Quantcast

Prezidentas norėtų didesnio finansavimo mokslui

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda pasigenda didesnio mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros finansavimo. Vyriausybės atstovai aiškina, kad bus bandoma ieškoti papildomų lėšų šioms sritims.

Pasak prezidento patarėjo Pauliaus Baltoko, kitąmet planuojamas rekordinis švietimo finansavimas, tačiau rugsėjį partijų pasirašytas nacionalinis susitarimas dėl jo didinimo nėra vykdomas „visa apimtimi“.

Pasak jo, mokslo plėtrai kitąmet numatyta apie 23 mln. eurų, tačiau dar trūksta apie 44 mln. eurų.

„Dabartinis biudžeto projektas reikalauja daugiau lėšų, kad būtų įgyvendinta nuostata dėl 2024 metų rodiklio – 0,75 proc. bendrojo vidaus produkto skyrimo. Mokslo tiriamajai ir eksperimentinei plėtrai kitąmet yra numatyta apie 23 mln. eurų, tai tas likutis arba trūkumas, kiek reikėtų, kad augimas būtų tolygus kasmet – dar apie 44 mln. eurų“, – po prezidento susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto bei ekonomikos ir inovacijų ministrėmis, aukštųjų mokyklų atstovais trečiadienį žurnalistams sakė patarėjas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pripažino, kad kitąmet švietimo biudžetas didėja apie 280 mln. eurų, tačiau mokslo finansavimas tebėra nepakankamas. Ar Vyriausybė jį didins, galutinai nenuspręsta.

„Taškai nėra sudėti. Diskusija dar vyks. Dėl šito dar spręs Vyriausybė“, – sakė švietimo ministrė.

Susitarimas dėl švietimo numato didinti finansavimą moksliniams tyrimams – 2030 metų pabaigoje valstybės biudžeto asignavimai tam turėtų siekti ne mažiau kaip 1 proc. BVP, iki 2024 metų pabaigos – ne mažiau kaip 0,75 procento.

Vyriausybė skelbė, kad kitąmet mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimas didės nuo 119,5 mln. eurų iki 300,1 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
Mykalojus Kopernikas, prieš 500 metų, atrado PIRMĄJĮ ir ANTRĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! Prieš 12 metų, Lietuvis, inž. Romualdas Zubinas, įminęs per 400 seniausiųjų kultūrų šaltinius, Seniausios Žemėje Lietuvių kalbos dėka, ATRADO TREČIĄJĮ ir KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, KURIE LEIDŽIA PAŽINTI, : KAS ir kodėl Žemėje vyko? Kas ir kodėl vyksta? bei Kas ir kodėl Žemėje vyks Ateityje"!

Geofizikas proistorikas inž. Romualdas Zubinas

Geofizikas  proistorikas   inž. Romualdas  Zubinas  portretas
Seniausios Žemėje Lietuvių kalbos dėka pasisekė įminti - "SENĄJĮ TESTAMENTĄ" , atrasti "TREČIĄJĮ ir KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS", "ŠUMERŲ KARALIŲ SĄRAŠĄ", kuriam jau per 650 000 metų! Nustatyta - Kodėl ir kaip Žemėje klimatas Kinta?, Kas ir Kodėl Žemėje vyks šiame tūkstantmetyje ir sekančiais metais iki pat LEDYNMEČIO! ir. t.t. .

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
MOKSLAS! ATRADIMAI? ir PRARADIMAI?!?!? SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA YRA ATRASTI TREČIASIS IR KETVIRTASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIAI JUDĖJIMAI, kurie LEIDŽIA pažinti KAS IR KODĖL ŽEMĖJE VYKO? KAS IR KODĖL VYKSTA? KAS IR KODĖL ŽEMĖJE VYKS ATEITYJE?! Parašytos ir išleistos knygos : "Perkūnas", "Per praeitį į ateiti'" "Pažadinta praeitis"',"Praeitis ir ateitis'". "Praregėjimas", "Tvanai dievai civilizacijos", Ką patarsite daryti su šiais pasauliniais atradimais? Jos guli sandelyje? Mat moku kalbėti tiktai lietuviškai ir dar kiek rusiškai! Rekomenduoju šias knygas - šiuos pasaulinius atradimus - išversti į vakarų kultūrų kalbas, kurios pačios, BE LIETUVIŲ KALBOS, niekada negebės PAŽINTI - KAS? ir KODĖL? ŽEMĖJE VYKSTA?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių