Quantcast

Policijos pareigūnas prieš mitingą: prašau vieno – įsiklausykite į mano žodžius

Penktadienį sostinėje organizuojamas mitingas. Prieš jį policijos pareigūnas Vaidas Giršvildas pasidalijo viešu laišku. „Jeigu nors vienu akmeniu bus mesta mažiau, ne veltui aš būsiu tai parašęs. Jeigu bent vienas žmogus nutars, kad nereikia ten eiti, o jeigu eis, tai taikiai išreikš savo poziciją. Yra tūkstančiai būdų, kaip tai padaryti nesukeliant muštynių. Ar tikrai akmenų mėtymas, betvarkės darymas duoda kažką gero? Ne“, – portalui kauno.diena.lt sakė daugiau nei 30 metų policijos pareigūnu dirbantis vyras.

„Prisiminkite tai akimirka anksčiau, nei pasilenksite paimti akmens nuo grindinio“

„Gerbiami ponai. Jūs turbūt jau pripratote, kai įvairiais klausimais į Jus kreipiasi šalies vadovai, politikai, visuomenės veikėjai, žinomi žmonės ar nuomonių formuotojai. Šį kartą viskas bus daug paprasčiau. Šiandien, rugsėjo 9 dieną, į savo feisbuko draugus kreipsiuosi aš – paprastas Lietuvos policininkas. Ir prašau Jūsų tik vieno – įsiklausykite į mano žodžius“, – socialiniame tinkle rašė Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Viešosios policijos valdybos Reagavimo ir parengties skyriaus vyriausiasis tyrėjas.

„Jūsų yra beveik du tūkstančiai. Tikėtina, kad kažkas iš Jūsų, Jūsų artimųjų, draugų ar pažįstamų rytoj rinksis Vilniuje į protesto akciją. Rytoj ir aš, ir dar didelis būrys mano kolegų stosime į tarnybą tam, kad užtikrintume renginio Vilniuje saugumą, viešąją tvarką ir visuomenės rimtį“, – V. Giršvildas tikino, kad darys viską, kad tik renginio metu nenukentėtų žmonės.

Vaidas Giršvildas. Asmeninio arch. nuotr.

Jis kreipėsi į visus, kurie ruošiasi į renginį ir turi galimybę skaityti jo kreipimąsi.

„Aš nuoširdžiai prašau Jūsų renginio metu ir po jo – laikykitės rimties, nepažeidinėkite įstatymų, neprovokuokite kitaminčių, kurie, labai gali būti, kad susirinks Jums oponuoti, nekonfliktuokite su pareigūnais, neverskite jų naudoti jėgos. Prašau Jūsų – nekelkite riaušių ar bent nedalyvaukite, jei tokios kiltų ir sustabdykite nuo to greta stovintį. Patikėkite manimi, aš visiškai nenoriu akis į akį susidurti su kuriuo nors iš Jūsų priešingose barikadų pusėse. Bet jei taip kartais nutiktų ir jei Jūs mesite į mane ar į mano kolegą akmenį, tai bus Jūsų pasirinkimas. Savo pasirinkimą aš jau padariau. Aš pasiruošęs ginti Lietuvos žmones, demokratiškai išrinktą šalies valdžią ir darysiu  tai, nors ir pritariu toli gražu ne visiems jų priimtiems sprendimams. Tai yra mano pareiga ir aš ją atliksiu, nesvarbu, ko tai iš manęs pareikalautų“, – rašė policijos pareigūnas.

Jis teigė sutinkąs, kad kiekvienas mūsų, kiekviena visuomenės grupė, organizacija ar visuomeninis judėjimas, ne išimtis ir Lietuvos šeimų sąjūdis, turi teisę į taikų protestą. Įrašo autorius teigė gerbiantis šią žmogaus teisę.

„Tačiau lygiai taip pat noriu Jums priminti, kad pagarba turi būti abipusė. Noriu Jus patikinti, kad tiek aš, tiek mano kolegos nėra priešiškai nusiteikę nei Jūsų, nei bet kurios kitos socialinės grupės atžvilgiu. Apskritai, policija nėra vienalytė. Policijoje yra žmonių, kurie Jūsų idėjoms pritaria ir jas palaiko. Yra tokių, kurie turi kitokią nuomonę ir nesutinka su Jūsų idėjomis. Yra tokių, kaip aš, kurie pritaria tik kai kurioms Jūsų idėjoms. Tačiau mes, Lietuvai prisiekę pareigūnai, kai to reikia sugebame įsitikinimus ir asmenines pažiūras atriboti nuo pareigos Tėvynei ir jos žmonėms. Mes su Jumis gyvename teisinėje valstybėje, šalyje turime laisvus rinkimus, žodžio laisvę ir turėtumėme suprasti, kad XXI amžiuje, demokratiniame pasaulyje, aktualiausi visuomenei klausimai jau seniai nebesprendžiami revoliucijomis. Bloga taika visada yra geriau už gerą karą“, – sakė V. Giršvildas.

Policijos pareigūnas prašo nepamiršti, kad jo kolegos taip pat yra žmonės, tos pačios šalies piliečiai. „Vieni iš jų turi šeimas ir vaikus, kiti – pagyvenusius tėvus. Po tarnybos namuose jų laukia sugrįžtančių gyvų ir sveikų. Kiekvienas iš mūsų esame kažkieno iš Jūsų giminė, kaimynas, bendramokslis ar bent jau feisbuko draugas. Prisiminkite tai akimirka anksčiau, nei pasilenksite paimti akmens nuo grindinio. Linkiu Jums išminties“, – įrašą baigė V. Giršvildas.

Niekam nėra gerai, jeigu šalyje nėra rimties ir ramybės

Portalui kauno.diena.lt policijos pareigūnas teigė, kad nėra vienareikšmio atsakymo, kas paskatino parašyti šias gana nemažo dėmesio sulaukusias mintis. 

„Pirmiausia, man, kaip žmogui, kaip pareigūnui, nėra malonu, kad šalyje vyksta tokie procesai, kai viena visuomenės dalis yra prieš kitą visuomenės dalį. Lietuvoje žmonės niekada nebuvo vieningi, bet kad tai peraugtų į tokią situaciją, kurią turime dabar, niekada nebuvo arba buvo seniai. Ir dabar tarpe viso to atsiranda policijos pareigūnai. Jų pažiūros – įvairios, ir vaizdžiai aš čia pasakysiu – esi tarp dviejų barikadų, tarp dviejų priešingų pusių. Matai, kad vieni tave kaltina tuo, kad esi nepakankamai ryžtingas prieš, tarkim, piktai nusiteikusią minią, o šie savo ruožtu aiškina, kad esi tautos išdavikas ir gini blogą valdžią ir t.t. O policijos pareigūnas stovi, į jį metami akmenys. Jis davė priesaiką tarnauti valstybei ir tai sąžiningai daro. Iš kitos pusės, kokį jis priimtų sprendimą, ką padarytų, jis galiausiai lieka kaltas. Bet koks sprendimas bus nepriimtinas vienai ar kitai pusei. Visa tai tęsiasi, po truputį kunkuliuoja, verda, ir taip neturėtų būti šioje šalyje. Įsivaizduoju, kad jeigu žmogus turi vienokią ar kitokią poziciją, jis gali tai išsakyti, tai yra jo teisė, bet niekam nėra gerai, jeigu šalyje nėra rimties ir ramybės“, – sakė vyras.

Praėjusio mitingo metu mestas akmuo pataikė vienai policijos pareigūnei. Moteriai, kuri yra našlė ir augina dukrą. Dabar jai – pakankamai rimta galvos trauma. Ar norisi, kad daugiau būtų tokių atvejų? Aš nenoriu.

Per rugpjūčio 10 dienos mitingą, kuris vėliau peraugo į riaušes, V. Giršvildas atostogavo, tad gyvai čia vykusių neramumų nematė. „Dalyvavo daug mano draugų, pažįstamų, tad tos nuotaikos man yra puikiai žinomos. Darau tokią išvadą, kad rytoj teks ten dirbti“, – sakė policijos pareigūnas.

Ar viduje kirba nerimas, kad viskas gali pasibaigti riaušėmis? „Tarnauju virš 30 metų, tai visko gyvenime yra buvę. Toks tas ir nerimas – bus tai bus. Pirmą kartą, kai esi nematęs, nežinai, tai tada nežinomybė iššaukia baimę. Galima jaudintis, išgyventi, bet nieko negali pakeisti. Žinau, kad žmonės yra pasirengę, žinome, ką daryti, tačiau naivu būtų tikėtis iš manęs atsakymo, kad laukiu riaušių – to niekas nenori. Geriau, kad to nebūtų ne tik mums, policijos pareigūnams, bet ir valstybei“, – pašnekovas tikino, kad ypatingo jaudulio nėra, bet norisi, kas viskas vyktų kuo sklandžiau.

„Praėjusio mitingo metu mestas akmuo pataikė vienai policijos pareigūnei. Pakankamai jaunai moteriai, kuri yra našlė ir augina dukrą. Dabar jai – pakankamai rimta galvos trauma. Ar norisi, kad daugiau būtų tokių atvejų? Aš nenoriu, – konkretų pavyzdį pateikė V. Giršvildas. – Jei nors vienu akmeniu bus mesta mažiau, ne veltui aš būsiu parašęs tuos žodžius. Jeigu bent vienas žmogus nutars, kad nereikia ten eiti, o jeigu eis, tai taikiai išreikš savo poziciją. Yra tūkstančiai būdų, kaip tai padaryti nesukeliant muštynių. Ar tikrai akmenų mėtymas, betvarkės darymas kažką gero duoda? Ne. Pasakysiu banaliau, ciniškai, skaičiuodamas pinigus – juk riaušės ir panašūs dalykai valstybei atneša materialinius nuostolius. Iš ko jie dengiami? Iš kiekvieno mūsų sunešto valstybės biudžeto. Kiekvienas, kuris eina ir kelia triukšmą, turi gerai pagalvoti, kad pensininkas, mokytojas, ar kitas žmogus gaus mažiau pinigų, nes reikės atstatyti tai, kas buvo suniokiota“, – sakė policijos pareigūnas.

Kaip jau buvo skelbta, Lietuvos šeimų sąjūdis rugsėjo 10 dieną planavo surengti mitingą prie Seimo, tačiau Vilniaus savivaldybė, persvarsčiusi anksčiau išduotą leidimą, nusprendė renginio neleisti.

Kaip skelbia BNS, ji sprendimą argumentavo per dideliu mitinguotųjų skaičiumi ir žvalgybos perspėjimais apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę ir kitus galimus pavojus.

Lietuvos šeimų sąjūdžio prašymas leisti mitinguoti prie Seimo persvarstytas po to, kai rugpjūtį po kito mitingo prie Seimo kilo riaušės. Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Protestas peraugo į riaušes, dėl jų sulaikyta keliasdešimt asmenų.

Vilniaus savivaldybė trečiadienį leido Šeimų sąjūdžiui organizuoti mitingą rugsėjo 10-ąją prie Vilniaus arkikatedros.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį nuspręs, ar žemesnės instancijos teismas pagrįstai nusprendė nestabdyti Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo neleisti penktadienį organizuoti mitingo prie Seimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

B

B portretas
Policija yra didžiaisia provokatorė

Siaubas

Siaubas portretas
juk tai babaušis apsivilkes Lietuvos policijos pareiguno uniforma ir gasdina zmones savo išvaizda, tokio Lietuvoje dar neteko matyti

tai kad

tai kad portretas
cia kazkoks bomzas su mentovska uniforma
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių