Quantcast

Pieno eksporto klausimai sprendžiami Maskvoje

Lietuvos žemės ūkio ministras ir kiti pareigūnai ketvirtadienį vyksta į Maskvą. Bus aptariami Lietuvos pieno perdirbėjams pritaikyti eksporto ribojimai.

Rusijoje - griežtesni reikalavimai

Rusijoje galioja griežtesni likučių reikalavimai, nei taikomi Europos Sąjungoje. ES tokių likučių gali būti iki 100 mikrogramų litre, Rusijoje - nė kiek.

„Kalbėsime ir apie skirtumą likučių lygio ES ir Rusijos. Žiūrėsime, kokia bus Rusijos nuomonė, nes yra dar keturios pieno įmonės, prašančios leidimo pieną išvežti į Rusiją, mes norime tą eksportuotojų sąrašą papildyti“, - prieš išvykdamas sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Kazimieras Lukauskas.

Rusija nuo pirmadienio įvedė laikinus lietuviškų pieno produktų importo į Rusiją apribojimus. Jie taikomi keturių įmonių pienui, grietinei, sviestui, varškei.

Sako radę draudžiamo antibiotiko

Anot Rusijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros veterinarijos tarnybos, šiuose pieno produktuose rasta draudžiamo antibiotiko tetraciklino.

K.Lukauskas teigia, jog reaguodama į Rusijos raštą dėl antibiotikų lietuviškuose pieno produktuose, VMVT patikrino „Mažeikių pieninę“, „Žemaitijos pieną“, „Ukmergės pieninę“ ir „Rokiškio pieną“.

Tarnyba teigia, kad nė vienoje iš jų pažeidimų pagal Europos Sąjungos normas nenustatyta, tačiau „Ukmergės pieninė“ vis tik „neatitinka Rusijos reikalavimų“.

Vežėjų problemas aptars ir rugsėjį

Rugpjūčio pradžioje ties Rusijos sienomis problemų kilo ir Liertuvos vežėjams. Rusijos muitinei dėl esą dažnų pažeidimų sugriežtinus jų praleidimo procedūras, pasienio punktuose nusidriekė iki keliolikos kilometrų ilgio vilkikų eilės.

Jos pajudėjo, kai praėjusį ketvirtadienį taip pat Maskvoje susitiko Lietuvos ir Rusijos muitinės pareigūnai, tačiau Rusija nurodė 29 įmones, kurių veikla bus apribota.
Pasak Lietuvos susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio, Lietuvos vežėjų problemos ir toliau bus aptariamos rugsėjį vyksiančiame atsakingo eurokomisaro bei Rusijos pareigūnų susitikime. 


Šiame straipsnyje: pienaseksportasantibiotikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių