Quantcast

Patvirtintos plaukimo programos pradinukams

  • Teksto dydis:

Patvirtintos mokymo plaukti programos, numatančios vienodą vaikų mokymo metodiką, pirmadienį pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

Programose rekomenduojama, kad per mokslo metus pradinukams vyktų 32 mokymo plaukti ir saugiai elgtis vandenyje ir prie vandens užsiėmimai. Vienos pamokos trukmė – 45 minutės. Šiais mokslo metais lėšų iš valstybės biudžeto bus skirta aštuoniolikai pamokų. Kitas 14 pamokų finansuos savivaldybės, mokyklos ar rėmėjai ir vaikų tėvai.

Rekomendacijose siūloma, kad užsiėmimai gali būti jungiami, bet ne daugiau kaip po du. Teorines žinias pradinukams gali išdėstyti ir mokytojas, o praktinius užsiėmimus turi vesti plaukimo treneris, plaukimo instruktorius ar kitas mokymo plaukti specialistas profesionalas.

Grupėje gali būti ne daugiau kaip 12 mokinių. O jei yra mokinių, kurie turi specialiųjų ugdymosi poreikių, vienas treneris turi dirbti ne daugiau kaip su šešiais mokiniais.

Vaikai ne tik mokysis plaukti, nardyti ar žaisti įvairius žaidimus vandenyje, dalyvauti estafetėse. Jiems bus suteikiama žinių, kuo vanduo ir plaukimas naudingas sveikatai, kokie pavojai tyko vandenyje, kaip elgtis pamačius ką skęstant, iškritus iš valties, apie plaukiojimą ant pripučiamų čiužinių, šokinėjimą nuo tiltelių, vandens srovių judėjimą, banguotumą, paplūdimių vėliavų reikšmes.

Mokymo plaukti programa finansuojama trečius metus. Programai įgyvendinti 2017 metais Švietimo ir mokslo ministerija, kaip ir šiemet, skiria 174 tūkst. eurų. Per metus plaukti išmoksta maždaug 4,2 tūkst. mokinių.

2015 metais Mokymo plaukti programa vyko 36 savivaldybėse, o pirmenybė dalyvauti praktinėse pratybose teikta vaikams iš atokių gyvenviečių. Buvo planuota, kad mokysis plaukti 500 mokinių, tačiau programoje dalyvavo 650 mokinių.

Planuojama, kad ateityje bendruosiuose ugdymo planuose atsiras pasirenkamas plaukimo modulis, o plaukimo mokymui, kaip neformalaus vaikų švietimo užsiėmimui, galės būti skiriamos ir mokinio krepšelio lėšos.

2014–2015 mokslo metais mokyklose buvo 72 baseinai, iš jų 40 – ikimokyklinio ugdymo įstaigose, 16 – bendrojo ugdymo mokyklose ir 16 – neformaliojo vaikų švietimo mokyklose. Vaikai mokytis plaukti taip pat gali savivaldybių ir kituose baseinuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių