Quantcast

Po įtempto darbo atsipalaiduoti padeda kvapnus hobis

Šiek tiek daugiau nei prieš dešimtmetį agentūra „Factum“ įregistravo naują šalies rekordą – gausiausią kvepalų miniatiūrų kolekciją. Jos savininkė Monika Švagždienė tuo metu jų buvo sukaupusi daugiau kaip 1 tūkst. Kaip kolekcija pasikeitė per dešimtmetį? Reikšmingai. Dabar joje – apie 4,5 tūkst. kvepalų buteliukų, tik naujas rekordas dar oficialiai neužfiksuotas.

Pradėjo, nes buvo gražu

Kvepalų miniatiūros – tai tikslios lygiai tokios pat formos sudėties ir kvapo įprasto dydžio kvepalų buteliukų sumažintos kopijos. Miniatiūros leidžiamos kaip reklaminiai buteliukai, skirti pirkėjui pritraukti, pareklamuoti kvapą, taip pat ir kolekcionavimui.

Monika pasakoja, kad kvepalų kolekcionavimo aistra ją apėmė maždaug prieš aštuoniolika metų, kai pirmą kartą nuvyko į Didžiąją Britaniją. Svarstydama, ką iš kelionės parvežti lauktuvių artimiesiems ir draugams, kosmetikos skyriuje nupirko miniatiūrinių kvepalų buteliukų rinkinių – ketino grįžusi namo išdalyti juos po vieną buteliuką.

„Tačiau visi tie buteliukai buvo skirtingi ir man taip patiko, kad niekas jų taip ir negavo, visus pasilikau sau, o lauktuvėms tiko šokoladas, – su šypsena kolekcijos pradžią prisimena moteris. – Sudėliojau juos ant lentynos ir man taip gražu buvo. Nuo to karto pradėjau tų miniatiūrinių kvepalų buteliukų visur ieškoti, ir tai tęsiasi iki šiol.“

Monika Švagždienė. / Asmeninio archyvo nuotr. 

Kolekcininkė aiškina, kad kvepalų miniatiūra ir mėginukas – ne tas pats, kaip nežinantieji dažnai įsivaizduoja. Svarbiausias skirtumas – forma, nes dažniausiai visų mėginukų buteliukai vienodi, o miniatiūra atkartoja būtent originalų kvepalų buteliuką, tik kelis kartus sumažintą.

Pradėjusi ieškoti informacijos, M. Švagždienė susirado kvepalų mėgėjams skirtus interneto puslapius, kuriuose gausu informacijos apie kvepalus ir jų gamintojus, pirko specialią literatūrą apie kvepalus, domėjosi vieno ar kito kvapo atsiradimo istorija. Ji pasakoja, kad iki kokių 2003 m. buvo leidžiami katalogai, kokios miniatiūros išleistos, prie katalogų pridėta kokia nors mėnesio naujiena. Šiuo metu tai jau nelabai įmanoma, nes yra labai didelė tų miniatiūrų ir kvapų gausa.

Kelionės: dar vienas Monikos pomėgis – miniatiūras fotografuoti vietose, kuriose lankosi, prisiminimui apie jas, todėl kur nors važiuodama su savimi visada vežasi bent kelis kvepalų buteliukus./ M. Švagždienės asmeninio archyvo nuotr.

Pasinėrusi į kolekcionavimą moteris ėmė dalyvauti interneto aukcionuose ir pirkti ar mainytis kvepalų miniatiūromis su kitais jų kolekcininkais tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio šalių, ji vyksta į renginius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Vilniuje kartą du per metus vyksta parfumerijos mugės, kur susirenka entuziastai, besidomintys vintažiniais, retesniais buteliukais. Populiarios tokios mugės ir Prancūzijoje, Nyderlanduose. Monika priklauso Anglijos parfumerijos kolekcininkų klubui, kur taip pat du kartus per metus vyksta dideli renginiai.

Ieško vertingesnių

„Per šį hobį užmezgiau labai daug nuostabių pažinčių tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje, kai kurios pažintys peraugo ir į artimesnę draugystę, – sako pašnekovė. – Kuo giliau brendi, tuo daugiau ir visokių atradimų. Dabar daug bendrauju su kitų šalių kolekcininkais, perku iš jų tai, ko neturiu pati, ar keičiuosi. Būna situacijų, kai kažkas pasiūlo perpirkti visą kolekciją ar jos dalį – kelis šimtus miniatiūrų. Pasižiūriu, kad iš tų kelių šimtų kokį trečdalį turiu, o kitų – ne. Tai perku tą kolekciją, atsirenku, kas reikalinga, o likusias miniatiūras parduodu ar išmainau.“

Monika pasakoja, kad tik pradėjusi kolekcionuoti, kai dar nežinojo, kiek visko yra, pirkdavusi viską, ką pamatydavo ir ką galėdavo įpirkti, kad tik ta kolekcija didėtų. Vėliau suvokė, kad visko nenupirks, todėl dabar ieško retesnių, kažkuo ypatingesnių miniatiūrų, kurių kuo toliau, tuo sudėtingiau bus rasti: svarbiau nusipirkti vieną vertingesnę negu dešimt bet kokių.

Kontrastas: miniatiūra ir tie patys kvepalai reklaminiame inde forma nesiskiria, skiriasi tūris./ M. Švagždienės asmeninio archyvo nuotr.

Vertingiausios yra tos miniatiūros, kurių prototipai – kvepalai – jau nebegaminami. Tikėtina, kad ir šiuolaikinių kvepalų miniatiūrų kažkada bus sunku gauti, bet šiais laikais jos nėra pagrindinis kolekcininkų tikslas.

Bene seniausias egzempliorius M. Švagdžienės kolekcijoje – 1936 m. sukurtų kvepalų „Rochas Audace“, kurie jau seniai nebegaminami, miniatiūra. Jos kolekcijoje yra ir 1952 m. firmos „Prince Matchabelli“ išleistas buteliukas – karūna. Dar vienas iš vertų pasididžiavimo kolekcijos aromatų – „Guy Laroche“ kvepalai „Fidji", sukurti 1966 m. Prancūzijoje. Dar viena retenybė – tikra klasika tapę „Lancome“ sukurti kvepalai „Magie Noire“. Pirmą kartą šie kvepalai pasirodė 1949 m. ir nors jie nebegaminami pagal originalų receptą, šis aromatas vis dar vienas populiariausių visame pasaulyje .

Kolekcijoje yra ir kelios juvelyro Rene Lalique įkurtos firmos „Lalique“ kvepalų miniatiūros. Kaip ir įprasto dydžio, taip ir mažieji šio kūrėjo sukurti stikliniai kvepalų buteliukai išskirtinio dizaino, papuošti mistinėmis žmonių, undinių figūromis.

Kitas dalykas – seniai egzistuojančių kvepalų, pavyzdžiui, „Shalimar Guerlain“, tų pačių kvepalų pati miniatiūra gali būti išleista skirtingų versijų, skirtingos formos buteliukuose, tad kolekcininkams įdomiausia surinkti jų kuo daugiau ir įvairesnių.

Kai kurių miniatiūrų buteliukai yra visiškai neišskirtiniai, pavyzdžiui, „Chanel“ – jie beveik visi vienodi, standartiniai ir atrodo visai neįdomūs, bet įdomus pats kvapas.

„Kai kurie kolekcininkai perka dėl buteliuko grožio, kiti ieško senesnių, retesnių miniatiūrų – kiekvienas pasirenka, pagal ką tas miniatiūras kolekcionuoti. Man prioritetas – kuo senesnės ir retesnės miniatiūros, kad ir neišvaizdžios“, – sako Monika.

Nepigus hobis

Nors yra tokių miniatiūrų, kurių ir už 1 000 eurų nenupirksi, nes jos labai retos, išskirtinės, kolekcininkė sako taip smarkiai savo hobiui neišlaidaujanti. Daugiausia už vieną miniatiūrą ji yra sumokėjusi apie 150 eurų.

„Mano kolekcijoje yra nemažai miniatiūrų, kurios šiandien yra labai brangios, nes retos, bet aš jas tinkamu laiku įsigijau už labai gerą kainą, – sako Monika. – Pripažįstu – šis hobis yra nepigus. Per visus tuos metus, kai kolekcionuoju, jau išmokau, kaip elgtis, kad šis hobis man būtų kuo mažiau finansiškai skausmingas. Turiu savo miniatiūrinių kvepalų puslapį monikaperfume instagrame, kur keliauja mano dubliai – tokios pat miniatiūros, kokių jau turiu kolekcijoje. Ten jas parduodu, mainausi.“

Gausa: M. Švagždienės kolekcijoje – daugiau kaip 4,5  tūkst. įvairiausių formų ir pavadinimų kvepalų miniatiūrų ir visi kvapnios kolekcijos buteliukai pilni./  M. Švagždienės asmeninio archyvo nuotr.

Moteris teigia, kad kai turi tokią didelę kolekciją, ne taip ir lengva rasti, kuo ją papildyti. Kartą iš vieno žmogaus ji nupirko per 100 miniatiūrų vien todėl, kad padidinusi nuotrauką pamatė kraštelį vienos labai retos miniatiūros. Nebuvo tikra, kad ten būtent ji, bet rizikavo, ir rizika pasiteisino. Buvo toje kolekcijoje ir daugiau tokių, kurių Monika neturėjo, bet svarbiausias jai buvo tas mažiukas, vos 2 ml buteliukas.

Tiesa, tai, kad pašnekovės kolekcija tokia gausi, turi ir neigiamų padarinių: draugai ir artimieji, kurie anksčiau pirkdavo miniatiūras vos kur nors pamatę, dabar vis dažniau nebeperka, nes jiems atrodo, kad Monika viską jau turi. Ir liūdna, kai paaiškėja, kad būtent tos, kurios nenupirko, ji ir neturėjo.

Padeda atsipalaiduoti

Spalvingas kvepalų miniatiūrų pasaulis kolekcininkei gražus pažiūrėti ir kvapnus, o kvapai dažnai susiję su kokiomis nors teigiamomis emocijomis ir prisiminimais.

Ilgą laiką kai kurios miniatiūros Monikai buvo mėgstamiausios – jai labai patiko „Nina Ricci“ kvepalai, kurių dangtelį puošia skirtingų spalvų ir dydžių balandžiai – taikos simbolis. Tačiau dabar jų tiek daug, kad jau sunku kažkurias išskirti – kiekvieną kartą gavusi naują miniatiūrą, kurios dar neturėjo, džiaugiasi kaip mažas vaikas ir ji atrodo pati gražiausia, kol gauna kitą.

Beje, kvepalais iš savo kolekcijos moteris nesikvėpina, nebent pauosto, nes įdomu, koks kvapas, todėl visi kolekcijos buteliukai pilni. „Stengiuosi jų nenaudoti, laikyti kolekciją saugiai, paslėptą nuo saulės ir nuo žmonių akių.“

Monikos teigimu, kadangi ji dirba psichologiškai įtemptą ir daug energijos reikalaujantį darbą, kolekcionavimas jai padeda atsipalaiduoti, užsimiršti. „Dirbant emociškai sunkų darbą labai svarbu, kad turėtum kažkokią veiklą po darbo. Aš pasineriu į kvapų paieškų pasaulį“, – sako kolekcininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių