Quantcast

Po neregėto konflikto per laidotuves – diskusijų banga: kur žmogiškumo ribos?

Šalia Marijampolės esančios Skardupių parapijos žmones papiktino klebono Algirdo Petro Kanapkos elgesys. Pastarasis neleido savo parapijietės laidoti kitam kunigui, o prie įvažiavimo į kapines stojo mūru. Po portalo kauno.diena.lt publikuotu straipsniu pasipylė parapijiečių komentarai – vieni negalėjo suprasti, kodėl velionės nebuvo leista laidoti artimųjų pasirinktam kunigui, o kiti klebonui negailėjo gražių žodžių.

„Nuo kada klebono nuosavybė kapinės? Jis ką, jas privatizavo? Reikėjo policiją kviesti ir kleboną būtų patraukę“, – pykčio neslėpė vienas internautas.

„Mums taip pat buvo nesusipratimas su šiuo kunigu daug kartų. Bažnyčia Marijampolėje su visais vyriausiais kunigais gūžteli pečiais, atsiprašo ir toliau nieko nedaro.. O patirtis baisi, laidojome močiutę, norėjome kito kunigo, jis protestavo ir išsiprašė pats laidoti“, – situaciją prisiminė kitas. 

Svarbiausia ne taisyklės, o žmogiškumas. Gali būti du kunigai ar nė vieno, ne tiek svarbu. Dievas atsirinks.

Dar vienas, išreiškęs savo nuomonę, nesuprato, kuo klebonas A. P. Kanapka neįtinka parapijiečiams. Pasak skaitytojo, klebonas laikosi nustatytos tvarkos. „Kuo jiems kliūva kun. Kanapka? Kadaise jį pažinojau. Paliko išprususio ir tiksliai besilaikančio bažnytinės tvarkos kunigo įspūdį. Kiekvienas katalikas turi žinoti, kad velionį laidoja parapijos kunigas. Išimtis leidžia vyskupas, jei parapijos kunigas serga, išvykęs ar yra kitos rimtos priežastys. Kaip suprantu, į vyskupą kreiptasi nebuvo, nes tam ir priežasties nebuvo. Man, girdi, nepatinka klebonas?! O kas draudžia laidoti be kunigo? Prie kapo duobės gražiu žodžiu paminėkite mirusįjį ir to pakaks. Kunigo palydos velioniui jokių malonių nesuteikia, tai tik pagarbos ženklas parapijiečiui“, – mintis dėstė internautas.

„Svarbiausia ne taisyklės, o žmogiškumas. Gali būti du kunigai ar nė vieno, ne tiek svarbu. Dievas atsirinks“, – rašė portalo skaitytojas.

Buvo ir tokių internautų, kurie kritikavo velionės artimųjų sprendimą į laidotuves kviesti ne parapijos kleboną, o kunigą iš kitos parapijos. „Nesuprasiu ir nepateisinsiu artimųjų skundo. Kodėl močiutė buvo laidojama kitos parapijos kunigo? Juk teigiama, kad močiutė kiekvieną sekmadienį bėgdavo į esamo kunigo mišias ir priimdavo lankymus namuose, vaišindavo. Tada kur problema? Jeigu nuolat bendravo su kunigėliu, bet buvo kviečiamas palaidojimui kitas“, – velionės artimųjų poelgio nesuprato internautas.

Marijampolės savivaldybė: gyventojų gerovė – labai svarbi

Portalo žurnalistams Marijampolės savivaldybės Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Aistė Lenkauskaitė tvirtino, kad iš parapijiečių nusiskundimų dėl klebono A. P. Kanapkos nebuvo gauta. „Savivaldybės administracija anksčiau nėra sulaukusi nusiskundimų ar žinių apie netinkamą Skardupių parapijos klebono A. P. Kanapkos elgesį. Suprantame artimųjų skausmą tokios jautrios laidotuvių akimirkos metu, tačiau vertinti klebono elgesį šioje situacijoje, kaip ir bet kurioje kitoje, negalime, tą turėtų daryti ir į situacijos rimtumą gilintis vyskupija“, – situaciją komentavo A. Lenkauskaitė.

Tikrai padėsime žmonėms, kad nebūtų trukdoma laidoti artimuosius, o dėl bažnytinių laidojimo apeigų reikalus turi spręsti vyskupija.

Paklausta, ar klebono elgesiu nusivylę parapijiečiai gali tikėtis Marijampolės savivaldybės pagalbos, komunikacijos specialistė akcentavo, kad savivaldybė į laidojimo apeigas teisės kištis neturi. „Savivaldybės administracijoje dirbantys specialistai visada geranoriškai ir, žinoma, pagal savo kompetenciją stengiasi padėti gyventojams išspręsti kilusias problemas. Šiuo atveju, savivaldybė yra atsakinga tik už savo teritorijoje esančių kapinių priežiūrą ir kištis į laidojimo apeigas negali“, – teigė Marijampolės savivaldybės atstovė.

A. Lenkauskaitė akcentavo, kad tokias situacijas turėtų spręsti vyskupija, o savivaldybė gali prisidėti, kad žmonėms nebūtų trukdoma laidoti artimuosius pagal numatytus teisės aktus. „Patikiname, kad žmonės laidoti savo artimuosius gali pagal galiojančius teisės aktus ir joks klebonas ar kunigas negali tam trukdyti, nes kapinės yra savivaldybės ir laidojimui leidimus išduoda ne bažnyčia, bet seniūnija ar savivaldybė. Tikrai padėsime žmonėms, kad nebūtų trukdoma laidoti artimuosius, o dėl bažnytinių laidojimo apeigų reikalus turi spręsti vyskupija“, – informavo A. Lenkauskaitė.

„Gyventojų gerovė yra labai svarbi, tad jeigu vyksta tokios konfliktinės situacijos, kai žmonės jaučia diskomfortą ar nepasitikėjimą – vyskupija turėtų atkreipti į tai dėmesį ir padėti rasti tarpusavio supratimą“, – vyskupijos vaidmenį šioje situacijoje apibrėžė Marijampolės savivaldybės atstovė.

Ką numato Bažnyčios įstatymai?

Portalo žurnalistai kreipėsi ir į Marijampolės dekaną Deimantą Brogį. Bažnyčios atstovo buvo pasiteirauta, ar parapijos kapinėse velionį laidoti galima tik parapijos klebonui, ar ir iš kitos parapijos pakviestam kunigui. „Bažnytinė teisė numato, kad parapijiečius paprastai laidoja vietos klebonas, tarnaujantis parapijoje. Jeigu šią tarnystę nori atlikti kitas kunigas, tuomet suderina su vietos klebonu“, – kalbėjo D. Brogys. 

Marijampolės dekano paklausus, ar jam žinoma, kodėl klebonas A. P. Kanapka piktybiškai nenorėjo įleisti laidotuvių procesijos dalyvių į kapines,  „Gaila, bet neteko girdėti. Čia reikėtų jo klausti“, – nedaugžodžiavo Marijampolės pašnekovas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Papildinys

Papildinys portretas
Neprosal ir pasikartoti tikybos pradziamoksli bei islaikyti egzamina,tada nesivaidins cirkai,suniukai,visi bus ileidziami i kapines,o KD pasirode kaip didele pletkininke!

Dar viena nuomone

Dar viena nuomone portretas
Straipsnio pavad.tikrai iskreipia konflikto esme.Na zinot-tiesa,kad tai yra neregetas ir negirdetas ne tik Lietuvoj bet galbut ir visam pasauly ivykis laidojant.Neisivaizduojama,kad esant kunigui laidojimo vietoje jis butu pravytas,nes jis atseit parapijai blogas ir del to nebuvo jam leista atlikti savo pareigu (viietoj jo atsirado mat krivis).Ant kryziaus ji,ant kryziaus ji...Pasielgta kaip su Jezum Jeruzalej.Matosi,kad protestuojantiems pries kuniga nezinomas Kristaus kancios kelias.Prikalet Petra pasiklyde dvasinej tamsoje,neleidot ne tik jam,bet ir ja palydejusiu paskutinej kelionej zemeje tikintiesiems su malda atiduoti jos kuna Dievo malonei.Uz tokios nuodemes atgaila verti gauti sukalbeti koki 30-50 kartu rozanciu,tada gal issigelbesit is velnio pagundu.

Parapijos narys

Parapijos narys portretas
Netiesa,kad kitam neleido,nes jo nebuvo.Klaidinami skaitytojai o konflikto iniciatoriai -ju apibudinimui neturiu padoriu zodziu.
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių