Quantcast

Lietuvos mokiniams – gynybos ir pilietiškumo kursai: valstybei tai kainuos apie 0,5 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Naujovė Lietuvos mokyklose. Nuspręsta, jog nuo penktos klasės moksleiviai bus mokomi pilietiškumo ir gynybos įgūdžių. Mokiniai mokysis pasiruošimo įvairioms ekstremalioms situacijoms: kaip pasigaminti maisto gamtos sąlygomis, kaip susikurti laužą, pasistatyti palapinę ar sustabdyti kraujavimą. Pirmieji mokymai dešimtyje mokyklų startuos jau birželį. Kai kurių mokyklų vadovai sako – tokios programos Lietuvoje reikėjo jau seniai, praneša LNK.

Ar sugebėtumėte išgyventi gamtoje, susikurti laužą, pasigaminti maisto, pasistatyti palapinę ir ar žinotumėte, ką daryti, jeigu prireiktų suteikti pirmąją pagalbą, pavyzdžiui, sustabdyti kraujavimą? Jau netrukus šių dalykų pradės mokytis mūsų šalies mokiniai nuo penktos klasės. 

„Brutali Rusijos invazija, karas Ukrainoje mus tik įspėjo, kad tai turi būti esminis švietimo ir valstybės prioritetas“, – teigė švietimo, sporto ir mokslo ministrė Jurgita Šiugždienė.

Apima tokias temas kaip: elgesys ekstremalių situacijų metu, orientavimasis vietovėje, maisto ir vandens paruošimas, higiena lauko sąlygomis, pirmoji medicininė pagalba.

Pilietiškumo ir gynybos kursas vyks tris dienas – dvi mokyklos teritorijoje, o paskutinę mokymų dieną numatytas žygis, kurio metu įgūdžius įtvirtins.

„Pakeliui mokiniams bus numatytos tiek kolektyvinės, tiek individualios užduotys tam, kad pasižiūrėtume, kaip jie sugebėjo įsisavinti tuos dalykus per pirmas dvi dienas“, – sakė Šaulių sąjungos vadas pulkininkas Albertas Dapkus.

„Apima tokias temas kaip elgesys ekstremalių situacijų metu, orientavimasis vietovėje, maisto ir vandens paruošimas, higiena lauko sąlygomis, pirmoji medicininė pagalba. Kurso turinys užtikrins ir pirminį piliečių pasirengimą valstybės gynybai“, – vardino J. Šiugždienė.

Vienos iš sostinėje esančių mokyklų direktorė sako, kad pilietiškumo mokymas – vienas iš prioritetų ir mokykloje diegiama jau pirmokams.

„Aš pasitikau labai pozityviai, nes manau, kad seniai reikėjo tą padaryti. Jau truputį gal ir vėluojame“, – kalbėjo Vilniaus Senvagės gimnazijos direktorė Ana Staniukėnienė.

Mokykloje kurį laiką veikia ir šaulių būrelis, tad mokiniams kai kas jau bus žinoma.

„Mes labai dažnai kalbam apie teises, bet pamirštam pareigas. Pilietiškumas remiasi ir į pareigą šeimai, bendruomenei ir valstybei. Labai džiugu, kad nuo žemesnių klasių mokiniai pradės mokytis“, – teigė jaunųjų šaulių būrelio vadovė Kristina Kazlauskaitė.

Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursai startuos birželį dešimtyje šalies mokyklų. Pirmieji naują kursą išbandys Alytaus, Klaipėdos, Kauno, Šiaulių, Vilkaviškio, Telšių, Tauragės, Zarasų, Panevėžio bei Trakų rajonų devintų klasių moksleiviai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Kiekvienoje apskrityje pasirinkta po vieną mokyklą kaip bandomasis variantas. Trys dienos, dešimt mokyklų, Šaulių sąjunga administruoja šitą kursą“, – sakė plk. A. Dapkus.

Kursą ves Šaulių sąjungos nariai, atsargos kariai ir profesinės karo tarnybos kariai. Juose kartu su mokiniais galės dalyvauti ir pedagogai.

„Pilotinį kursą planuojame atlikti iš sukauptų resursų, pasinaudojus mūsų etatiniais šauliais“, – teigė plk. A. Dapkus.

Papildomų išteklių nereikės daug, o ateityje galėtų būti maksimaliai 0,5 mln. eurų 7–9 klasėms.

„Jaunimas yra nepaprastai svarbi mūsų visuomenės dalis ir tai, kaip jie bus pasiruošę ateičiai, kuri gali būti ne visada patogi, lengva, kaip jie sugebės priimti iššūkius, kaip jie sugebės į juos atsakyti, daug kas priklauso nuo jų pasirengimo“, – aiškino krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Švietimo ministerija jau preliminariai apskaičiavo ir kiek švietimo sistemai mokymai kainuos. 

„Matome, kad turėtume prisiimti ir mokinių maitinimą, ir pavežėjimą, kuris yra reikalingas mokiniams. Šiandien vyksta ir mokinių maitinimas, ir pavežėjimas, tai matom, kad šitam aspektui papildomų išteklių nereikės daug, o ateityje galėtų būti maksimaliai 0,5 mln. eurų 7–9 klasėms“, – sakė švietimo ministrės patarėjas Ignas Gaižiūnas.

Kol kas tai – bandomasis projektas, tačiau planuojama, kad ateityje pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas turėtų būti įprasta ir privaloma ugdymo programos dalis. Taip pat ruošiama gyvenimo įgūdžių programa, kuri turėtų būti dėstoma 1–10 klasių mokiniams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

QWX

QWX portretas
Kol tu taikaisi, vaikine, į tave jau lekia kulkos... Ar paėmęs į rankas ginklą, tai supranti??? O gal geriau mylėti tėvynę sėdint ant sofkutės, kad kaip daro dauguma įslaptintų KGB bendradarbių...

matomai narkatos uzpirks uz 0,5 milj euru

matomai narkatos  uzpirks uz 0,5 milj euru portretas
ir prades patriotiskumo auklejima....sik ant ruso iki pamelynavimo ir mylek amerikona iki pazaliavimo...Kada valdzia ir ziniasklaida MELUOJA ir slyksciais darbais uzsiimineja ---be narkatos is vaiko patrijoto nepadarysi , visi vaikuciai viska mato , girdi, ir skaityt moka ....

Taip, turi būti

Taip, turi būti portretas
ugdoma pagarba lietuvių kalbai, tradicijoms, šeimai,gamtai. Ir ne tik. Taip pat pagarba ir kitoms tautoms.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių