Quantcast

Papiktino lupikavimas: už COVID-19 pažymėjimo atspausdinimą poliklinikoje – mokestis

  • Teksto dydis:

Beveik penkis eurus kainuojantis europinis COVID-19 pažymėjimas piktina kaimą, praneša LNK žinios.

„Nuvažiuoti ir parvažiuoti iš Panevėžio – išeis kokie šeši eurai. Tai už ką mokėti?“ – piktinosi žurnalistų kalbinta garbaus amžiaus moteris.

Keturių eurų ir 70 centų mokestį už spausdintą europinį COVID-19 pažymėjimą nusprendė imti Pasvalio poliklinika. Esą įstatymai nedraudžia, o gyventi reikia.

Įstaigos atstovas aiškino, kad pažymos išdavimas tai – nei gydymas, nei profilaktika – tik daug laiko atimantis papildomas darbas, o pramogų už dyką nebūna.

Pumpėnų bendruomenės Pasvalio rajone slaugytoja įsitikinusi, kad neteisinga iš žmogaus už spausdintą popierių imti pinigus.

„Taip, labai nesmagu, nes aš čia daug metų dirbu. Man visi žmonės pažįstami ir aš žinau, kaip kas gyvena“, – atviravo slaugytoja Rita Kirkilienė.

Ne visiems kaimo gyventojams pinigų pažymoms gaila. Tačiau žmonės nori žinoti, ką pinigais už pažymą remia. Savivaldybė jai priklausančios poliklinikos įvesto mokesčio nekritikuoja.

Nežinau, viena vertus, – daug, nes popierius lyg ir mažiau kainuoja, bet, kita vertus, jei kažkam to paso būtinai reikia, tai tie keturi eurai – trys litrai benzino.

„Nežinau, viena vertus, – daug, nes popierius lyg ir mažiau kainuoja, bet, kita vertus, jei kažkam to paso būtinai reikia, tai tie keturi eurai – trys litrai benzino“, – samprotavo Pasvalio savivaldybės administracijos vadovas Povilas Balčiūnas.

Pasak kaimo žmonių jiems reikia ne europinių pažymėjimų, o paprastų galimybių pasų, nes niekur toli nevažiuoja. Tačiau jų ambulatorijos neišduoda, kadangi nėra prieigų prie duomenų. Dėl nemokamų galimybių pasų kaimiečiai priversti važiuoti į rajono centrą.

„Ar reikalingas europinis pasas senai močiutei? Tikrai nereikalingas – ji nevažiuos niekur, o jai iš pensijos mokėti, kad gautų dviem mėnesiams. Po dviejų mėnesių gal jau bus aštuoni eurai – nebe keturi 70-mt?“ – piktinosi gyventoja.

Per dieną kaimo ambulatorijos išduoda arba parduoda po kelis europinius COVID-19 pažymėjimus.

„Yra kaip yra. Susitaikiau su tuo kaip yra įsakyta“, – sakė slaugytoja Lina Mikolaitienė.

Savivaldybės teigimu, jeigu Registrų centras duos leidimą prieigai prie duomenų, seniūnijos pasiruošusios gyventojams galimybių pasus išduoti už dyką kaip ir rajonų centrų paštuose, vaistinėse ar pas šeimos gydytojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lordas

Lordas portretas
Sumokėti už išdavimą ,o po savaitės išmesti galima bus

Bardakas

Bardakas portretas
Jau uzkniso arabai valdzioje!

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Valkatai kuris komentavo "anonimo" komentarą, šunie lysk į būdą ir nesikeik. Teisingai pasakyta ligonių kasos turi padengti ta mokestį...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių