Quantcast

Pasienyje su Lenkija ir Baltarusija – laukinių gyvūnų vakcinacija

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Lietuvoje pradėta pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės.

Šiemet, kaip ir pernai, iš lėktuvų jaukai su vakcina mėtomi buferinėje zonoje – pasienio teritorijose, besiribojančiose su Lenkija ir Baltarusija, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Priklausomai nuo oro sąlygų, šį vakcinavimo etapą planuojama baigti gegužės pabaigoje.

„Mėtomi jaukai su vakcina atitinka visus saugumo standartus ir nekelia pavojaus nei žmonių, nei gyvūnų sveikatai, tačiau gyventojai, radę jauką, vis vien raginami jo neliesti, nerinkti ir pan. Jauko viduje yra aštri membrana su vakcina, kuria per neatsargumą galima susižeisti“, – teigiama pranešime.

Anot specialistų, naminiams gyvūnams šie jaukai nepavojingi, tačiau jų perdozavus, galimos komplikacijos.

Pasak tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjos Kristinos Stakytės,  laukinių gyvūnų vakcinacija Lietuvoje sistemingai vykdoma nuo 2006 metų, todėl pasiutligės atvejų beveik nebepasitaiko.

„Tačiau kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Baltarusijoje, pasiutligė yra paplitusi ir tarp naminių, ir tarp laukinių gyvūnų, ir rizika, kad į Lietuvą tokių užsikrėtusių gyvūnų atkeliaus iš kaimyninės valstybės, yra“, – teigė ji.

Pernai užfiksuotas atvejis, kai Šalčininkų rajone netoli sienos su Baltarusija rasta pasiutlige sirgusi nugaišusi lapė.

Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet nuo pasiutligės pasaulyje miršta daugiau nei 55 tūkst. žmonių, daugiausia – Azijos ir Afrikos žemynuose. Paskutinis mirties atvejis Lietuvoje užregistruotas 2007 metais, kai 42 metų vyrui, keliavusiam po Indiją, įkando šuo.

Pernai dėl pasiutligės įtarimo Lietuvoje ištirti 428 mėginiai, visų tyrimai rezultatai buvo neigiami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių