Quantcast

Pasienio su Baltarusija apsaugos sistema kainavo 17 mln. litų

Stiprinama pasienio apsaugos sistema pasienyje su Baltarusija. Tokį sprendimą priimti paskatino šioje zonoje išaugę kontrabandos mastai ir nelegalų imigracija.

Jau kitą mėnesį pasienyje su Baltarusija pradės veikti nauja stebėjimo sistema – įrengtos kameros, judesio jutikliai. Tikimasi, kad beveik septyniasdešimties kilometrų ruože išsidėsčiusi įranga padės operatyviau saugoti pasienio zoną, kovoti su iš Baltarusijos gabenama kontrabanda ir bandymais nelegaliai kirsti sieną.

„Šioje užkardoje, kurioje esame, yra kabelis ir kameros. Suveikus kabeliui, vaizdas transliuojamas į budėtojo dalį. Bus išsiunčiami ekipažai, kurie vykdys sulaikymą“, – pasakoja Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės vado pavaduotojas plk. ltn. Edvardas Černiauskas.

Beveik 17 milijonų litų kainavusiai sistemai lėšų skyrė ES. Tai pirmoji moderni stebėjimo sistema pasienyje su Baltarusija. Sprendimas ją įdiegti buvo priimtas atsižvelgiant į per pastaruosius metus šioje srityje išaugusius kontrabandos kiekius.

„Sistemų diegimu mes esame vieni iš pirmaujančių, todėl kad tuo pačiu keliu nuėjo ir Lenkijos kolegos pasieniečiai, ir Latvijos. Ji buvo išbandyta prie Kaliningrado srities. Pasiteisino tos sistemos. Dabar, kaip minėjau, diegiamos Baltarusijos pasienyje ir mes čia esame vieni iš pirmaujančių“, – teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas gen. Vainius Butinas.

Nors sistema veikti dar nepradėjo, tačiau kontrabanda užsiimantys asmenys jau vykdo prieš ją nukreiptas atakas: pjausto kabelius, gadina stebėjimo įrangą.

„Manyčiau, vienas iš tokių dalykų, kuris leistų efektyviau tą sistemą valdyti, tai yra sistemos apdraudimas. Ją sugadinus, būtų sudėtinga iš vidinių resursų rasti kažkokių pajamų, kad būtų galima tuos sugadintus įrenginius atstatyti, nes garantinis laikotarpis tų galimybių nenumato“, – sako E. Černiauskas.

Nelegaliai įvežama produkcija per Baltarusijos sieną sudaro apie 80 procentų visos į Lietuvą patenkančios kontrabandos. Didžiausia jos dalis – tabako gaminiai. Per penkis šių metų mėnesius buvo sulaikyta apie 700 tūkstančių Baltarusiškų cigarečių pakelių.

„Tikimės, kad sumontavus šitą sistemą, bent jau šitas ruožas bus saugesnis. Dideli kiekiai nelegalios produkcijos – cigarečių, alkoholio – eina per sieną. Ekonominiams pagrindams taip suduodamas rimtas smūgis“, – tikina Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Panaši apsaugos sistema įdiegta ir Kaliningrado srityje. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, po projekto įgyvendinimo pasienyje su Rusija, kontrabandos kiekiai sumažėjo, todėl teigiamų rezultatų tikimasi ir Baltarusijos pasienyje. Šiuo metu 30 procentų Lietuvos sienos yra saugoma techninėmis priemonėmis. Visiškai sieną tokiu būdu planuojama apsaugoti iki 2020 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prieš

prieš portretas
dešimt metų lygiai tokią pačią tvorą pasienyje su Baltarusija jau tvėrė Vilniaus melioracija, dabar perpavadinta Vilnista, dirbo kelis metus padalinys, apie 50 žmonių, kiekvieną dieną kelios mašinos gabeno tuos tiklus, tai kur dingo senieji aptvarai, ar išgaravo, kodėl visi tyli

MT

MT portretas
I Lietuva plustantis nelegalai????? ,kas tai Lukasenka nekontroliuoja savo valstybes......kazkas ne taip ??Pliusinius meskiukus suskaiciuoja ,o jau 5 indusu ,kurie nesneka rusiskai ir 2 gruzinu kurie, ir galimas dalikas yra vedliai ....pralenda per visa Baltarusija ir nieka nestebina .Kas tai Baltarusijos kgb ...trumparegiskumas ,ar provokacija,kai Lietuvoje eina pasienio apsaugos mokymai.Paeme zalius ar raudonus ir istume tada kai reikia ,Jie puikiai zino ,kad viksta mokymai ...Rusija gi viska seka ir perduoda i sanitarine zona .!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių