Quantcast

Prašo paviešinti STT vidinio patikrinimo susirašinėjimo medžiagą: kelia abejones

  • Teksto dydis:

Lietuvos advokatūra penktadienį pranešė prašanti paviešinti visuomenei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto vidinio patikrinimo dėl pareigūnų susirašinėjimo medžiagą.

„Lietuvos advokatūros advokatų taryba yra įsitikinusi, jog „STT pareigūnų susirašinėjimo bylos“ vidinis tyrimas visuomenei kelia pagrįstas abejones dėl jo nešališkumo ir tikrumo, bei, ar tyrimo išvados nebuvo skirtos vien tam, kad išsaugotų susvyravusią STT ir jos vadovo reputaciją“, – rašoma pranešime.

Vidinį patikrinimą dėl pas trečiuosius asmenis patekusio agentų susirašinėjimo atlikusi STT šią savaitę pranešė nenustačiusi, kad pareigūnų veiksmai būtų prieštaravę įstatymams.

„Lietuvos advokatūros nuomone, šioje situacijoje reikalingas besąlygiškas aiškumas ir skaidrumas, nes tik skaidri, nedangstanti savo pareigūnų galimai neteisėtų veiksmų ir korupcijai atspari institucija, gali garantuoti efektyvią kovą su korupcija“, – teigia advokatūra.

Lietuvos advokatūros advokatų taryba yra įsitikinusi, jog „STT pareigūnų susirašinėjimo bylos“ vidinis tyrimas visuomenei kelia pagrįstas abejones.

Jos teigimu, kitokio atsakymo dėl atlikto vidinio patikrinimo visuomenė vargu, ar galėjo tikėtis, nes dar vykstant tyrimui STT teigė, kad jos pareigūnų veiksmai neprieštaravo įstatymams.

Lietuvos advokatūra taip pat pabrėžia, kad STT pateiktos išvados paviešintos tuo pat metu, kai Generalinė prokuratūra sprendžia klausimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo prieš minėtus STT pareigūnus dėl galimo jų piktnaudžiavimo.

„Tokie STT veiksmai gali būti laikytini bandymu daryti poveikį teisėsaugai, konkrečiai – Generalinei prokuratūrai“, – rašoma pranešime.

STT vadovas Žydrūnas Bartkus šią savaitę interviu BNS tikino, jog dar vasarį pradėtas tyrimas atliktas objektyviai, tačiau pripažino, jog pasiaiškinimus pareigūnai rašė tik po to, kai informacija apie susirašinėjimus iškilo į viešumą ir tarnyba gavo susirašinėjimo turinį.

Ž. Bartkus taip pat ragino pasikliauti ir Kriminalinės policijos tyrimo atliekamo ikiteisminio tyrimo nešališkumu, nors su šiuo tyrimu susijęs STT žvalgybos pareigūnas Renatas Martišius anksčiau ne vienerius metus dirbo būtent kriminalinėje policijoje.

Šiuo metu teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame poveikiu STT vadovybei įtariami advokatai G. Danėlius, V. Rakauskas ir Dainius Baronas bei verslininkas A. Petrošius, kuris taip pat yra įtariamasis Nacionalinio kraujo centro byloje.

G. Danėlių teisėsauga įtaria neteisėtu poveikiu STT direktoriui Ž. Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje.

BNS gauta teismo nutartis rodo, kad įtarimai G. Danėliui yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT kriminalinės žvalgybos pareigūną R. Martišių.

Advokatai neigia šantažavę Ž. Bartkų, o G. Danėlius tvirtino, kad STT pareigūnas galėjo daryti neteisėtą poveikį teisėjams.

Poveikiu STT įtariami advokatai teigė, kad susirašinėjimus iš paties STT pareigūno R. Martišiaus gavo verslininkas A. Petrošius.

Nacionalinio kraujo centro byloje padėjimu piktnaudžiauti įtariamas verslininkas A. Petrošius, o buvusi Nacionalinio kraujo centro vadovė Joana Bikulčienė įtariama piktnaudžiavimu.

J. Bikulčienė po įtarimų korupcija 2018 metų balandį pasitraukė iš Nacionalinio kraujo centro vadovės pareigų.

Įtariama, kad ji su bendrininkais siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms eliminuojant užsienio konkurentus. Pati J. Bikulčienė šiuos įtarimus neigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių