Quantcast

Politinė iniciatyva be entuziazmo

Opoziciniai socialdemokratai nori naujų Seimo rinkimų, tačiau patys kol kas neketina imtis iniciatyvos reikšti nepasitikėjimą Vyriausybe, kuris atvertų galimybę surengti tokius rinkimus.

Reikėtų net 85 balsų

Šeštadienį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba priėmė kreipimąsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuriuo prašoma pirmalaikių Seimo rinkimų. Socialdemokratų nuomone, valstybės vadovė galėtų inicijuoti klausimo dėl Seimo paleidimo svarstymą. Esą dabartinis parlamentas, išgirdęs Prezidentės nuomonę, galėtų balsuoti už tai, kad kitų metų vasarį su savivaldybėmis būtų išrinktas ir naujasis Seimas.

p>Dabartinis Seimas išrinktas lygiai prieš dvejus metus, taigi įpusėjo savo kadenciją.

Kreipimasis į Prezidentę LSDP taryboje buvo priimtas balsų dauguma nepaisant pasigirdusių skeptiškų nuomonių, kad valstybės vadovė iš esmės neturi konstitucinių įgaliojimų paleisti Seimą ir vargu ar gali inicijuoti nutarimo dėl pirmalaikių parlamento rinkimų priėmimą.

Toks nutarimas įsigaliotų tik tuo atveju, jeigu už jį balsuotų ne mažiau kaip 85 parlamentarai, tai yra daugiau kaip trys penktadaliai visų Seimo narių. Tokių pajėgų dabartiniame Seime neturi nei valdančioji koalicija, nei opozicija.

Vyriausybės dar negriaus

LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius paaiškino, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai reikalingi, nes dabartinė koalicinė keturių centro dešiniųjų partijų Vyriausybė, vadovaujama konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus, yra faktiškai neveiksni.

"Pirmalaikių rinkimų norime, nes didėja valstybės skola, nedarbas, emigracija, ES lėšos panaudojamos neatsakingai ir prastai. Manome, kad dabartinė Vyriausybė valdyti nesugeba", – teigė A.Butkevičius.

Tačiau jis atsargiai atsiliepė apie bene paprasčiausią konstitucinę galimybę inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus – paskelbti parlamento nepasitikėjimą dabartine Vyriausybe.

"Tokie planai yra, tačiau gal vėliau galėtume jų imtis. Pirmiausia turėtume išgirsti Prezidentės nuomonę, kaip ji vertina pirmalaikių Seimo rinkimų galimybę. Taip pat manome, kad valstybės vadovė galėtų pasikviesti Vyriausybę ir priversti ją dirbti", – kalbėjo socialdemokratų lyderis.

Konstitucija numato, kad prezidentas pirmalaikius Seimo rinkimus gali skelbti Vyriausybės siūlymu, jeigu parlamentas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe. Tokiam sprendimui reikia 71 balso Seime. Tiek opozicija gali tikėtis surinkti. Tačiau kol kas ji neskuba skelbti iniciatyvos reikšti nepasitikėjimą Vyriausybe.

Bandys surinkti parašus

A.Butkevičius tvirtino, kad per artimiausias kelias savaites opozicija parengs Seimo nutarimo projektą dėl pirmalaikių parlamento rinkimų ir bandys rinkti Seimo narių parašus.

"Manome, kad per dvi savaites, iki spalio vidurio, galėtume surinkti apie 40–45 parašus po tokiu nutarimo projektu. Tada jis galėtų būti teikiamas Seimui priimti", – sakė socialdemokratų vadovas.

Tačiau jis pripažino nesąs tikras, kad Seime bus 85 balsai, būtini tokiam nutarimui priimti. LSDP vadovas teigiamai atsakė į klausimą, ar būtų svarstoma galimybė inicijuoti nepasitikėjimą Vyriausybe, jeigu Seime nepakaktų balsų priimti nutarimą dėl pirmalaikių rinkimų.

Yra dar kelios Konstitucijoje numatytos galimybės surengti pirmalaikius Seimo rinkimus – prezidentas juos galėtų skelbti, jeigu Seimas per 30 dienų nuo pateikimo nepriėmė sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba nuo Vyriausybės programos pirmojo pateikimo per 60 dienų du kartus iš eilės nepritarė programai.


Nusiteikusi skeptiškai

Prezidentė D.Grybauskaitė ne kartą leido suprasti, kad sprendimas dėl naujų Seimo rinkimų galimybės pirmiausia priklauso nuo paties parlamento, todėl ji tokios iniciatyvos nekelsianti. Be to, valstybės vadovės nuomone, Seimo rinkimai nebūtinai būtų geriausia politinė išeitis dabartinėmis aplinkybėmis.

Prezidentė prieš kelias dienas taip pat pareiškė, kad kol įmanoma priimti sprendimus ir patvirtinti biudžetą, Vyriausybė gali dirbti ir turėdama mažumos paramą parlamente. Vertindama trapią valdančiosios koalicijos padėtį Seime, valstybės vadovė teigė, kad "šį procesą matome beveik metus". "Tol, kol bus įmanoma priimti sprendimus ir biudžetą, Vyriausybė gali dirbti", – praėjusį ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

Valdančioji keturių partijų koalicija Seime turi 69 parlamentarų paramą iš 140. Be to, su valdančiaisiais politinio bendradarbiavimo sutartį yra pasirašiusi tris atstovus Seime turinti opozicinė Valstiečių liaudininkų sąjunga. Tiesa, valstiečiai liaudininkai grasina šią sutartį nutraukti.

Opozicija skaičiuoja turinti 67 Seimo narių palaikymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių