Quantcast

Pasienio vadas: Baltarusijos pareigūnai stumia migrantus į Lietuvos teritoriją

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu stebimi išaugę neteisėtos migracijos srautai, o Baltarusijos pareigūnai į Lietuvos teritoriją stumia neteisėtus migrantus, kurie nebuvo įleisti į Lenkiją, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Per paskutinę savaitę pastebėjome neteisėtos migracijos srautų augimą prie sienos su Baltarusija. Dabar jau galime konstatuoti, kad Baltarusijos Respublikos teisėsaugos institucijos padėjo gabenti neteisėtus migrantus, kurie buvo neįleisti į Lenkijos Respubliką, prie Lietuvos Respublikos sienos. Vykdomas šitų neteisėtų migrantų įstūmimas į Lietuvos teritoriją“, – trečiadienį žurnalistams sakė pasieniečių vadas.

Jo teigimu, nerimą kelią ne tik tai, kad migrantų prie sienos atvežama daugiau, tačiau ir Minsko režimo pareigūnų elgesys su žmonėmis.

Baltarusijos Respublikos teisėsaugos institucijos padėjo gabenti neteisėtus migrantus, kurie buvo neįleisti į Lenkijos Respubliką, prie Lietuvos Respublikos sienos.

„Neramina taip pat situacija, kai, pagal neteisėtų migrantų pateiktą informaciją, tokių migrantų prie mūsų sienos atgabenama daugiau, taip pat mes turime informacijos, kad pakankamai griežtai elgiamasi su neteisėtais migrantais, kurie yra prie Lietuvos ir Lenkijos sienos“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Anot pasieniečių vado, sunku pasakyti, kiek migrantų yra Baltarusijos pusėje prie sienos su Lietuva, tačiau žinoma, kad „jų yra daug“ Baltarusijos miestuose.

„Jų yra daug ir sostinėje, ir Gardine, ir kituose miestuose, tačiau pasakyti, kiek neteisėtų migrantų yra prie sienos su Lietuva, prie sienos su Lenkija, pasakyti labai sudėtinga, tokių duomenų mes tikrai neturime ir įvardinti aš tikrai negalėčiau“, – teigė VSAT vadovas.

11 migrantų grupė įleista į Lietuvą

Neteisėtai sieną su Baltarusiją kirtusių 11 migrantų grupė įleista į Lietuvą, užsieniečiai pasiprašė prieglobsčio, sako R. Liubajevas.

„Situacija tokia, kad buvo priimtas sprendimas įleisti tą grupę neteisėtų migrantų. Pagal mano informaciją, neteisėti migrantai pasiprašė prieglobsčio. Šiuo metu atliekamos procedūros, testavimas, izoliavimas, karantinas ir po to bus pradėta prieglobsčio nagrinėjimo ir suteikimo procedūra“, – antradienį žurnalistams sakė pasieniečių vadovas.

Jo teigimu, tai – šeimos nariai, tačiau du migrantai, anksčiau buvę su šia grupe buvo neįleisti į Lietuvą, nes šeimai nepriklausė.

Situacija tokia, kad buvo priimtas sprendimas įleisti tą grupę neteisėtų migrantų. Pagal mano informaciją, neteisėti migrantai pasiprašė prieglobsčio.

„Toks pakankamai retas atvejis, kai beveik visi tos grupės nariai buvo šeimos nariai, tačiau dviejų suaugusių asmenų priklausomybė šitai šeimai nebuvo patvirtinta, todėl buvo priimtas sprendimas jų neįleisti į Lietuvą“, – teigė R. Liubajevas.

Anot jo, migrantai iš šios grupės bandė keletą kartų patekti į Lenkiją, tačiau nebuvo įleisti, vėliau Baltarusijos pasieniečių buvo nugabenti prie sienos su Lietuva ir išstumti.

VSAT vadas taip pat sakė, kad tarnyba „neturi konkrečių įrodymų“, kad atvykusieji yra Afganistano piliečiai, tačiau yra duomenų, kad bent dalis šių asmenų kurį laiką gyveno Rusijoje.

LRT antradienį pranešė, kad 11 migrantų, kirtusių Baltarusijos ir Lietuvos sieną, liko pasieniečių patalpose, buvo tikslinamos jų patekimo ir kitos aplinkybės, o dar du užsieniečiai buvo išstumti iš Lietuvos.

Iš viso 13 asmenų į Lietuvą pateko prieš keletą dienų netoli Kabelių kaimo Varėnos rajone.

Rustamas Liubajevas, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Pareigūnai sulaukia grasinimų

Žiniasklaidai laisvai užfiksuoti neteisėtų migrantų apgręžimų neleidžiama dėl pasieniečių saugumo, taktinių motyvų, sako R. Liubajevas.

R. Liubajevas sako, kad tiek jis, tiek ir kiti Lietuvos – Baltarusijos pasienį saugantys pareigūnai susilaukia grasinimų. Jo teigimu, tai, ko gero, Baltarusijos specialiųjų tarnybų inicijuota spaudimo priemonė. Kita vertus, pažymi R. Liubajevas, tai yra ir viena iš priežasčių, kodėl VSAT nenori, kad žiniasklaida pasienyje fiksuotų, kaip vykdomi nelegaliai sieną kirsti ketinančių migrantų „neįleidimo veiksmai“.

„Kol kas mes nelabai norėtume, kad būtų fiksuojami neįleidimo veiksmai. Tai yra susiję su dviem pagrindiniais aspektais. Pirmiausiai su mūsų pareigūnų saugumo aspektu. Mūsų pareigūnai, kurie dalyvavo šioje veikloje, gali susilaukti grasinimų. Ir tokių atvejų yra. Daugelis iš mūsų gauna grasinimų, asmeniškai aš gavau jų tikrai nemažai. Tačiau aš esu pakankamai viešas asmuo ir tikrai nesunku mane identifikuoti kaip tarnybos vadą ir žinutes siųsti man. Tačiau pakankamai dažnai tai buvo daroma ir su pareigūnais, kurie dalyvavo arba neįleidimo procedūroje, arba tiesiog organizuojant valstybės sienos apsaugą“, – žurnalistams trečiadienį sakė R. Liubajevas.

Ir tokių atvejų yra. Daugelis iš mūsų gauna grasinimų, asmeniškai aš gavau jų tikrai nemažai.

„Kitas aspektas yra susijęs su taktiniais dalykais. Mūsų pareigūnai, vykdydami tuos neįleidimus, atlieka veiksmus, kurie turi didelę reikšmę taktikos prasme. Tikrai nenorėtume, kad ta informacija būtų lengvai prieinama Baltarusijos Respublikos specialiosioms tarnyboms“, – teigė VSAT vadas.

R. Liubajevas neabejojo, kad šie grasinimai yra organizuojami būtent Baltarusijos specialiųjų tarnybų.

„Pagal mūsų informaciją ir praktiką, tai yra Baltarusijos specialiųjų tarnybų poveikio priemonė. Ji mane šiek tiek juokina, kadangi jei man rašytų arabų teroristinių organizacijų atstovai, jie tai parašytų arba arabų kalba, arba lietuvių, arba rusų kalba. Bet dabar sulaukiu tik angliškai parašytų pranešimų. Labai juokingo turinio pranešimai“, – sakė R. Liubajevas.

VSAT vado teigimu, jam rašyta iš netikrų paskyrų, kurios buvo sukurtos vos kelios minutės iki grasinamos žinutės išsiuntimo. Išsiuntus laišką, akcentavo jis, paskyros buvo ištrinamos.

Migrantų vaikai priskiriami pažeidžiamai grupei

R. Liubajevas tikina, kad beveik visais atvejais vaikai yra traktuojami kaip pažeidžiamos grupės atstovai. Visgi VSAT vadas teigia, kad pastaruoju metu tarp į Lietuvą bandančių patekti nelegalių migrantų vaikų yra mažuma.

„Situacija būna pakankamai skirtinga. Iš tikrųjų beveik visais atvejais vaikas arba mama su vaiku yra traktuojami kaip pažeidžiamų asmenų grupės atstovai“, – žurnalistams trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje patikino R. Liubajevas.

Vis dėlto VSAT vadas atkreipė dėmesį, kad per pastarąjį laikotarpį iš esmės pasikeitė į Lietuvą atvykstančių neteisėtų migrantų struktūra. R. Liubajevo teigimu, šiuo metu tarp neteisėtų migrantų vaikų yra mažuma.

„Mes tikrai turime labai nedaug grupių su mažamečiais vaikais. Per paskutinį laikotarpį, bent jau per paskutinį mėnesį, dauguma atvejų, kai atvyksta vieniši vyrai arba moterys. Vaikų tikrai nėra daug, vienetiniai atvejai“, – sakė jis.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų, nuo rugpjūčio 2-osios, kai imta taikyti apgręžimo taktika, neįleista per 4 tūkst. užsieniečių.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas prilojo su savo sankcijom? tas ir atsako ogi 1 komsorgas su anukeliu o visa ta kose uzvyre povilionsaika is jav bermudu trikampio ======

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Kur koncervai ten skurdas badas kraujas nesantaika .svarbu jiems gerai.

O tu plikas lepši paverk

O tu plikas lepši paverk portretas
Mes tavęs pagailėsim. O po tu gausi premiją už gerą darbą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių