Quantcast

Pirmą kartą: Lietuva įtraukta į tarptautinį tyrimą apie senėjimą

  • Teksto dydis:

50-ies metų amžiaus ir vyresni gyventojai visoje Lietuvoje nuo balandžio mėnesio gali sulaukti prašymo prisidėti prie svarbaus tarptautinio mokslinio projekto ir sudalyvauti specialiame interviu. Į septintą kartą Europoje vykdomą įvairius visuomenės ir individo senėjimo aspektus nagrinėjantį „Share“ tyrimą pirmą kartą įtraukta ir Lietuva. Iš viso mūsų šalyje bus apklausta apie 2 tūkst. vyresnio amžiaus gyventojų.

Atliekant tyrimą bus domimasi vyresnio amžiaus Lietuvos gyventojų jau prabėgusio ir dabartinio gyvenimo faktais. Penkiasdešimties metų ribą peržengusių žmonių bus klausiama apie jų darbus ir karjerą, sveikatą bei jos priežiūrą, namų ūkį ir kitus dalykus. Interviu metu specialiu prietaisu – dinamometru – netgi bus išmatuojamas visų tyrimo dalyvių rankų stiprumas.

„Tyrimas yra reikšmingas ne tik mokslo bendruomenei, bet ir politikos formuotojams, valstybių vyriausybėms. Ankstesniais metais atlikti „Share“ tyrimai paskatino Europos valstybes imtis priemonių vyresnio amžiaus žmonių darbo sąlygoms pagerinti. Kai kuriose Europos Sąjungos (ES) valstybėse šia studija buvo remiamasi vykdant pensijų sistemos reformas, o Nyderlandų parlamentas tyrimo rezultatais grindė sprendimus dėl vyresnio amžiaus žmonių užimtumo didinimo. Taigi tyrimo įžvalgos gali būti panaudotos priimant geresnius sprendimus politikoje ir versle“, – sako Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Specialiosios psichologijos laboratorijos docentas dr. Antanas Kairys.

Kaip pavyzdį dr. A. Kairys pateikia pensijų reformos Vokietijoje pavyzdį, kur studija paskatino debatus apie lankstesnę pensinio amžiaus sistemą, tyrimui parodžius, kad ne visi gyventojai gauna naudą į pensiją išeidami tokio paties amžiaus. Panašiai „Share“ tyrimo įžvalgomis buvo pasinaudota ir Slovėnijoje šios šalies parlamentui priimant įstatymus, susijusius su pensinio amžiaus gyventojų priežiūros sistema. Tyrimas padėjo Slovėnijoje sukurti tokią ilgalaikės pensinio amžiaus gyventojų priežiūros sistemą, į kurią būtų įtraukti visi pensininkai, ir perskirstyti valstybės išlaidas taip, kad būtų užtikrinta į pensiją išėjusių žmonių priežiūra.

Tyrimo įžvalgos gali būti panaudotos priimant geresnius sprendimus politikoje ir versle.

Priimti reikšmingus sprendimus

Pirmą kartą Lietuvoje atliekamas tyrimas suteiks unikalią galimybę visapusiškai išanalizuoti vyresnio amžiaus žmonių Lietuvoje socialines, sveikatos ir ekonomines gyvenimo sąlygas, susieti jas su žmonių gyvenimo istorijomis, psichologinėmis savybėmis, o gautos įžvalgos galės tapti vertingu įrankiu priimant reikšmingus sprendimus vis labiau senstančios visuomenės kontekste.

Tyrimą Lietuvoje vykdančios bendrovės „Kantar TNS“ įžvalgų ir tyrimų vadovės dr. Eleonoros Šeimienės teigimu, renkant duomenis bus užtikrinama jų apsauga ir respondentų anonimiškumas, o informaciją vėliau analizuosiantys mokslininkai disponuos tik nuasmenintais duomenimis.

„Iš viso 60 mūsų darbuotojų vykdys 50 metų amžiaus ir vyresnių gyventojų apklausas visoje šalyje. Tyrimo dalyviai bus atrenkami atsitiktiniu būdu, o interviu bus atliekami tik su savo noru tai daryti sutikusiais gyventojais. Be to, jei respondentui sunku bendrauti dėl vyresnio amžiaus, ligos ar blogos savijautos interviu galės dalyvauti jo atstovas – šeimos narys ar kitas prižiūrintis asmuo“, – sako dr. E. Šeimienė.

Visi interviu atliksiantys specialistai turės specialias „SHARE“ projekto korteles bei juosteles, pažymėtas „Share“, Vilniaus Universiteto ir „Kantar TNS“ ženklais. Ant šių kortelių taip pat bus nurodyti apklausas vykdančiųjų vardai, pavardės ir identifikacijos numeriai. Be to, tyrimo respondentams jie įteiks ir specialią informacinę medžiagą.

Septintąkart vykdomas tyrimas šiemet atliekamas visose ES valstybėse, taip pat Šveicarijoje ir Izraelyje. Iš viso šiose šalyse bus apklausta daugiau kaip 120 tūkst. gyventojų.


Ankstesni „Share“ tyrimai parodė:

Norint pailginti pensinį amžių reikia didinti pensijas ir pagerinti darbo sąlygas vyresnio amžiaus darbuotojams;

Tinkama fizinė ir psicho-socialinė darbo aplinka skatina pasilikti darbo vietoje ilgiau;

Ankstyvas išėjimas į pensiją kenkia asmens sveikatos būklei ir didina socialinę atskirtį;

Ilgiau išlikdami darbingi žmonės gali džiaugtis geresne fizine ir psicho-socialine būkle ir jaustis pilnaverčiais visuomenės nariais;

Tam tikros sveikatos gerinimo priemonės vidutinį vyrų pensinį amžių galėtų pavėlinti 8 mėn., o moterų – 12 mėn.;

Ne visi gyventojai gauna naudą išeidami į pensiją tokio paties amžiaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Su jumis nekalbės vyresni žmonės ,nes jaučia neapykanta visai Lietuvos sistemai.Veržė diržus,gerkles.Ko norite dar iš vyresnio žmogaus? Pinigų išleidimas bereikalingas apklausai,puikiai žinote, kad pensijas reikia didinti mažiausias gaunantiems ,trim šimtais eurų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių