Quantcast

Drastiški sprendimai: galimybių paso neįgaliųjų nebeprašys – keltuvas visiškai uždarytas

Praėjusią savaitę dėl Anykščių medžių lajų tako sprendimo iš neįgaliųjų keltuvu besinaudojančių žmonių prašyti galimybių paso internete sukėlė diskusijų audrą. Tąkart komplekso atstovai tikino, kad taip norima užtikrinti saugumą. Tačiau iš Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atstovų pozicijos tampa aišku, kad galimybių paso prašymas čia buvo perteklinė priemonė. Galiausiai kompleksas ėmėsi drastiškų sprendimų – keltuvą uždarė visiškai.

„Norint pasinaudoti neįgaliųjų keltuvu yra privalomas galimybių pasas“, – štai tokia informacinė lentelė spalį pasitiko komplekso lankytojus.

Tąkart Anykščių regioninio parko direkcijos vadovas Kęstutis Šerepka teigė, kad galimybių paso čia prašoma norinti užtikrinti darbuotojų ir lankytojų saugumą. „Kadangi keltuvo konstrukcija yra, vadinkime, netobula, keltuvas pakankamai mažai talpina, o vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įstatymu atstumas turi būti ne mažiau dviejų metrų, tai mes to atstumo niekaip negalime užtikrinti“, – tąkart sakė direktorius.

Ribojimai – pertekliniai?

Tuomet portalo kauno.diena.lt žurnalistai kreipėsi į SAM ir teiravosi, ar komplekso sprendimas iš neįgaliųjų prašyti galimybių paso nėra perteklinis.

Kadangi keltuvo konstrukcija yra, vadinkime, netobula, keltuvas pakankamai mažai talpina, o vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įstatymu atstumas turi būti ne mažiau dviejų metrų, tai mes to atstumo niekaip negalime užtikrinti.

SAM nurodė, jog paslaugos atvirose erdvėse yra teikiamos visiems asmenims, taip pat ir neturintiems galimybių paso. „Keltuvas yra įrenginys, kurio pagalba teikiama paslauga negalią turintiems žmonėms pasinaudoti atviroje erdvėje teikiamomis paslaugomis, todėl visam kompleksui taikomos taisyklės turi būti vienodos. Jokios išimtys keltuvams nenustatytos, t. y. paslauga turi būti teikiama ir asmenims be galimybių paso. Pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą, galimybių paso nereikia, kai „atvirose erdvėse teikiamos paslaugos, prekyba ir ūkinė veikla, komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, kai dalyvauja ne daugiau kaip 500 asmenų“, – informavo SAM specialistai.

Po aprašyto ministerijos komentaro Anykščių regioninio parko direkcijos paprašyta patikslinti, kokiu nutarimu ir / ar rekomendacijomis vadovaujantis priimtas sprendimas iš besinaudojančių neįgaliųjų keltuvu prašyti galimybių paso.

Direkcijos visuomenės informavimo specialistė Skaidrė Lakačauskienė portalo žurnalistams teigė, kad dėl konkretaus šio atvejo išaiškinimo spalio 19 dieną buvo kreiptasi į SAM. „Oficialaus išaiškinimo iš ministerijos negavome, mūsų klausimas buvo persiųstas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Utenos departamento Anykščių skyriui, kuris informavo, kad jam „nėra suteikta teisė aiškinti įstatymus ir kitus teisės aktus, todėl šiame atsakyme pateikta NVSC Utenos departamento specialistų nuomonė dėl teisės aktų nuostatų taikymo negali būti traktuojama kaip oficiali išvada teisės aktų aiškinimo prasme““, – specialistų atsakymą citavo direkcijos atstovė.

Ėmėsi drastiškų priemonių?

„Dėl šios susidariusios neapibrėžtos situacijos bei pasikonsultavę su epidemiologais (per dieną šiuo neįgaliųjų keltuvu pasinaudoja apie 40 asmenų), specialistų nuomone, toks didelis kiekis pakeliamų lankytojų sudaro nemažą grėsmę parko direkcijos darbuotojui užsikrėsti virusu.  Atsižvelgdami į šalyje vis didėjantį užsikrėtimų COVID-19 atvejų skaičių, taip pat siekdami užtikrinti saugią aplinką darbuotojams ir lankytojams, vadovaujamės sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2021 m. rugpjūčio 13 d. sprendimo Nr. V-1864 1.2.1. punktu ir nebeteikiame kėlimo neįgaliųjų keltuvu paslaugos, nes negalime užtikrinti, kad paslaugų gavėjai laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito arba atskirti paslaugų gavėjus vieną nuo kito pertvaromis: neįgaliųjų keltuvo (bendras plotas 1,26 kv. m, plotis 0,9 m, ilgis 1,4 m) konstrukcija tokia, kad keliant keltuvu asmenį, reikalingas mūsų darbuotojas, kuris kartu su lankytoju turi būti uždaroje keltuvo kabinoje ir atlikti būtinus keltuvo veikimui veiksmus. Taip pat informuojame, kad neįgaliųjų keltuvas neveikia dėl jo konstrukcinių ypatumų šaltuoju metų laiku nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d.“, – teigė direkcijos atstovė.

Pasak S. Lakačauskienės, apie lajų take neįgaliųjų laukiančius nepatogumus yra pranešama internete. „Mes savo svetainėje talpiname informaciją ir lajų take“, – vardijo Anykščių regioninio parko direkcijos atstovė.

Vadinasi, šiuo metu metu į lajų taką norintiems patekti neįgaliesiems visos durys uždarytos? „Yra kita galimybė eko-taku. Anksčiau, kai kelias buvo tvarkomas, visi naudodavosi eko-taku – jis yra nuo Anykščių pusės važiuojant link lajų tako yra nuoroda dešinėje pusėje. Iš tos vietos privažiavus. Ten reikia eiti eko-taku ir atsirandi tiesiai prie lajų tako įėjimo. Tokia yra galimybė“, – teigė pašnekovė.

Dėl komplekso sprendimo anksčiau laiko uždaryti neįgaliesiems skirtą keltuvą kreiptasi ir į  Lietuvos žmonių su negalia sąjungą. Paprašyta įvertinti, kurį variantą sąjunga palaiko: ar anksčiau taikytą praktiką iš neįgaliųjų prašyti galimybių paso, ar sprendimą uždaryti neįgaliesiems skirtą keltuvą. Gavę atsakymus, publikaciją papildysime.

Audringa reakcija internete

Kaip portale rašyta praėjusią savaitę, lajų tako komplekso sprendimas iš neįgaliųjų prašyti galimybių paso, internete sukėlė diskusijų audrą. Internautai vieningai širdo dėl diskriminacijos ir piktinosi, kad be galimybių paso žmonėms tuoj ir gyventi bus uždrausta.

Manau, kad dar ne tokių dugnų pamatysime. Reikia išsisaugoti šituos šedevrus.

„Na, čia viešasis transportas! Tai ne privatus transportas! Tai asmens teisių pažeidimas“, – tikino internautė Rasa.

„Manau, kad dar ne tokių dugnų pamatysime. Reikia išsisaugoti šituos šedevrus“ – siūlė Kotryna.

Kotrynai antrino ir Rasutė: „Čia jau tikriausiai ir yra dugnas, nebent dar kapinėse leistų laidoti tik mirusius su galimybių pasu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blusius

Blusius portretas
Asilas sako ir Afrikoje asilas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių