Quantcast

LSDP ragina balsuoti už dvigubą pilietybę, ignoruoti referendumą dėl Seimo narių

  • Teksto dydis:

Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) reikia ieškoti priemonių, kurios padėtų partijai stiprėti didžiuosiuose šalies miestuose, taip pat ir partnerių socialdemokratų programinėms nuostatoms įgyvendinti, tvirtina LSDP pirmininku perrinktas Gintautas Paluckas.

Reikia stiprėti didmiesčiuose

„Padarę drąsius, reikalingus, o kai kada ir rizikingus sprendimus, šiandien stovime tvirtai (...) Kalbant apie ateinančius metus, šis laikotarpis turi būti tvirtėjimo ir augimo. Mes tikrai nesitaikstysim ir nebūsime priedėliu, prieskoniu ar garnyru bet kokiai koalicijai. Mes esame didžiulė, reikšminga ir politiškai stipriausia organizacija Lietuvoje ir mūsų vieta Seime turi būti adekvati“, – partijos suvažiavime šeštadienį sakė G. Paluckas.

Jis pripažino, kad partija turi daug iššūkių, o savivaldos rinkimų rezultatai didžiuosiuose miestuose socialdemokratams nebuvo palankūs.

„Tačiau vietoje to, kad taip ir paliktume, mes šiandien esame, tikiu, pasiryžę suremti pečius (...). Privalome rasti receptą, kuris leis mus išsiveržti iš to ydingo prastų rezultatų ir visuomenės pasitikėjimo stokos rato didžiuosiuose miestuose“, – pabrėžė G. Paluckas.

LSDP suvažiavimas surengtas po tiesioginių visuotinių partijos pirmininko rinkimų. Per juos dar vienai dvejų metų kadencijai partijos vadovu perrinktas Gintautas Paluckas.

Už atsisakytą mandatą siūlo atimti visus partijos sumokėtus užstatus

Socialdarbiečiai siūlo, kad per visus – Seimo, Europos Parlamento, savivaldos – rinkimus galiotų tvarka, kai dėl nesuderinamų pareigų atsisakius laimėto mandato prarandamas užstatas.

Mandato atsisakius partijos keltam kandidatui, partija prarastų visus rinkimų užstatus, numato Socialdemokratų darbo partijos frakcijos seniūno Andriaus Palionio ir šios frakcijos nario Petro Čimbaro registruotos pataisos.

Šiuo metu užstatą praranda dėl nesuderinamų pareigų į savivaldą išrinkti ir mandato atsisakę kandidatai.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą dar siūloma papildyti nuostata, kad „visi partijos ar rinkimų komiteto, taip pat kandidato sumokėti rinkimų užstatai negrąžinami, jeigu bent vienas kandidatas buvo išrinktas, tačiau neatsisakė pareigų, nesuderinamų su savivaldybės tarybos nario pareigomis“.

Šiuo metu Seimo ir Europos Parlamento rinkimų užstatai grąžinami kandidatams bei partijoms, laiku pateikusiems finansines atskaitas.

Socialdarbiečiai siūlo nustatyti, kad visi partijos ar kandidato sumokėti rinkimų užstatai negrąžinami, jeigu bent vienas kandidatas buvo išrinktas, tačiau neatsisakė pareigų, nesuderinamų su Seimo nario ar Europos Parlamento nario pareigomis.

„Renkant asmenis daugiamandatėse rinkimų apygardos yra susiklosčiusi praktika, kai siekiant pritraukti daugiau rinkėjų balsų į kandidatų sąrašus yra įtraukiami žinomi kitas aukštas pareigas užimantys politikai, kurie neketina eiti pareigų, į kurias kandidatuoja“, – aiškinamajame rašte tvirtina socialdarbiečiai.

Anot jų, taip rinkėjams sudaromas įspūdis, kad kandidatas ketina eiti pareigas, į kurias kandidatuoja, nors taip nėra, tad „klaidinami rinkėjai, kurie balsuoja už kandidatą, kuris pareigų, į kurias bus išrinktas, neis“.

„Siekiant apginti rinkėjų teises siūloma numatyti, kad tais atvejais, kai kandidatai atsisako pareigų, į kurias yra išrenkami, kandidatas, partija ar rinkimų komitetas prarastų visus tiek už konkretų kandidatą, tiek ir už kitus kandidatus sumokėtus rinkimų užstatus“, – teigia projekto autoriai.

Užstatas rinkimuose į Seimą kandidatui vienmandatėje apygardoje siekia 1 VMDU (970 eurų), kandidatų sąrašui daugiamandatėje apygardoje – 10 VMDU, toks pat ir kandidatų sąrašui į Europos Parlamentą.

Savivaldybių tarybų rinkimuose šiuo metu už kiekvieną kandidatą, einantį nesuderinamas su savivaldos mandatu pareigas, jau numatytas didesnis 10 VMDU užstatas. Jis prarandamas, kandidatui atsisakius laimėto mandato.

Užstatas vienam kandidatų sąrašui savivaldybėje keliant vieną kandidatą į merus, tik keliamam kandidatų sąrašui arba tik kandidatuojančiam į merus siekia 1 VMDU.

Ragina balsuoti už dvigubą pilietybę

LSDP remia kitą savaitgalį vyksiantį referendumą dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo ir ragina jame balsuoti už, tuo metu referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo siūlo boikotuoti.

Tokie pasiūlymai teikiami partijos suvažiavime šeštadienį priimtose rezoliucijose.

Lietuvai reikia kiekvieno jos piliečio – Lietuvoje ar svetur, Lietuvai reikia vienybės ir jautrumo, todėl remiame referendumą dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo ir raginame balsuoti už.

„Nepašalintos sisteminės skurdo priežastys, pajamų nelygybė, socialinė atskirtis – tik dalis priežasčių, kodėl tiek daug mūsų turime išvykusių artimųjų. Lietuvai reikia kiekvieno jos piliečio – Lietuvoje ar svetur, Lietuvai reikia vienybės ir jautrumo, todėl remiame referendumą dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo ir raginame balsuoti už“, – teigiama LSDP rezoliucijoje.

Anot socialdemokratų, Pasaulio lietuvių bendruomenė daugelį metų prašo įteisinti galimybę išsaugoti pilietybę Lietuvoje gimusiems, augusiems, bet dėl įvairių priežasčių po 1990 metų išvykusiems ir kitų šalių pilietybes įgijusiems lietuviams, pilietybės išsaugojimo idėjai pritaria ir vienas šviesiausių Lietuvos intelektualų profesorius Tomas Venclova.

Be to, LSDP teigimu, dauguma Europos Sąjungos valstybių leidžia savo piliečiams išsaugoti pilietybę. 

Tuo metu referendumą dėl Seimo narių mažinimo, anot socialdemokratų, valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga naudoja politiniams žaidimams ir populistiniams tikslams siekti.

„Atsižvelgiant į referendumo dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo tikslą, argumentaciją ir pasirinktą realizavimo laiką kyla pagrįstų įtarimų, kad tokiu būdu tautos valios išraiška siekiama paveikti prezidento rinkimų rezultatus vieno kandidato naudai, kuris, nepaisant valdomų administracinių resursų praranda tautos pasitikėjimą“,  – teigiama rezoliucijoje.

Joje pabrėžiama, kad Lietuvoje 1996 metais jau įvyko referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo, kuriame žmonės nubalsavo prieš.

Su prezidento rinkimų pirmuoju turi Lietuvoje gegužės 12 dieną vyks du referendumai. Vienu siūloma keisti Konstitucijos 12 straipsnį, išplečiant daugybinės pilietybės institutą, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyva taip pat rengiamas referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Tam, kad referendumai įvyktų, juose turi dalyvauti ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų. Dvigubos pilietybės atveju, kad būtų pakeistas Konstitucijos 12 straipsnis, dar reikia, kad už tai balsuotų daugiau kaip pusė balso teisę turinčių piliečių.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu. Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.

Mažinti Seimo narių skaičių valdantieji siūlo motyvuodami, jog taip siekia įgyvendinti pažadus rinkėjams.

Patvirtino partijos pirmininko pavaduotojus

LSDP suvažiavime šeštadienį patvirtinti partijos pirmininko G. Palucko pavaduotojai.

Jais tapo Povilas Isoda, Mindaugas Sinkevičius, Justas Pankauskas, Algirdas Raslanas, Darius Petrošius, Vaidas Rusys, Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Budbergytė, Orinta Leiputė, Raminta Jakelaitienė ir Nijolė Dirginčienė.

Šiuo metu opozicinė LSDP yra didžiausia šalies politinės partija. Ji turi per 17 tūkst. narių. Parlamente dirba aštuoni partijos atstovai.

2017 metais partija patyrė skilimą – nesutikę trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“ LSDP paliko dalis Seimo narių ir įkūrė naują partiją – Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

balsadeze

balsadeze portretas
kam Lietuviui dviguba,kai yra tikras Lietuvis,bet matyt seimunam reikia balsu ,kurie Lietuvoje vis maziau gauna. Lietuviu gimes juo ir mirsi ! O gal afrikieciai ,negrai ,ar kiti troksta Lietuvos pilietybes? Ne dvigubai ,jokiu dvigubu.

Dvigubai ne, seimūnų skaičių - mažinti

Dvigubai ne, seimūnų skaičių - mažinti portretas
Jokios dvigubos pilietybės, nes tada ji prarastų esmę ir prasmę.

Neskaitau strapsnio

Neskaitau strapsnio portretas
nes laiko gaišinimas būtų skaityti narcizo paistalus. Paluckas tikrai nėra savas lietuvių tautai, todėl ir jo pliurpalus reikia vertinti priešingai nei jis sako. Tai aksioma
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių