Quantcast

Siūlo leisti laikinai apriboti nuteistųjų ryšius su išoriniu pasauliu

  • Teksto dydis:

Nusikalstamumo prevencijos sumetimais įkalinimo įstaigos vadovams, teismui siūloma leisti laikinai apriboti nuteistųjų ryšius su išoriniu pasauliu.

Atitinkamą Bausmių vykdymo kodekso pakeitimą Teisingumo ministerija pateikė derinti.

Siūloma nustatyti, kad laisvės atėmimo vietų įstaigos direktoriaus, jo įgalioto pareigūno nutarimu arba teismo nutartimi gali būti laikinai – iki trijų mėnesių – tikrinami nuteistojo siunčiami ir gaunami laiškai, stabdomas arba apribojamas jų išsiuntimas ir gavimas, pasimatymų suteikimas, nuteistojo skambinimas, trumpalaikės išvykos iš bausmės atlikimo vietos, bausmės atlikimo vietoje ribojami jo kontaktai su kitais nuteistaisiais, stabdomas arba ribojamas daiktų perdavimas nuteistiesiems.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, panašius ribojimus yra įtvirtinusios Skandinavijos šalys, Estija, Prancūzija. Taip jos siekia efektyviau užtikrinti nusikaltimų prevenciją, užkardyti psichiką veikiančių medžiagų perdavimo, telefoninių sukčiavimo atvejų. Be kita to, tokiu būdu stiprinama kova su radikalizacija ir ekstremizmu, karo propaganda.

Teisingumo ministerijos duomenimis, pernai Lietuvoje pradėti 97 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotinių, psichotropinių ir kitų draudžiamų medžiagų perdavimo nuteistiesiems laiškais, 12 ikiteisminių tyrimų – dėl tokių medžiagų perdavimo nuteistiesiems pasimatymų metu arba su siuntinyje esančiais daiktais.

Taip pat fiksuojami atvejai, kai nuteistieji skleidžia dezinformaciją, karo propagandą, grasina smurtu teisėjams ar kitiems asmenims, taip pat kursto daryti nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus.

„Atsižvelgiant į tai, kad nuteistųjų ryšių palaikymas su artimaisiais giminaičiais yra labai svarbus resocializacijos proceso elementas, nuteistųjų bendravimą su jais siūloma leisti riboti tik išimtinais atvejais, kai kitomis priemonėmis negalima užkirsti kelio nusikalstamoms veikoms. Kartu siūloma tokio ribojimo taikymo terminą nustatyti ne ilgiau kaip vieną mėnesį su galimybe jį pratęsti“, – teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

Taip pat siūloma nustatyti, kad naujos prevencijos priemonės nebūtų taikomos nuteistųjų skambinimams, susitikimams ir susirašinėjimams su advokatu, valstybės savivaldybių institucijų ir tarptautinių organizacijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dobrovolska

Dobrovolska portretas
neleis skriausti zekų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių