Quantcast

Pasienio vadas: A. Lukašenkos režimas gali pasinaudoti šventiniu laikotarpiu

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado Rustamo Liubajevo teigimu, nepaisant to, kad trečią dieną iš eilės nėra fiksuojama neteisėtų migrantų bandymų patekti į Lietuvos teritoriją, svarstyti ženklesnį pajėgų mažinimą pasienyje šventinio laikotarpio metu neplanuojama.

VSAT vadas įžvelgia riziką, kad švenčių metu Aliaksandro Lukašenkos režimas gali vėl didinti įtampą pasienyje.

„Jau keletą dienų neturime bandymų neteisėtai atvykti į Lietuvą, nebuvo fiksuoti valstybės sienos pažeidimai. Galime jau nedrąsiai kalbėti apie tam tikrą mažėjimo tendenciją“, – Eltai teigė R. Liubajevas.

Vis dėlto VSAT vadas atkreipia dėmesį, kad kitose kaimyninėse Europos Sąjungos valstybėse neteisėtų migrantų srautai vis dar išlieka, o Latvijoje net ir auga. Pasak jo, per pastarąją parą į Latviją buvo neįleista 60 neteisėtų migrantų.

„Tai tie procesai kol kas vyksta. Matome, kad A. Lukašenkos režimas vis dėlto bando ieškoti naujų maršrutų, bando išstumti tuos neteisėtus migrantus, kurie yra Baltarusijoje. Aišku, mes matome ir turime informacijos ir žinių, kad tų neteisėtų migrantų skaičius Baltarusijoje mažėja, tačiau dar nemažai lieka jų, todėl A. Lukašenkos režimas bando ieškoti naujų maršrutų ir, matyt, dabar bandoma neteisėtus migrantus išstumti į Europos Sąjungos teritoriją per Baltarusijos ir Latvijos sieną“, – sakė VSAT vadas.

R. Liubajevas atkreipia dėmesį, kad neteisėti migrantai keičia savo taktiką ir renkasi Latvijos pasienį dėl to, kad Lietuvoje sienos apsauga yra ypač sustiprinta.

„Pirmiausiai – dėl sustiprintos sienos apsaugos iš tikrųjų fiksuojami visi valstybės sienos pažeidimai ir vykdoma neteisėtų migrantų atvykimo prevencija, apgręžimo politika vykdoma ir papildomos pajėgos yra dislokuotos prie mūsų sienos, diegiama ir sistema ir fizinis barjeras. Tai visų šių priemonių visuma, matyt, duoda rezultatą ir tie neteisėti migrantai pasirenka, arba A. Lukašenkos režimas pasirenka kitokį maršrutą, bandydamas tuos migrantus išstumti iš Baltarusijos Respublikos teritorijos“, – sakė R. Liubajevas.

Matome, kad A. Lukašenkos režimas vis dėlto bando ieškoti naujų maršrutų, bando išstumti tuos neteisėtus migrantus, kurie yra Baltarusijoje.

Prie Lietuvos pasienio gali būti iki 1 tūkst. neteisėtų migrantų, tačiau aktyvių grupių nefiksuojama

Visgi VSAT vadas taip pat atkreipia dėmesį, kad Baltarusijos teritorijoje prie Lietuvos pasienio dar gali būti iki 1 tūkst. neteisėtų migrantų. Tačiau, pasak jo, VSAT pastarąsias tris dienas prie Lietuvos pasienio nefiksuoja aktyvių neteisėtų migrantų grupių.

„Dar pakankamai didelis skaičius neteisėtų migrantų Baltarusijoje išlieka, įvairiais vertinimais, ekspertų vertinimais, tai gali būti nuo 3 tūkst. iki 6 tūkst. neteisėtų migrantų šiuo metu Baltarusijos Respublikoje. Kiek jų yra prie mūsų sienos, vėlgi sunku pasakyti, bet, mūsų vertinimu, tokių neteisėtų migrantų gali būti iki 1 tūkst. Paskutiniu metu tikrai nematome mes labai didelio aktyvumo Baltarusijos pareigūnų prie mūsų sienos. Ir per tris dienas neturime vadinamųjų aktyvių grupių prie sienos su Baltarusija“, – akcentavo jis.

A. Lukašenkos režimas gali pasinaudoti šventiniu laikotarpiu

R. Liubajevas taip pat teigia, kad, nepaisant teigiamų tendencijų, ženkliai mažinti pajėgumus pasienyje kol kas neplanuojama. VSAT vadas taip pat neatmeta galimybės, kad A. Lukašenkos režimas šventiniu laikotarpiu gali padidinti įtampą prie Lietuvos pasienio.

„Per ankstyva būtų. Mes kaip tik ruošiamės šventiniam laikotarpiui, nes gali būti, kad A. Lukašenkos režimas pasinaudos ta proga ir pabandys tą įtampą prie mūsų sienos vėl pakelti. Dėl to mes kol kas neplanuojame smarkiai mažinti savo pajėgumų prie valstybės sienos, bet, aišku, šiek tiek kitaip planuojame tarnybą, vertindami dabartinę situaciją ir dabartinę tendenciją. Bet ženkliai mažinti savo pajėgumų neplanuojame bent jau per šventinį laikotarpį“, – pabrėžė R. Liubajevas.

Mes kaip tik ruošiamės šventiniam laikotarpiui, nes gali būti, kad A. Lukašenkos režimas pasinaudos ta proga ir pabandys tą įtampą prie mūsų sienos vėl pakelti.

VSAT vadas teigia, kad kol nėra aiškios ilgalaikės tendencijos, sunku vertinti ir tai, ar bus poreikis pasienyje su Baltarusija pratęsti nepaprastąją padėtį.

„Dabar būtų labai sunku pasakyti. Čia kol kas tik trijų dienų rezultatas, kad neturime fiksuotų valstybės sienos pažeidimų. Bet, kaip rodo praktika ir mūsų patirtis per visą migracijos krizę, situacija gali būti labai dinamiška ir ji gali pasikeisti labai greitai. Tai iš tikrųjų reikia šiek tiek daugiau laiko tam, kad įvertintume, kokios bus ilgalaikės tendencijos. Ir tik tada priimti sprendimą, ar pratęsti, ar nepratęsti“, – pažymėjo R. Liubajevas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį pasieniečiai trečią parą iš eilės nefiksavo nė vieno atvejo, kad iš Baltarusijos į Lietuvą neleistinose vietose būtų bandę patekti migrantai. Tai buvo jau penkta tokia para gruodį ir penkta nuo rugpjūčio 3 d., kai VSAT pareigūnams buvo suteikta teisė nepriimti neteisėtai į Lietuvą bandančių patekti užsieniečių. Nė vienas migrantas į Lietuvą iš Baltarusijos nebandė patekti gruodžio 7, 10, 14–16 d. Nuo migrantų krizės pradžios nulis šioje statistinėje kategorijoje prieš tai paskutinį kartą buvo birželio 25 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius

Bronius portretas
Kol per Lietuvą važiuoja trąšos, tol pas mus bus ramu, bet mūsų tešlagalviai daro viską, kad jos nevažiuotų tipo sankcijos, o tada tai pareis p...da ir visa tai atsitiks pavasarį

dainius

dainius portretas
ar Rustam Liubajev tikrai lietuvis ,kodel rusas vadovauja tokiai svarbiai tarnybai

sutinku su Liubajevu konservat degeneratu gauja

sutinku su Liubajevu konservat degeneratu gauja  portretas
su LGBTistu valdzia gali pasinaudot svenytinemis dienomis ir ysakyt praleist y lietuvos teritorija dar 4 tukstancius emigeriu is afrijkos ir irako Briuseliniu pederastu uzsakymu....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių