Quantcast

Pažadai mokytojams virto špyga

Praėjusios kadencijos Vyriausybės pažadai mokytojams virto patyčiomis, paaiškėjus, kad lauktas pedagogų algų pakėlimas – graudžiai juokingas. Nuo sausio jų atlyginimai padidėjo vos keliais eurais. Tai mokytojai vadina atvira valdžios panieka jų darbui ir profesijai.

Pasijuto anekdotų herojais

Baigiantis anos Vyriausybės kadencijai, pedagogų profsąjungos lyderiai buvo užtikrinti, kad nuo naujųjų metų pavyko suderėti didesnes algas mokytojams. Tačiau, gavus atlyginimus už sausio mėnesį, paaiškėjo liūdna tiesa.

"Ką tik sužinojome, kad nuo sausio mokytojams pakilo atlyginimas nuo 3 iki 4 eurų. Suma labai juokinga, netgi anekdotinė. Nežinau net, kaip visa tai reikėtų pavadinti, tai – pasityčiojimas iš pedagogų, ne kitaip. Tai mes supratome, kad tik tiek buvo išsiderėta, tik nieko iki šiol nežinojome. Klausimas, ką veikia švietimo įstaigų profesinė sąjunga?" – pasipiktinusi klausė uostamiesčio mokytoja.

Mokytoja neabejoja – reikia ką nors daryti, kad būtų išsaugotas tiek žmogaus orumas, tiek pedagogo profesijos prestižas.

Kovotojų – per mažai?

Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo vadovė Laima Juknienė pritarė, kad lauktas algų pakėlimas atsiduoda patyčia.

"Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius, ką buvo pažadėjęs mums praeitą pavasarį, viską pamynė. Padarė taip, kad mums pridėtų apgailėtiną sumą, dėl kurios nebegali nei juoktis, nei verkti. Dabartinė Vyriausybė paveldėjo šitą situaciją, ant jų nėra ko pykti. Dabar biudžetas jau patvirtintas, šiais metais pakeisti nieko nebegalime. Protesto akcijas skelbsime prieš naujo biudžeto tvirtinimą", – planus dėstė L.Juknienė.

Vis dėlto profesinės sąjungos lyderė mano, kad patys mokytojai per mažai prisideda kovodami dėl savo algų. Klaipėdoje yra 1 650 mokytojų ir tik 800 jų – profesinės sąjungos nariai.

Jei žmogus leidžia, kad iš jo tyčiotųsi, tai iš jo ir tyčiosis.

"Ta mokytoja, kuri jums skambino, ar ji dalyvavo streikuose ir kitose pedagogų protesto akcijose? Ar ji nori, kad savaime atlyginimai padidėtų? Kai kurie pedagogai nesuvokia, kad už save reikia kovoti. Tada tegul ir nesiskundžia. Ir, kai vieni eina kaulija iš valdžios pinigų visiems kolegoms, tačiau neturi užnugario, tada su mumis taip ir elgiasi – pameta kelis eurus ir turime džiaugtis. Jei žmogus leidžia, kad iš jo tyčiotųsi, tai iš jo ir tyčiosis", – dienraščio žurnalistei teigė L.Juknienė.

Bandys taisyti klaidas

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė pripažino, kad mokytojų algų klausimas yra paveldėtas iš buvusios Vyriausybės, tačiau dabar į tai "bus žiūrima kompleksiškai".

"Mažus atlyginimus lemia ir menki darbo krūviai, mažas pamokų skaičius. Švietimo ir mokslo ministerija sutinka, kad pedagogų, ypač pradedančiųjų, atlyginimai yra nepakankami. Norime, kad mokytojai būtų socialiai saugūs ir turėtų visas sąlygas sėkmingai dirbti. Dabar rengiamas naujas etatinio mokytojų darbo apmokėjimo modelis", – dienraščiui teigė N.Barauskienė.

Esą tai mokytojams duotų daugiau stabilumo ir saugumo. Darbo užmokestis nesvyruotų priklausomai nuo kiekvienos pamokos. Etatą sudarytų tam tikras pamokų skaičius ir aiškiai įvardyti kiti darbai.

Būtų mokama ne tik už pamokų vedimą ir sąsiuvinių taisymą, bet ir kitus darbus, kurie yra neatskiriama ugdymo proceso dalis.

Mokytojų darbo etatą sudarys 36 valandos, o darbo krūvis bus skirstomas į kontaktines valandas (pamokas) ir nekontaktines.

Nekontaktines valandas ugdomajai veiklai sutarta skirstyti į tas, kurios reikalingos tiesioginėms mokytojo pareigoms atlikti (pasiruošimas pamokoms, mokinių vertinimas ir pan.), bei valandas papildomai veiklai mokyklos bendruomenėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

h

h portretas
Sako, padides algos ivedus etatini darba? Laba diena! Jau dabar darzelio aukletojos dirba etatini 36 val. per savaite darba. Aukletojo su 8 metais atlyginimas NET 450 e. Kur cia padidejimas? Kur orus atlyginimas? Ugdo 20 svetimu vaiku, o savo vaikams centus parnesa namo. Kokia galima savisvieta uz tokia alga ir zveriska darbo kruvi?

Ŕrrrrrŕ

Ŕrrrrrŕ portretas
Tai bent! Uz viska kovok. Ar mes tam mokemes, kvalifikacijas kelem, kad kovot? O kas musu vaikus augins ir jiems sriubos isvirs?kada gyvent? Profsajungos nario mokestis 8 eurai kas menesi. Tai labai daug uz nieka. Kol kas tos profsajungos nieko nenuveike tik tarpusavy edasi.Darbe kovok, visokius projektus rasyk, sventes organizuok, auditu bijok, visokiose eilese kovok, su

Šiaip sau

Šiaip sau portretas
Ui ui ui. Dar mokytojai nežino apie naująjį valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymą. Nejaugi ir profesinės sąjungos lyg niekur nieko.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių