Quantcast

Politinėse lenktynėse - savaitgalio atokvėpis

Galimos naujos parlamento daugumos projektai pastarosiomis dienomis koreguoti menkai

Galimos naujos parlamento daugumos projektai pastarosiomis dienomis koreguoti menkai

Kaip galima spręsti iš pačių Seimo politikų aiškinimų, daugelis jų savaitgalį skyrė poilsiui ir trumpam atidėjo aktyvius veiksmus patiems formuojant naująją parlamento valdančiąją daugumą ar bandant prisišlieti prie vienos ar kitos aiškėjančios ašies. Įvairių parlamentinių partijų atstovai tvirtina, jog savaitgalį nevyko jokių rimtų derybų su kitomis partijomis, nebent buvo susitikę neformaliems pašnekesiams.

Teniso turnyrą sugadino lietus

Praėjusios darbo savaitės pabaigoje vienas socialdemokratų lyderių, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas paskelbė, kad savaitgalį bus svarstoma galima koalicijos sudėtis, o informacija “apie tolesnę derybų eigą ir rezultatus” visuomenei bus paskelbta kitos savaitės pradžioje”. Tačiau vakar po pietų ministras “Kauno dienai” pareiškė, kad per šeštadienį ir sekmadienį socialdemokratai jokių derybinių veiksmų nevykdė.

“Bent jau iš mūsų taško jų nebuvo”, - patikino G.Kirkilas ir pridūrė, kad vietoje to vyko socialdemokratų teniso turnyras, kurį sugadino per pietus pradėjęs pliaupti lietus.

Kaip žinoma, praėjusią savaitę socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo. Kiek vėliau paraišką jungtis prie šio susitarimo paskelbė ir Seimo Pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujama Pilietinės demokratijos partija.

Vadinamosios “pilietininkų” frakcijos Seime seniūnas Andrius Baranauskas vakar po pietų “Kauno dienai” sakė, kad likusiomis savaitgalio valandomis galimi “dar kokie nors” šios frakcijos atstovų kontaktai su kitomis politinėmis Seimo jėgomis, tačiau pabrėžė, jog šios frakcijos “pozicija išliko ta pati”.

“Kol kas nėra nieko daugiau be to, ką žinote, ir to, kas buvo paskelbta žiniasklaidoje”, - tikino A.Baranauskas.

Valstiečių liaudininkų partijos vadovams šį savaitgalį derybos dėl valdžios buvo nustumtos į antrą planą: partijos pirmininkę Kazimirą Prunskienę ištiko netektis - mirė jos sesuo.

Konservatoriai nelinkę girtis

Socialdemokratų, turinčių Seime 23 mandatus, valstiečių liaudininkų, turinčių 10 mandatų, ir “pilietininkų” su 12 mandatų koalicija iš viso turėtų 45 balsus. G.Kirkilas ją jau spėjo įvardyti kaip būsimos valdančiosios daugumos branduolį.

Tuo pat metu konservatoriai ir Lietuvos liberalų sąjūdis mėgina lipdyti kitą koaliciją dešinėje Seimo pusėje. Kaip vakar teigė Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius, savaitgalį konservatoriai tęsė “neformalius ir nederybinius” pokalbius su Liberalų sąjūdžiu. Dar vienas toks susitikimas buvo suplanuotas ir turėjo įvykti vakar vakare.

Paprašytas pakomentuoti galimus susitarimus su Liberalų sąjūdžiu, A.Kubilius pareiškė: “Žinote, man atrodo, dar per anksti ką nors kalbėti apie branduolius, ašis ar šerdis, kaip daro Gediminas Kirkilas. Mes nelinkę taip daryti”.

Konservatoriai Seime turi 26 vietas, o liberalai - 11. A.Kubilius praėjusią savaitę pripažino, kad kairieji turi didesnes galimybes suformuoti naująją valdančiąja daugumą. Juo labiau kad socialdemokratai nėra užtrenkę durų Darbo partijai, turinčiai Seime net 31 mandatą, o konservatoriai atmeta bet kokią galimybę bendradarbiauti su Viktoro Uspaskicho sukurta politine jėga.

Laikinoji pirmininkė išvyko į pajūrį

Penktadienį Darbo partija paskelbė, kad kol kas tarppartinėse derybose laikysis neutralios pozicijos. Darbo partijos frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė “Kauno dienai” teigė, kad nei ji pati asmeniškai, nei kas nors kitas iš partijos narių savaitgalį nesiderėjo su jokiomis kitomis politinėmis partijomis. Parlamentarė sakė savaitgalį skyrusi poilsiui.

“Aš leidžiu laiką pajūryje, šeimos rate, su vaikais. Partija savaitgalį nieko nedarė ir nieko daugiau nevyko”, - sakė L.Graužinienė.

Frakcijos seniūnė ir laikinoji Darbo partijos pirmininkė taip pat tikino, kad gandai, jog dar praėjusią savaitę partijos lyderis V.Uspaskichas pagaliau grįžo į Lietuvą, taip ir liko tik gandais.

“Tikrai, tai yra gandai. Aš kalbėjausi su pirmininku telefonu. Jis yra Urdomoje. Kada grįš į Lietuvą, negaliu pasakyti. Jis sakė, kad dar turi asmeninio pobūdžio reikalų, dėl kurių turi pasilikti”, - tvirtino parlamentarė.

Liberalų ir Centro sąjungos frakcijos Seime, turinčios aštuonis mandatus, seniūnas Algis Čaplikas įsitikinęs, kad įvairios tarppartinės derybos dar gali užsitęsti apie savaitę.

“Manau, kad šitas veiksmas dar užtruks kokią savaitėlę. Nemanau, kad per savaitgalį galėtų kas nors pasikeisti, - spėjo A.Čaplikas. - Savaitgalis tam ir yra, kad ilsėtumėmės, o darbus reikia dirbti darbo dienomis”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anatolijus

anatolijus portretas
Bent tokiais orais reiktu naudotis viešuoju transportu , maziau butu nemalonumu ! ! !
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių