Quantcast

SAM: iš COVID-19 paveiktų šalių sąrašo išbraukta Islandija, didžioji dalis Norvegijos

Iš COVID-19 paveiktų šalių sąrašo Lietuva išbraukia Islandiją, o Norvegijoje paveiktu bus laikomas tik Oslo regionas, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Atnaujinta kelionių iš šių šalių tvarka įsigalioja nuo pirmadienio.

Iš viso SAM skelbiamame sąraše yra apie 200 valstybių. Į jį patenka praktiškai visos Europos valstybės, tarp jų ir kaimyninės Latvija, Lenkija, Baltarusija, Rusija.

Paveiktų šalių sąraše ir toliau išlieka ES šalys, kurios Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro žemėlapiuose pažymėtos raudona spalva.

Pasak ministerijos, šiuo metu daugelyje Europos Sąjungos ir pasaulio šalių fiksuojami naujų koronaviruso mutacijų atvejai, tačiau susirūpinimą kelia mutacijų plitimas Airijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Brazilijoje, Izraelyje ir Pietų Afrikos Respublikoje.

Visiems keliautojams, atvykusiems iš šių valstybių, reikės turėti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, atliktą 48 val. iki atvykimo, arba atlikti tyrimą atvykus į Lietuvą bei izoliuotis 14 dienų su galimybe susitrumpinti izoliaciją, savo lėšomis dešimtą dieną atlikus tyrimą.

„Atvykusiems iš mutacijų paveiktų šalių taikomos griežtesnės izoliavimo sąlygos: negalima pasivaikščioti, o palikti izoliacijos vietą galima, kai žmogui reikalinga skubi medicinos pagalba ir dėl to vykstama į gydymo įstaigą, taip pat vykstant į mobilų punktą“, – teigiama SAM pranešime.

Gavus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą, izoliacijoje esantys asmenys galės vykti į laidotuves, pakeisti izoliavimo vietą ar nuvykti į sveikatos priežiūros įstaigą kitoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.

Pagal penktadienį pasirašytą sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sprendimą, iš šalių, kuriose nustatytas viruso mutacijų plitimas, atvykę asmenys gali izoliuotis atskirame bute ar name, gerai izoliuotame kitame individualaus buto ar namo aukšte arba atskirame izoliuotame kambaryje su atskiru sanitariniu mazgu.

Izoliuotis galima tik su kartu keliavusiais asmenimis, išskyrus nepilnamečius, kurie gali gyventi su nekeliavusiais šeimos nariais, kuriems tenka izoliuotis tam pačiam laikui.

Atvykusiems iš kitų paveiktų šalių galima pasivaikščioti 1 km atstumu, palikti izoliacijos vietą be NVSC informavimo ar leidimo pagal nustatytą priežasčių sąrašą.

Be to, jie gali izoliuotis tame pačiame bute su nekeliavusiais šeimos nariais, tik kitame kambaryje, apribojant judėjimą namuose ir sumažinant dalijimąsi bendra erdve.

Ministerija pažymi, kad tam tikrais atvejais izoliacija gali būti netaikoma. Išimtinėms profesijų grupėms ir atvykstantiems dėl svarbių medicininių priežasčių ar svarbiais šeimos reikalais (į laidotuves ar terminalinės būklės pacientų lankymui) privalomas tik testas dėl koronaviruso.

Visiems tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims nei izoliuotis, nei atlikti tyrimo nereikia.

Reikalavimas dėl testo ir izoliacijos negalioja ir koronavirusu persirgusiems ar vakcinuotiems pagal pilną vakcinacijos schemą asmenims, jeigu yra gydymo įstaigos pažyma ar skiepijimų sertifikatas (su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų k.) apie persirgimą 90 dienų laikotarpiu iki atvykimo arba atliktą vakcinaciją.

Pasak SAM, griežtesnių priemonių keliautojams imtasi, atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamą naujausią rizikos vertinimą.

ECDC teigimu, virusai nuolat kinta dėl vykstančių mutacijų. Kai kurios iš jų neturi didesnės reikšmės viruso plitimui, tačiau dėl kai kurių virusas gali plisti greičiau ar sukelti sunkesnės formos susirgimą.

Šiuo metu pasaulyje stebimos kelios koronaviruso, sukeliančio COVID-19 ligą, mutacijos, jos kelia grėsmę dėl didesnio plitimo greičio ir dėl to prastėjančios epidemiologinės situacijos.

Pirminiais duomenimis, tokių koronaviruso mutacijų įvežimo ir išplitimo ES tikimybė yra vertinama kaip didelė arba labai didelė.

Ministerijos teigimu, didesnis mutavusio koronaviruso sukeliamos infekcijos plitimo greitis, tikėtina, išaugintų į ligonines guldomų užsikrėtusiųjų skaičių, taip pat mirčių skaičių, ypač tarp rizikos grupėms priklausančių asmenų – vyresnio amžiaus žmonių ir žmonių, turinčių lėtinių ligų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių