Quantcast

Pasų kaita jau baigėsi

Nuo vidurvasario į naujai išduodamus Lietuvos piliečių pasus bus "įrašomi" jų turėtojų pirštų atspaudai. Tačiau nei patys pasai, nei jų išdavimo kaina nesikeis.

Viešojoje erdvėje netyla gandai, kad nuo liepos 1 d. vėl keisis Lietuvos piliečių pasai, todėl jų išdavimas esą smarkiai pabrangs.

Dienraščio skaitytojas Renatas tvirtina iš Pasų poskyrio darbuotojos girdėjęs, kad bus būtent taip. Imdamas pasą savo nepilnametei dukteriai jis išgirdo patarimą jau dabar ir sau pasidaryti naują vyšninį pasą, nes esą nuo liepos 1-osios už jį reikės brangiau mokėti – vietoj dabartinių 100 net 300 litų.

Panašūs gandai sklinda ir internete. "Visų žiniai! Nuo liepos pirmos pasirodys dar naujesni pasai... Taigi po liepos pirmosios važiuojant į JAV nebetiks dabartinis naujas pasas", – (kalba šiek tiek pataisyta – red. past.) tokių ir panašių komentarų galima išvysti įvairiuose portaluose.

Tačiau Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos tvirtina, kad pagrindo tokioms kalboms visiškai nėra.

Pasak departamento atstovės Neringos Pikelytės, numatyta, kad nuo šių metų birželio 28 d. ir dabar išduodamuose naujo pavyzdžio Lietuvos pasuose papildomai elektroniniu būdu bus fiksuojami biometriniai asmens duomenys – pirštų atspaudai. "Taigi keisis ne patys vyšniniai pasai, bet į juos bus įrašoma papildomos informacijos", – sakė ji.

N.Pikelytė pabrėžė, kad nenumatytas nei pasų išdavimo tvarkos, nei valstybės rinkliavos dydžio keitimas už po birželio 28-osios išduotus pasus.

Pareigūnė teigė, kad nuo praėjusių metų lapkričio vidurio Lietuvos piliečiai, turintys pasus su įrašytais saugiais biometriniais duomenimis, gali vykti į JAV be vizų. "Visi pasai, išduoti nuo 2006 m. rugpjūčio 28 d., atitinka šiuos reikalavimus", – tvirtino N.Pikelytė, leisdama suprasti, kad į JAV galima patekti su visais pasais, išduotais per pastaruosius pustrečių metų.

Anot Migracijos departamento atstovės, asmens dokumentų išdavimo tvarka gali keistis tik tuo atveju, jeigu Seime būtų pakeisti Asmens tapatybės kortelės arba Paso įstatymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių