pasak šalies vadovo, teismų bendruomenė „taip pat neturi likti abejinga“, nes tik „vieninga ir ryžtinga laikysena skatinant antikorupcinę kultūrą savo aplinkoje gali sumažinti korupcijos pasireiškimo tikimybę“ bei sudaryti sąlygas visuomenės pasitikėjimo teismų sistema stiprinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tulpių paštui

Tulpių paštui portretas
Na, paprastai kyšiai duodami, kad nepasodintų kalto, o ne tam, kad pasodintų nekaltą.

Maklukas-Malajus \\\\\.../////

Maklukas-Malajus  \\\\\...///// portretas
Juokas,tai aisbergo viršūnė.Ir tai tik vaidyba,kad 'dirba'.Švogerių kraštas.99,9 proc.tuos 'teisėjus' testi ir sodinti (ne bulves).Vien Jurbarko išgamos 'teismas'.

Senis

Senis portretas
Romerines nera, yra dešru kišimo gamykla.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių