Quantcast

Po karantino vėl veikia darželiai: vaikus veda tik skubantys grįžti į darbus

Po dviejų karantino mėnesių duris atveriantys vaikų darželiai kai kuriems tėvams tapo išsigelbėjimu siekiant grįžti į darbus, o daugelis darželinukų, pasiilgę draugų, noriai lieka įstaigose.

Pirmadienio rytą, sostinės darželio „Lazdynėlis“ prieigose lynojant per minutę sustoja keli automobiliai – į darbus skubantys tėvai atlydi atžalas iki koridoriaus ir perduoda darželio darbuotojams, pasitinkantiems atvykusiuosius su kaukėmis – viduje šios priemonės nebeprivalomos. Prie durų prašoma dezinfekuotis rankas, užsimauti specialius antbačius, darželio patalpose tiek darbuotojams, tiek vaikams tikrinama temperatūra.

Pasak įstaigos direktorės Elenos Markevičienės, pirmadienį laukiama atvykstant apie pusės iš 190-ies darželį lankančių vaikų. Dauguma auklėtojų jau prevenciškai pasitikrino dėl koronaviruso, be to, anot jos, tik viena darbuotoja yra vyresnio amžiaus, priskiriamo rizikos grupei. Tokiems darbuotojams leidžiama dirbti nuotoliniu būdu.

Direktorė aprodo grupę: staliukai ir kėdutės perstatyti taip, kad vaikai būtų kuo didesniu atstumu vienas nuo kito, laikinai suvynioti kilimai, imtasi kitų saugumo priemonių. Be to, veikia visos darželio grupės, kad kuo mažiau vaikų būtų vienoje patalpoje.

„Esame visiškai pasiruošę, gerai nusiteikę, visko turime pakankamai. Viskas sklandu, nes tam ruošėmės, įsigijome ir termometrų, ir dezinfekcinio skysčio, nuotoliniu būdu nuolat bendravome su auklėtojomis“, – BNS sakė direktorė.

Po dviejų mėnesių pertraukos vaikus į darželį atvedusi maždaug 40-ies Švietimo srities darbuotoja Reda sveikina sprendimą atverti darželius, nes jos šeima, kaip ir daugelis, jau pavargo nuo karantino suvaržymų.

„Reikia dirbti, galbūt, jau ir vaikui laikas adaptuotis. Nes, žinote, vieni nuo kitų mes jau irgi pavargę. Vaikai laukia draugų. O darbų yra, norisi grįžti atgal – jei yra galimybė, kodėl ja nepasinaudojus“, – teigė Reda.

Esame dirbantys žmonės ir jau reikia grįžti į darbą. Buvo sudėtinga darbo atžvilgiu, vaikams nuolat reikia dėmesio. Buvo padarytas grafikas, pasiskirstėme: vienas dirba, kitas prižiūri.

29-erių vadybininkas Tomas taip pat sako, kad atvedęs vaiką į darželį vėl galės grįžti prie įprasto darbo ritmo.

„Esame dirbantys žmonės ir jau reikia grįžti į darbą. Buvo sudėtinga darbo atžvilgiu, vaikams nuolat reikia dėmesio. Buvo padarytas grafikas, pasiskirstėme: vienas dirba, kitas prižiūri“, – pasakojo jis.

Anot jo, į darželį jau norėjo grįžti ir pats vaikas, seniai nematęs draugų, auklėtojų.

„Žinoma, baimė visada yra, kad užkratas gali plisti, bet praėjo jau pakankamas laikotarpis, vaikai jei būtų, jau būtų susirgę – manau, tėvai yra atsakingi ir veda vaikus be ligos požymių ir viskas turėtų būti gerai. Juolab auklėtojos turi juos stebėti“, – teigė Tomas.

32-ejų analitikė Ilona pirmadienį į darželį kol kas atvedė tik vieną, vyresnįjį iš dviejų vaikų, lankančių tą pačią grupę, bet antradienį žada vesti jau abu.

„Jis kiek sutrikęs, reaguoja sunkiai, bet sakiau, jei ką, skambtelk, jei reikės – važiuosime iš darbo. Vaikas didesnis, beveik priešmokyklinio amžiaus, manau, jis situaciją kažkiek supranta. Bet net ir mes šiuo metu iki galo nesuprantame, kas yra įvykę mūsų gyvenime. O draugų jis labai išsiilgęs“, – BNS sakė Ilona.

Ji laikosi nuomonės, jog reikėtų kuo greičiau grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, o vaikų ikimokykliniu ugdymu rūpintųsi ne tik tėvai, bet ir profesionalūs pedegogai.

„Jei metus ar dvejus bijosim šitos ligos, po metų gal atsiras dar kita. Bet visą laiką su baime negyvensi“, – teigė pašnekovė.

Namuose lieka tie, kurie gali

Siekiant išsiaiškinti, kokia dalis darželinukų nuo pirmadienio atvyks į įstaigas, tėvų buvo prašoma užpildyti specialias anketas. Tiek E. Markevičienė, tiek kito Lazdynų mikrorajono darželio „Žibutė“ direktorė Angelika Genevičienė sako, kad nusprendę nevesti vaikų į darželius dažniausiai įvardijo ne koronaviruso baimę, bet tai, jog jie turi galimybes likti namie.

„Tėvai yra išmintingi – kurie gali, įvertinę situaciją, jie ir pasiliko namuose. O tie, kurie jau tikrai privalo eiti į darbą, jie ir nurodė, kad atvyks nuo 18 dienos“, – BNS sakė A. Genevičienė.

Tėvai yra išmintingi – kurie gali, įvertinę situaciją, jie ir pasiliko namuose. O tie, kurie jau tikrai privalo eiti į darbą, jie ir nurodė, kad atvyks nuo 18 dienos.

Anot jos, darželyje turėtų atvykti apie trečdalį iš 116 vaikų.

Direktorė sako, kad laikantis saugumo įstaigoje atsisakyta ir dažnesnės auklėtojų kaitos, tad vienas pedagogas su vaikais dirba visą dieną, o ne po pusdienį, kaip anksčiau. Taip pat tikimasi, kad pirmadienį priešpiet pragiedrėjus vaikus pavyks ilgiau išlaikyti lauke.

„Derinome grafikus, darbuotojai patvirtino, kad jie gali, sutinka šitaip dirbti. Turime įstaigoje ir psichologą, dalijamės informacija, ir šiaip palaikome tą gerą psichologinį klimatą, per „Zoom“ susitikdami žiūrėdavome ir trumpus pažintinius filmus, klausydavomės muzikos. Dirbome nuo pirmos dienos per nuotolį su vaikais. Baimių tikrai jokių neturime“, – tvirtino ji.

Darželiams nuo pirmadienio atnaujinus darbą, į darželius nepriimami vaikai, turintys 37,3 laipsnių temperatūros, viršutinių kvėpavimų takų infekcijų požymių, tokių kaip sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas. Su jais negali dirbti rizikos grupės žmonės, jie turės dirbti nuotoliniu būdu.

Įstaigoms taip pat būtina laikytis griežtų higienos reikalavimų, įskaitant ir prievolę užtikrinti, kad vaikų grupės būtų izoliuotos viena nuo kitos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skaičiavimu, į darželius grįš nuo 30 iki 60 proc. vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Erika

Erika portretas
Nieko panašaus, mano draugės niekur nedirba, tiesiog sėdi namuose ir durnių volioja o vaikus jau nutempė į darželį.Atvirai pasakius,tai kartais kyla klausimas o kam tokiai motinai vaikai. Nes ir anksčiau jos pirmus nuvesdavo ir paskutinius pasiimdavo.

hee

hee portretas
oba tai karantinas jau baigesi? kaukiu nebereikia niekur nesìoti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių