Quantcast

Premjeras laukia „NDX energijos“ pasipriešinimo

Premjeras Andrius Kubilius sako laukiantis privataus akcininko „NDX energijos“ pasipriešinimo, reorganizuojant bendrovę „Leo LT“ ir „demagoginių argumentų“. Premjeras pridūrė, kad privatus kapitalas tik kalba apie taikų išsiskirstymą, tačiau konkrečių veiksmų nesiima.

Anot jo, „NDX energija“ nenori nutraukti sandorio ir šiuos procesus ketina stabdyti. Ketvirtadienį Seime skubos tvarka bus svarstomos įstatymo pataisos dėl „Leo LT“.

K.Čilinskas: „tai labai gudrios pataisos“

Premjeras teigia, kad privatus „Leo LT“ dalininkas „NDX energija“ nenori nutraukti sandorio ir artimiausiu metu šiuos procesus bandys stabdyti.

„Visiškai akivaizdu, kad „NDX energija“ nenori, kad tokie įstatymai būtų priimti. O kokiais būdais ir kaip tai bus bandoma stabdyti - pamatysime artimiausiu metu“, - sakė Premjeras.

A.Kubilius „absurdiškais“ pavadino žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, jog ketvirtadienį Seimui pateikiamos įstatymo pataisos įpareigotų nenaikinti „Leo LT“ bei suteiktų teisę privačiai bendrovei perpardavinėti elektros energiją.

„Yra absurdiškų argumentų, kurių aš nesiruošiu komentuoti. Reikia įsiskaityti į įstatymą. Priėmus įstatymą atsiranda galimybė „NDX“ ir Vyriausybei susitarti [dėl „Leo LT“ panaikinimo - lrt.lt] gražiuoju [...]. Jeigu gražiuoju nepavyktų susitarti, Vyriausybė turėtų teisę valdyti du trečdalius akcijų ir priimti visus reikalingus sprendimus dėl „Leo LT“ reorganizavimo, dalies turto pardavimo“, - sakė A.Kubilius.

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje taip teigė Teisės projektų ir tyrimų centro (TPTC) tarybos pirmininkas Kęstutis Čilinskas.

Žinomas teisininkas aiškino, kad Seime skubos tvarka numatomi priimti keturių teisės aktų projektai neapgintų valstybės interesų, o galutinai įteisintų oligarchinį „Leo LT“ sandorį.

„Tai labai gudrios pataisos, nes užkertamas kelias toliau pripažinti sandorį negaliojančiu, jomis jis bus įtvirtintas visam laikui ir nebus galima restitucijos būdu grąžinti valstybei neteisėtai perleisto daugelio milijardų vertės finansinio kapitalo bei jo duodamų pajamų“, - kalbėjo K.Čilinskas.

Tikisi politinės valios

Premjeras teigia tikintis, kad Seimui užteks „politinės valios ir išminties“ priimti įstatymą pagal kurį „Leo LT“ įstatinio kapitalo dalį siūloma didinti ne mažiau kaip iki du trečdalius akcijų.

Teigiama, kad tai leistų Vyriausybei panaudoti „Leo LT“ turimą turtą planuojamam naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų statybų finansavimui, arba reorganizuoti bendrovę.

„Aš tikiu, kas Seimui ir valdančiai koalicijai tikrai užteks išminties ir politinės valios, kad būtų priimti tie įstatymai, kuriais būtų ginami visos visuomenės ir valstybės interesai, nepaisant - drįstu pavartoti - demagoginių argumentų, kuriuos panaudotų tie, kas bando prieštarauti šito įstatymo priėmimui“, - Lietuvos radijui sakė Premjeras Andrius Kubilius.

Šiuo metu Vyriausybei priklauso 61,7 proc. „Leo LT“ akcijų, o VP dešimtuko valdomai bendrovei „NDX energijai“ - 38,3 proc. akcijų.  


Šiame straipsnyje: kubiliusNDX energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių